ماگستان، خرید ماگ، خرید فلاسک و خرید هدیه در همین نزدیکی!

خرید هدیه، خرید ماگ

تابلو اعلانات سایت
میلیاردرها مرامنامه (قوانین سایت) میلیاردر هدف این سایت چیست؟ میلیاردر دانلود ماهنامه سایت
میلیاردرها اتمام حجت (حتما بخوانید.) میلیاردر راه اندازی کسب و کار توسط اعضا میلیاردر مسابقه دوبرابر کردن پول
میلیاردرها عضویت در بخش ویژه VIP میلیاردر موفقیت های دوستان بعد از عضویت در سایت میلیاردر تبلیغات و معرفی کار و شغل شما


راهنمای خرید هدیه، ماگ و فلاسک

ماگستان, اولین و تنهاترین

ماگستان, اولین و تنهاترین


كارگاه اموزشي پرورش قارچ
زمان کنونی: 07-04-2024, 04:54 AM
کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان
نویسنده: اقاي ايـــده
آخرین ارسال: مهدی 1
پاسخ: 19
بازدید: 5990

ارسال پاسخ 
 
امتیاز موضوع:
  • 14 رأی - میانگین امیتازات : 3.07
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
كارگاه اموزشي پرورش قارچ
02-11-2012, 12:24 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 12:37 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #1
Rainbow كارگاه اموزشي پرورش قارچ
با سلام خدمت دوستان
امروز تصميم گرفتم تا كارگاه اموزشي پرورش قارچ رو ايجاد كنم.ارزوي موفقيت براي تك تك شما اعضاي انجمن ميلياردرهاي اينده ايران
تاریخچه استفاده از قارچ

قارچها موجوداتی هستند که از ادوار قدیم با انسان بوده اند. سوابق فسیلی آنها به دوران پر کامبرین و دونین بر می‌گردد. تاریخ مصرف قارچ های خوراکی بعنوان غذا و دارو به زمانی بسیار دور برمی‌گردد و حتی انسان های نخستین از خواص ویژه قارچ ها اطلاع داشتند. آزتک ها از قارچها بعنوان مواد توهم زا در فالگیری استفاده می‌کردند و قارچ را گوشت خدا God's flesh می‌نامیدند. نوشابه مستی‌آور سوما نیز چیزی جز عصاره آمانیتا موسکاریای سمی نبوده که از گروه قارچ های کلاهکدار است . اگر تاریخچه تولید قارچهای خوراکی به دقت مورد بررسی قرار گیرد , تاریخی چند هزار ساله را میتوان برای آن قائل شد. پرورش قارچهای خوراکی حدوداً به 20 قرن پیش در ژاپن و چین بر می‌گردد. کاشت قارچ در گلخانه اولین بار در سوئد در سال 1754 میلادی ابداع شد.
کشور های مختلف جهان با توجه به فرهنگ غذایی در طی سالهای گذشته به نوعی از این محصول ارزشمند برخوردار بوده اند و در حال حاضر , اکثر قریب به اتفاق کشورهای دنیا آن را به عنوان یک محصول کشاورزی و باغی قلمداد و حتی به منظور توسعه هر چه بیشتر تولید و مصرف آن , برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت برای آن قائلند و سالانه هزینه های بسیاری را مصرف آن میسازند . در این میان کشورهای آمریکایی , اروپایی , اسیایی و آفریقایی هر کدام به نوعی نسبت به توسعه همه جانبه آن اقدام و گاهی در بعضی کشورها با توجه به فرهنگ غذایی , میزان قارچها بر دیگران پیشی گرفته و تولید آن گونه خاص , بیشتر است.کشورهایی مانند چین , از 2 هزار سال پیش قارچها را نیز به موازات سایر محصولات کشاورزی پنداشته و در حال حاضر , سالانه چند میلیون تن تولید انواع قارچها را در برنامه های خود دارند . البته در این میان از خواص داروئی و درمانی قارچهای داروئی نیز غافل نمانده و در صنعت داروسازی در کشور مذکور در حد قابل توجهی رونق یافته است به طوری که در مراجعه به پزشکان چینی , انواع داروها از جمله قرص , کپسول , آمپول و.... تجویز میگردد.
البته شایان ذکر است که قارچها به لحاظ بافت فیبری و سلولزی و نیز داشتن پلی ساکاریدهایی در دیواره سلولی شان به عنوان ضد سرطان محسوب میگردند . در این میان می توان به قارچهایی اختصاصا ضد سرطان اشاره کرد مانند قارچهای گاندرما ,آریکولاریاو شیتاکه .
صنایع تبدیلی قارچها نیز امروزه به عنوان یکی از صنعت های روز , مورد توجه خاص قرار گرفته است . صنایع کنسرو سازی , مربا , ترشی و پودر قارچ , از جمله فرآورده های قارچ است که در دنیا از مصرف بالایی نیز برخوردار است. از نکات قابل توجه و تامل دراین صنعت این است که با توجه به تولید بالای ضایعات کشاورزی در اکثر کشورها از جمله ایران, استفاده بهینه از این ضایعات را میتوان نام برد.
اصولا قارچها از ضایعات کشاورزی تولید میگردند.از جمله کاه و کلش گندم , برنج , سویا , آفتابگردان , ذرت , خاک اره, علفهای هرز , گراسها و....
بطوری که میتوان گفت در تولید قارچ از ضایعات کشاورزی و دور ریز که اصولا کشاورزان هزینه و زحماتی برای نابودی آنها باید متحمل شوند میتوان غذای پروتئینی و مقوی تولید کرد که خود این یکی از مزایای عمده این رشته تولیدی است . از سوی دیگر , میتوان به ارزش غذایی قارچها نیز اشاره کرد. این صنعت در کشور ما از حدود 30 سال پیش در حوالی تهران آغاز و به صورت کم و بیش توسعه یافت ولیکن از دهه 60 بدین سو , نوعی از قارچها به نام تکمه ای در کشور به صورتی صنعتی کامل آغاز و دهها واحد تولیدی در کشور پا گرفت . البته در آغاز ارائه محصول به دلیل نو بودن محصول و فرهنگ غذایی خاص ایرانیان , با استقبال خوبی روبرو نشد , ولی با گذشت سه دهه , امروزه از فرهنگ مصرف بالایی برخوردار شده است به طوری که واحدهای تولیدی فعال با ظرفیت کامل , در حال تولید و گسترش آن هستند

قارچ خور اک عالی

" قارچ استخوان ها را تقویت می کند، خستگی را رفع می کند و کمبود ویتامین D را جبران می کند."اکثر مواد غذایی در طبیعت به مقدار کافی ویتامین D دارند؛ مثل ماهی، قارچ و بعضی از انوع پنیرها. معمولاً چون با کمک نور آفتاب در پوست بدن به راحتی ویتامین D تولید می شود ، مقدار کمی ویتامین D لازم داریم . فقط در زمستان وقتی که نور آفتاب به ندرت به بدنمان می خورد و ما خیلی کم از خانه خارج می شویم و وقتی هم که خارج می شویم لباسهای کلفت می پوشیم، پوست ما این شانس را ندارد که از نور آفتاب استفاده کند و تولید ویتامین D نماید. افرادی که مدت طولانی در تخت هستند و یا اصولاً بیرون نمی روند، غالباً ازکمبود ویتامین D رنج می برند و این امر به استخوان های آنها صدمه می زند. ویتامین D باعث می شود که کلسیم در روده جذب شده و بلافاصله در استخوانها بکار رود. افراد مسن غالباً به مرض بی آهک شدن استخوان( پوکی استخوان ) مبتلا هستند. آنها بایستی از رژیم غذائی استفاده کنند که دارای ویتامین D می باشد مثل قارچ. یک پرس قارچ(۲۰۰ گرم) نیاز روزانه به ویتامین D را تامین می کند. .


هر کس به هر دلیلی مدت طولانی در تخت بماند، استخوان هایش بصورت مطلوب ساخته نخواهد شد. از طرف دیگر در اثر کمبود نور خورشید و کمبود ویتامین D بدن قادر به جذب کلسیم نخواهد بود. غالباً این افراد وقتی متوجه نارسائی می شوند که می خواهند تخت را ترک کنند. با این استخوان های ضعیف بایستی انسان کاملاً مراقب باشد. به اینگونه افراد توصیه می شود حتی المقدور درهرهفته سه مرتبه،هر بار یک پرس قارچ میل نمایند و بهتر است با شیر و یا محصولات لبنی خورده شود، چه پخته و چه خام بعنوان سالاد مصرف شود؛ قارچ به عنوان منبع ویتامین D و شیر، ماست و یا پنیر به عنوان منابع کلسیم ، سبب تقویت استخوان ها می شوند.
برای اینکه تمام مواد مغذی از موادغذائی به بهترین صورت جذب شوند، نیاز به ویتامین های گروه B می باشد. قارچ یک دسته از این ویتامین های سوخت و ساز را تامین می کند. هر سلول در بدن ما به ویتامین B۲ موجود در قارچ نیاز دارد تا بتواند انرژی کسب کند. برای اینکه انسان زود خسته و کم حوصله نشود، اعصاب هم نیاز به ویتامین B۲ دارند. وظیفه بیوتین موجود در قارچ در سوخت و ساز بدن این است که انرژی را آماده نگه می دارد و اسید فولیک در سوخت و ساز پروتئین و مواد اصلی ژن ها نقش مهمی را بازی می کند. خانم ها بطور متوسط ۹۰% مقدار ویتامین B۲ توصیه شده را دارا می باشند و بندرت یک زن اسید فولیک را به اندازه لازم جذب می کند. بنابراین برای حل این مشکل بایستی خانمها در رژیم غذائی خود غالباً از قارچ استفاده کنند.
معمولاً قارچ را بایستی فقط بصورت پخته میل کرد. چونکه قارچ ها آلوده به موادی هستند که فقط در اثر پختن از بین می روند. ولی قارچ هایی را که در واحدهای صنعتی تولید می شوند، می توان بدون هیچ مشکلی پس از تمیز کردن مصرف کرد

خواص قارچ ( ویتامینها و....)

در گذشته قارچ را از مراتع و جنگل ها جمع می کردند. امروزه درکارگاه های صنعتی تولید و در تمام سال در اکثر مغازه ها وسوپرمارکت ها عرضه می گردد. "قارچ استخوان ها را تقویت می کند، خستگی را رفع می کند و

کمبود ویتامین D را جبران می کند." اکثر مواد غذایی در طبیعت به مقدار کافی ویتامین D دارند؛ مثل ماهی، قارچ و بعضی از انوع پنیرها.
معمولاً چون با کمک نور آفتاب در پوست بدن به راحتی ویتامین D تولید می شود ، مقدار کمی ویتامین D لازم داریم . فقط در زمستان وقتی که نور آفتاب به ندرت به بدنمان می خورد و ما خیلی کم از خانه خارج می شویم و وقتی هم که خارج می شویم لباسهای کلفت می پوشیم، پوست ما این شانس را ندارد که از نور آفتاب استفاده کند و تولید ویتامین D نماید.
افرادی که مدت طولانی در تخت هستند و یا اصولاً بیرون نمی روند، غالباً ازکمبود ویتامین D رنج می برند و این امر به استخوان های آنها صدمه می زند. ویتامین D باعث می شود که کلسیم در روده جذب شده و بلافاصله در استخوانها بکار رود.
افراد مسن غالباً به مرض بی آهک شدن استخوان( پوکی استخوان ) مبتلا هستند. آنها بایستی از رژیم غذائی استفاده کنند که دارای ویتامین D می باشد مثل قارچ. یک پرس قارچ(200 گرم) نیاز روزانه به ویتامین D را تامین می کند.

هر کس به هر دلیلی مدت طولانی در تخت بماند، استخوان هایش بصورت مطلوب ساخته نخواهد شد. از طرف دیگر در اثر کمبود نور خورشید و کمبود ویتامین D بدن قادر به جذب کلسیم نخواهد بود. غالباً این افراد وقتی متوجه نارسائی می شوند که می خواهند تخت را ترک کنند. با این استخوان های ضعیف بایستی انسان کاملاً مراقب باشد.
به اینگونه افراد توصیه می شود حتی المقدور درهرهفته سه مرتبه،هر بار یک پرس قارچ میل نمایند و بهتر است با شیر و یا محصولات لبنی خورده شود، چه پخته و چه خام بعنوان سالاد مصرف شود؛ قارچ به عنوان منبع ویتامین D و شیر، ماست و یا پنیر به عنوان منابع کلسیم ، سبب تقویت استخوان ها می شوند.

برای اینکه تمام مواد مغذی از موادغذائی به بهترین صورت جذب شوند، نیاز به ویتامین های گروه B می باشد. قارچ یک دسته از این ویتامین های سوخت و ساز را تامین می کند. هر سلول در بدن ما به ویتامین B2 موجود در قارچ نیاز دارد تا بتواند انرژی کسب کند. برای اینکه انسان زود خسته و کم حوصله نشود، اعصاب هم نیاز به ویتامین B2 دارند.
وظیفه بیوتین موجود در قارچ در سوخت و ساز بدن این است که انرژی را آماده نگه می دارد و اسید فولیک در سوخت و ساز پروتئین و مواد اصلی ژن ها نقش مهمی را بازی می کند. خانم ها بطور متوسط 90% مقدار ویتامین B2 توصیه شده را دارا می باشند و بندرت یک زن اسید فولیک را به اندازه لازم جذب می کند. بنابراین برای حل این مشکل بایستی خانمها در رژیم غذائی خود غالباً از قارچ استفاده کنند.

معمولاً قارچ را بایستی فقط بصورت پخته میل کرد. چونکه قارچ ها آلوده به موادی هستند که فقط در اثر پختن از بین می روند. ولی قارچ هایی را که در واحدهای صنعتی تولید می شوند، می توان بدون هیچ مشکلی پس از تمیز کردن مصرف کرد.
مراحل کشت قارچ در یک نگاه

کشت قارچ دکمه ای

سابقا محیط کشت قارچ دکمه ای فقط کود اسب بود اما از آنجایی که تهیه این کود در مقیاس وسیع امکان پذیرنبود از مواد دیگری مانند کاه گندم – کود مرغ و سنگ گچ طی فرایندی به نام کمپوست سازی ( بستر سازی یا کود سازی) محیط کشت مصنوعی با خواص کود اسب تهیه شد که به مراحل مختلف آن می پردازیم.

۱ـ فاز اول کمپوست سازی

این مرحله از بستر سازی شامل خیس کردن و انباشت مواد اولیه به مدت ۵ تا ۷ روز بوده که در سیستم ماشینی معمولاً ۳تا ۴روز است. چهار مرحله قالب زنی که به مدت ۳ تا ۵ روز و معمولا ۴ روز انجام میشود. قالب زنی در سیستم ماشینی ۳ مرحله وهر۳ روز یک بار انجام می شود. بنا بر این در سیستم ماشینی طول پروسه فاز اول حداقل۵ تا ۱۴ روز کاهش می یابد .

۲ـ فاز دوم کمپوست سازی

این فاز شامل ۳ مرحله ۱ـ عملیات تخمیر به مدت ۳ تا ۵ روز،۲ـ پاستوریزاسیون بمدت ۱۲ تا ۱۸ ساعت و۳ـ آمونیاک زدایی ۳ تا ۵ روز بوده و تقریبا در هر دو سیستم شبیه هم انجام میشود ( گاهی در سیستم دستی مرحله آمونیاک زدایی ۱تا ۲ روز بیشتر به طول می انجامد).

۳ـ بذر زنی

این مرحله رابطه مستقیم با سیستم تولید و تعداد کارگران و مهارت آنها داشته در سیستم استیلاژ( بستری ) حداکثر یک روز و در سیستم کیسه ای و سایر سیستم ها بسته به مقدار کیسه ها و فاصله آنها با سالن های تولید و ارتفاع قفسه ها مختلف است .معمولا این مرحله بایستی حداکثر در مدت ۲ روز پایان یابد چرا که طولانی شدن این مرحله زمینه آلودگی کمپوست آماده شده را فراهم آورده همچنین برداشت در یک زمان انجام نمی گیرد.

۳ـ پنجه دوانی

در این مرحله میسلیوم یا ریسه های قارچ در مدت ۱۴ تا ۱۵ روز در کمپوست نفوذ کرده و پس از آن ۱۴ تا ۱۵ روز دیگر نیز زمان نیاز است تا میسلیوم قارچ در خاک پوششی نفوذ کند.

۴ـ برداشت

معمولا ًطی ۳ مرحله برداشت انجام میگیرد که هر مرحله ۷ تا ۱۰ روز طول می کشد.

۵ ـ نظافت سالن

مرحله پایانی که معمولاً ۱ تا ۲ روز بطول می انجامد شامل مرحله تخلیه و نظافت سالن ها میباشد. بنا براین طول دوره در سیستم دستی ۷۵ تا ۱۰۳ روز و در سیستم ماشینی ۷۰ تا ۸۱ روز می باشد در صورتی که یک کارخانه کلیه مراحل را خودش انجام دهد ۴ و حداکثر ۵ دوره در سال میتواند از سالنهای تولید استفاده نماید. سیستم رایج ایران بصورت سنتی بوده و معمولا کلیه کارها در یک کارخانه انجام می گیرد. امروزه در کشور های پیشرفته از این سیستم استفاده میشود

پرورش قارچ در كجا ؟

محل تولید قارچ زیاد مهم نیست ، یعنی بهتر است سالن تولید را در محل زندگی و شهر و استان خود انتخاب کنیم .
اینکه برای آب و هوای بهتر به شهری دیگر رفته و در آنجا اقدام به پرورش قارچ نماییم کاری منطقی به نظر نمیرسد . البته در صورتی که هدف ما تاسیس کارخانه ای جهت تولید قارچ باشد موضوع متفاوت خواهد بود
حال اگر در استان خود بخواهیم محلی را برای احداث سالن پرورش قارچ انتخاب کنیم چه گزینه هایی را رعایت کنیم ؟
محل پرورش قارچ باید در مناطق گرم احداث نشود . برای مثال در جنوب شرق تهران آب و هوایی نسبتا گرم ، ولی شهریار و شمال تهران آب و هوایی خنک دارند .
این نکته نشان میدهد که حتی در مناطق با آب و هوایی گرم نیز میتوان بخش هایی را یافت که برای تولید قارچ مناسب باشد پس برای احداث سالن حتما نیازی به رفتن به شهرهای دیگر با آب و هوای خنک نیست
توجه به آب منطقه نیز از اهمیت زیادی برخوردار است . آب برای تولید قارچ باید به گونه ای باشد که در زمان خوردن مزه شوری یا سنگینی زیاد نداشته باشد . اگر بخواهیم در کار دقت بیشتری اعمال کنیم بهتر است آب را برای آزمایش به آزمایشگاههای مربوطه ارسال کنیم .
قبلا هم در وبلاگ گفته ایم که دسترسی به سالن تولید خیلی مهم است . پس این نکته را که سالن را نباید در مناطق دور افتاده تاسیس کنیم فراموش نکنید . محل پرورش قارچ باید دارای جاده مناسب برای عبور مرور داشته باشد و از شهر خیلی دور نباشد . شما برای آوردن کمپوست و فروش روزانه قارچ به رفت و آمد تقریبا روزانه نیاز دارید .
منطقه احداث سالن خود را در بخشی بسازید که دارای درخت باشد که هم از سایه آن استفاده کنید و هم از خنکی که درختان ایجاد میکنید استفاده شود
برق را فراموش نکنید . توجه کنید که تیر برق در نزدیکی شما باشند که امکان انتقال برق به سالن و محل پرورش قارچ شما وجود داشته باشد .
برق از عوامل بسیار مهم در پرورش قارچ است .در پرورش قارچ کولر ، فن ، رطوبت ساز ، نور مورد نیاز در سالن و... از برق تامین میشود . تهویه هوای سالن و اکسیژن رسانی به قارچ های در حال رشد بسیار مهم است که بدون برق امکان پذیر نیست
ولی میتوان از موتور برق برای اطمینان در کنار برق شهر استفاده کرد . برای یک موتور برق چینی 15 کیلو وات معمولا 2 میلیون تومان هزینه باید کرد ولی در مناطقی که برق شهر قطعی زیاد دارد موتور برق کار آیی خود را نشان میدهد
حالا اگر بخواهیم سالن را در منطقه مسکونی احداث کنیم نیز باید توجه داشت که در زمان تخلیه کمپوست ها پس از دوره رشد محلی را برای انباشت کردن کمپوستها تا انتقال آن در نظر بگیریم
گاز یا گازوئیل برای گرم نگاه داشتن محیط در زمستان لازم است . البته توصیه بنده گاز طبیعی است که علاوه بر نداشتن دود در دسترس تر است .
گازوئیل نیز گزینه بعدی پس از گاز است که البته آن هم در مناطقی که امکان استفاده از گاز وجود ندارد رواج دارد ولی باید دقت داشت که دود گازوئیل به داخل سالن ها وارد نشود
اگر در محلی خوش آب و هوا مجبور به استفاده از سالن دو طبقه شدید توجه کنید که حتما بالابری برای بالابردن کمپوست ها به طبقه فوقانی در نظر بگیرید و بهتر است پنجره برای تخلیه کمپوست ها از بالا در آن تعبیه شود . البته توصیه میشود از استفاده از سالن های دوطبقه خودداری شود ولی امکان پرورش در طبقات بالا با در نظر گرفتن استحکام ساختمان در برابر وزن کمپوست و خاک و قفسه ها وجود دارد
توجه کنید که در کنار سالن شما سالن دیگری وجود نداشته باشد که امکان نشت آب ( بیشتر در رطوبت دهی قطره ای به دیوار ها ) وجود دارد .
از سالن های استفاده شده برای قارچ ترجیحا استفاده نکنید . مگر اینکه سالن برای مدت زیادی بدون استفاده بوده باشد .
این موضوع به این دلیل است که به اصطلاح یک سالن پس از مدتی تولید و در صورت عدم رعایت مسائل بهداشتی خسته میشود و در صورت کشت دوباره در آن امکان آلودگی در کمپوست ها بالا میرود و هر میزان که رعایت بهداشت را در سالن خود داشته باشید باز هم آلودگی را مشاهده میکنید .
از سالن های بزرگ جدا دوری کنید . برای احداث و شروع به کار بهتر است کمی بیشتر گشته و سالن هایی را پیدا کنید که ابعادی در حدود 70 متر داشته باشند . دلیل این امر رشد یکباره قارچ و عدم امکان برداشت آن در مدت زمان کم است . علاوه بر آن ریختن کمپوست و تخلیه آن در سالن های کوچک راحت تر است
یعنی شما میتوانید به جای پرورش قارچ در یک سالن 500 متری آن را به چند سالن 70 متری تقسیم کنید .
تا میتوانید از سالن هایی با سقف بلند استفاده کنید . سقف بلند این خاصیت را دارد که در آن گرما از طبقات بالایی قفسه ها دور است . و شاید در سالن با سقف کوتاه قارچ های طبقات پایین کیفیت خوب ولی طبقات بالایی به دلیل اختلاف دمای موجود با پایین سالن قارچ های نرم و درجه 3 تولید شود
تا حد امکان نزدیک بودن به کمپوست سازی را فراموش نکنید . تحقیق کنید ببینید نزدیک ترین کمپوست سازی به شما کجاست و در نزدیکی آن محل اقدام به پرورش قارچ نمایید .
معمولا کمپوست سازی ها نیز در خنک ترین مناطق تاسیس میشوند پس نزدیکی به آنها تضمین آب و هوایی مناسب است.
از مزیت های دیگر آن کم شدن هزینه باربری است که در افزایش سوددهی شما موثر است
کشت قارچ در خانه

اگر برای تفریح و یا یک شغل به کشت قارچ نگاه میکنید حتما این وبلاگ را دنبال کنید

روشهای کشت قارچ صدفی

کشت در کیسه: یکی از رایج ترین روش ها در کشت قارچ در اکثر نقاط جهان است. بعضی از مزایای آن به شرح زیر است.
1- ریسک کمتری نسبت به روشهای دیگر کشت دارد.
2- کنترل آسان آٿات و بیماریها
3- امکان کشت در تمام طول سال
4- بازگشت سریع سرمایه
5- سرمایه گذاری اولیه کم
6- امکان کشت در خانه
روش کار : ابتدا بستر خود را انتخاب نمایید
اگر از کاه استٿاده می کنید بهتر است ابتدا کاه ها را خرد کنید ( کاه های خرد نشده نیز قابل کاشت می باشند). برای ضدعفونی کردن کاه ها باید آنها را بجوشانید. برای این کار بهتر است کاه ها را درون کیسه های پلاستیکی ریخته و آنها را به مدت 45 دقیقه در آب جوش قرا دهید ( 45 دقیقه از زمانی که آب به جوش می آید). کاه ها را به مکان تمیز برده و 24 ساعت منتظر بمانید تا آب اضاٿی آن خارج گردد .
رطوبت مطلوب به نحوی است که وقتی یک مشت کاه را در دست ٿشار می دهید چند قطره آب از آن بچکد. قبل از ریختن کاه ها (بستر ) در پلاستیک ( پلاستیک های خیاری) بهتر است چند سوراخ در کٿ پلاستیک ایجاد نمایید.
کاههای ضد عفونی شده را تا ارتٿاع حدود 20 – 30 سانتیمتر در داخل کیسه های پلاستیکی ریخته و با دست خوب فشرده نمایید، سپس بر روی آن یک لایه بذر بپاشید و این عمل را تا پر شدن کامل پلاستیک انجام دهید. برای ٿشرده شدن کاه ها بهتر است یک سوراخ در وسط کیسه ایجاد نماییم و در نهایت درب پلاستیک را ببندید. میزان بذر هر کیسه بستگی به مقدار کاه و اندازه کیسه حدود 200-500 گرم می باشد . میزان رطوبت دما نور و دیگر شرایط در دوره های رشد بسیار مهم است .
کیسه های آماده شده را به مکانی تمیز و ٿاقد آلودگی با حرارت 20-30 درجه سانتیگراد برده .میزان دما در هفته اول بسیار مهم می باشد .
بعد از سفید شدن کامل پلاستیکها با میسلیومها ( 20 تا 30 روز بعد از کاشت ) پلاستیکها را با تیغ برش دهید و یا آنها را به طور کامل از بسته جدا نمایید تا قارچها فضای مناسب برای رشد داشته باشند. تامین رطوبت در این دوره بسیار اهمیت دارد. مناسبترین رطوبت هوا 85 تا 90 درصد می باشد .
حداکثر تا یک هٿته بعد از برش پلاستیکها قارچهای کوچک در بدنه بستر ظاهر و پس از چند روز بزرگ و قابل برداشت خواهند شد. بهترین زمان برداشت زمانی است که لبه های قارچ به سمت بالا بر نگردد . برای برداشت قارچ می توانید ساقه قارچ را با دست گرٿته و بپیچانید. در صورت رعایت کامل شرایط و حٿظ دما، نور، رطوبت و غیره با روش فوق می توانید 3-4 هٿته قارچ برداشت نمایید. فاصله کیسه ها از یکدیگر حدود 30 سانتیمتر باید باشد تا از تداخل کلاهکهای قارچ با یکدیگر جلوگیری گردد .
در مکان های کوچک برای حفظ رطوبت می توانید با اسپری نمودن بدنه بستر از خشک شدن آن جلوگیری کنید و اگر چنانچه بدنه بستر خشک شد می توان نسبت به آبیاری آن اقدام نمود. برای بالا بردن میزان رطوبت می توانید کف اطاق را دائما با آب خیس نمایید، بهتر است از دستگاه بخار ساز یا در صورت امکان از کتری آب جوش استفاده کنید. برای تشکیل کلاهک و تغییر رنگ آن نور کافی لازم است. (مراجعه به درس قبل)
نور طبیعی اطاق، برای کشت کافی است. از ورود حشارت، بیماری ها و آلودگی ها به داخل مکان پرورش حتما ممانعت گردد و در صورت مشاهده مگسهای ریز ( مگس سرکه ) نسبت به مبارزه با آنها اقدام گنید.
در صورتی که بذر آماده استفاده می کنید به چند نکته باید توجه کنید:
1- کیسه نایلونی حاوی بذر (اسپان) قارچ سالم بوده و فاقد پارگی یا چسب خوردگی می باشد.
2- دانه های اسپان(بذر) قارچ فقط به رنگ قهوه ای(رنگ غلات) یا سفید(ناشی از رشد ریسه ها یا میسلیوم قارچ خوراکی) بوده و فاقد رنگ سبز یا سیاه یا نارنجی( بیماری کپکی) می باشد.
3- داخل نایلون بذر(اسپان) قارچ فاقد هرگونه قطرات آب می باشد.
4- دانه های بذر (اسپان) قارچ حالت دانه بندی داشته و در صورت چسبیدگی با فشار دست به راحتی دانه دانه شود.
5- پنبه درب نایلون بذر(اسپان) قارچ سالم بوده و آلوده و کثیف نباشد.
در صورت تهیه بذر (اسپان) قارچ مناسب، امکان نگهداری آن در یخچال (دمای 4- 6 درجه بالای صفر) تا 21 روز میسر می باشد.
کشت در قفسه یا تاقچه: (کشت در قفسه در یک نگاه) مرحله قبل از تخمیر و آماده کردن بستر، پاستوریزه و پر کردن، بذر زنی، دوره نهفتگی، میوه دهی، برداشت محصول، تخلیه
کشت در بطری: در این روش بطری ها را از بستر پر کرده و آن را استرلیزه کرده. آنها را در دمای 17-18 درجه سانتی گراد و رطوت 65-70 درصد قرار می دهند. حدود 25-20 روز طول می کشد که به مرحله میوه دهی برسد.
کشت روی کنده درخت: (درمناطق معتدل) دو روش اساسی برای کشت قارچ روی قطعات درخت وجود دارد. کشت روی قطعات بزرگ چوب، کشت روی قطعات کوچک چوب در این روش اسپان را روی قطعات درخت می ریزند و در شرایط مناسب رشد می دهند.
پرورش قارچ در منزل مرحله 1
[تصویر: 73086183847456158727.jpg]
تولید قارچ در منزل نیز امكان پذیر است .
برای شروع به كار نخست محلی از خانه كه میتواند حمام یا اتاق بدون استفاده و یا انباریباشد را انتخاب و به این شرط كه دارای امكان تخلیه هوا باشد اقدام به آماده سازی آن می نماییم
پرورش در خانه قارچ معمولا به این دلیل كه در محیط كوچك صورت میگیرد برای مصرف خانگی قارچ انجام میشود و چون باردهی قارچ به صورت روزانه انجام میشود بنابراین میزان تولید به تعداد روزهای باردهی تقسیم شده و شاید روزانه چند كیلو بار داشته باشیم .
بهترین خریدار این گونه تولید در خانه معمولا همسایه ها و یا آشنایان است و به این دلیل كه معمولا به دلیل كوچك بودن محیط تولید قارچ های بدست آمده از كیفیت بهتری برخوردار هستند میتوان به قیمتی بالاتر از سوپر ماركت ها قارچ را به فروش رساند
بعد از انتخاب محل اولین قدم انتخاب بهترین قفسه بندی برای چیدن كمپوست ها میرسد . این نوع قفسه برای تولید در خانه با قفسه بندی قارچ دكمه ای در سالن های بزرگ تولید تفاوتهایی دارد .
این تفاوتها به دلیل ارتفاع كم حمام یا اتاقهاست چراكه امكان مرتفع ساختن قفسه ها وجود ندارد و بنابراین مجبور خواهیم بود تا قفسه بندی را در حداكثر ٣ طبقه بسازیم .
برای ساخت قفسه ها میتوان از لوله های آب كهنه نیز استفاده كرد و در كل این بخش ارتباط مستقیم با میزان هزینه اولیه شما خواهد داشت ولی طبق تجربه شخصی برای تولید قارچ در خانه هر قدر كمتر هزینه كنید به نفع شماست و خیلی كیفیت قفسه بندی در كار ما تاثیر گذار نیست
برای كف قفسه ها میتوانید از تسمه های پلاستیكی استفاده كنید و یا حتی طناب كشی كنید .
لوازمی كه برای شروع به كار نیاز داریم :
بخور آب سرد یا مه پاش خانگی
فن برای تهویه و سیركوله هوای سالن
لوله تخلیه هوای هود برای انجام عمل سیركوله -- البته این مورد برای سالن های كوچك كاربرد دارد و در سالن های بزرگتر از نایلون استفاده میشود
آب پاش برای آب دهی كمپوست ها
چهار پایه یا پله برای دسترسی به كمپوستهای طبقات بالا
كولر آبی جهت خنك كردن محیط تولید
نایلون با عرض زیاد -- در صورتی كه از كل محیط استفاده میكنید و امكان بستن درب محیط وجود دارد نیازی به استفاده از نایلون نیست

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: کامیار کاظمی , مسعود کوچولو , totia , رز سفید , مهرشاد میردائمی , یوسف خادم پیر , amin2002hs
02-11-2012, 12:54 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 01:07 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #2
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
پرورش قارچ در منزل 2

در مطلب قبل مربوط به پرورش قارچ در منزل كلیه مقدمات توضیح داده شد حالا در قدم بعدی باید اقدام به آماده سازی محیط كنیم .
برای مثال ما یك انباری یا یكی از اتاقهای بدون استفاده منزل را در نظر میگیریم .
حال اولین قدم برای آغاز كار اندازه گیری محل و تهیه نقشه ای برای احداث قفسه هاست . اهمیت این مرحله در منزل كمتر از سالن نیست
ما میدانیم كه حداقل فاصله بین ٢ قفسه باید ۶۵ سانتی متر باشد . بهتر است در این بخش كوتاهی نكنیم . صرفه جویی در راهرو و افزودن به قفسه ها شاید در ظاهر ما را گمراه كند و بخواهیم از فضا بیشترین استفاده را كنیم ولی این استفاده در آینده ما را پشیمان خواهد كرد
بنابراین تا حد امكان راهرو را عریض در نظر میگیریم . در جلسات بعد كاملن در این مورد توضیح خواهم داد كه چرا ما به راهرویی با این اندازه نیازمندیم ولی فعلا مهمترین كار اندازه گیری محیط است و تعیین نقشه ای برای قفسه ها .
بهترین نوع چیدمان قفسه ها برای تولید در منزل با عرض ٨٠ سانتی متر هستند . البته محدودیتی وجود ندارد ولی به این دلیل كه در منازل یك راهرو در نظر گرفته میشود باید عرض قفسه ها به حدی باشد كه وقتی قفسه ها به دیوار چسبیده میشوند بتوان از راهروی وسط امور مربوط را انجام دهیم كه در صورت استفاده از قفسه با عرض بیشتر با مشكل ذكر شده روبرو میشویم
پس از اینكه نقشه را تهیه كردیم
اكنون نوبت به تقسیم بندی سالن میرسد . توجه كنید پس از تهیه نقشه به هیج عنوان نسبت به نصب قفسه ها اقدام نكنید . قفسه ها دست و پا گیر میشوند
پیش از نصب قفسه راه اندازی كولر عایق بندی نصب رطوبت ساز مهمتر اند .
اگر برای تنها یك دوره اقدام به كاشت در منزل میكنید بهتر است تا میتوانید به فصل سرد نزدیكتر باشید تا از كولر و وسایل خنك كننده بی نیاز شوید در غیر اینصورت از كولر دستی استفاده كنید . در زمینه كانال كشی در جلسات بعدی توضیح داده خواهد شد
دستگاه رطوبت ساز یا مه پاش را در هر قسمتی از اتاق میتوانید استفاده كنید
حالا نوبت به عایقكاری های مورد نیاز میرسد كه باید هیچگونه درزی در اتاق وجود نداشته باشد . اگر در داخل اتاق كمد یا دریچه هایی وجود دارند آنها را درزگیری كنید تا رطوبت به آنها نفوذ نكند
ادامه مطالب را با خواندن مطالب ديگر فرا بگيريد.
شروع پرورش قارچ 1 ( مرحله کاشت و اماده سازی )
[تصویر: 88391707147936908551.jpg]

برای شروع به کار شما نیاز به قفسه بندی دارید این قفسه بندی فقط برای قرار دادن کمپوست ها بر روی آن ساخته میشود و مشخصات آن بسته به محل شما با طول دلخواه ولی یکی از عرض های 80 / 120 / 160 میباشد
فرض کنید که این ققسه ها برای قرار دادن کارتن هایی با طول 60 عرض 40 و ارتفال 20 تا 25 سانتی متر است که در صورتی که عرض قفسه ما 80 سانتی متر باشد 2 عدد از این کارتن ها در آن قرار داده میشود و طول قفسه ها به طول سالن شما به هر میزانی میتواند ادامه داشته باشد .
منظور از کارتن که برای فهم بهتر مطرح شد کمپوت بلوکی قارچ دکمه ای یا همان کود و مواد اولیه قارچ است .
قفسه های ما برای بهره گیری هر چه بیشتر از فضا بهتر است بیشتر از یک طبقه باشد .
در ایران معمولا قفسه های کاشت قارچ در 4 یا 5 طبقه ساخته میشود
بین هر طبقه در قفسه بندی حدودا 60 تا 75 سانتی متر فاصله قرار داده میشود
در کنار هر قفسه نیاز به یک راهرو برای رفت و آمد و برداشت قارچ است که این راهرو از cm 60 تا 1 متر متغیر است

قفسه بندی از جنس آهن ساخته میشود که بار چند تنی کمپوست ها را که به روی قفسه بندی وارد میشود بتواند تحمل کند .
کف قفسه ها معمولا از توری های فلزی یا پلاستیکی استفاده میکنند که زمان قرار دادن کمپوست ها به صورت کامل زیر کمپوست را بگیرد

پرورش قارچ جلسه 2

اگر برای قفسه بندی آماده نیستید و مایلید که کاشت را شروع کنید میتوانید بر روی زمین کمپوست ها را بچینید ولی بازدهی شما از فضا کاهش پیدا میکنه که برای شروع راه مناسبیه البته پیشنهاد من برای شروع مبتدی ها 2 طبقه به صورتی که یک ردیف روی زمین چیده بشه و بقیه به روی قفسه ای که از زمین 70 cm فاصله داره روی این ردیفی قرار داده بشه که روی زمین چیده شده .
مثلا میتونید از میز یا چیزی شبیه اون استفاده کنید و هم زیر میز و هم روی اون کمپوست ها رو بچینید .
حالا شما یکدستگاه کولر و یک دستگاه رطوبت ساز بسته به محیط کاشتتون تهیه کنید .

کولر که به خودتون بستگی داره میتونید دستی استفاده کنید یا از کولر های 4000 یا 5000 یا .... فقط باید توجه کنید که محل قرار دادن کولر شما جلوی کمپوست هایی که چیده شده نباشه چراکه هر گونه باد مستقیم باعث میشه خاک و کلاهک قارچ خشک بشه و باعث زردی قارچ ها میشه
کانال های نایلونی هم هست که کافیه به سر کولر وصل کنید و سوراخ هایی روی اون تعبیه کنید که این باعث میشه باد مستقیم به قارچ برخورد نکنه و باد در فضا پخش میشه در ضمن هزینه زیادی نداره .

دستگاهی هم که برای ایجاد رطوبت استفاده میکنید میتونه مه ساز باشه چراکه بهترین وسیله برای محل های کوچیک همین مه سازه که قیمت اون از 50/000 تا 1000/000
دستگاههای صنعتی دیگه ای هم هستند که برای کارهای بزرگ خوبه و بیشتر از 100 متر فضا استفاده میشه .
چند متر شلنگ برای آبیاری به همراه آبپاش مخصوص قارچ که آب رو بشکل خوبی روی کمپوست بدون صدمه دیدن میسلیوم ها پخش میکنه .
دماسنج میله ای و دماسنج ماکزیمم مینیمم ( این دما سنج بیشترین دما و کمترین دمای سالن را از آخرین باری که شما به سالن سر زدید تا الان نشان میدهد . بدون برق یا باطری کار میکنه و یک کلید صفر کننده داره و اطلاعات گذشته رو پاک میکنه و از زمان صفر کردن تا مراجعه بعدی شما بیشترین دمای سالن و کمترین دما رو در خودش نگه میداره و شما متوجه میشید که نوسان سالن شما در چند ساعت قبل یا حتی چند روز قبل چقدر بوده
پرورش قارچ جلسه 3
[تصویر: 02040796622679159325.jpg]

کمپوست رو از هر شرکتی که مایل باشید میتونید تهیه کنید ولی توصیه من شرکتهای معتبری مثل آریا و ملارد که از هر نظر مطمئن تر خواهید بود
کمپوست ها رو از زمانی که تحویل میگیرید بهتره که در سالنتون بچینید
فضای سالن رو به دمای 25 درجه سانتیگراد از قبل برسونید که زمانی که کمپوستها در سالن قرار میگیره از همون لحظه فعالیتشون با دمای مناسب انجام بشه
دماسنج های میله ای رو که تهیه کردید رو باید تقریبا تا وسط مغز کمپوست وارد کنید که دمای مرکز اون رو به شما نشون بده
دمای کمپوست در بهترین حالت 27 درجه است ولی میتواند تا حداکثر 30 درجه هم بالا برود
از زمان ورود کمپوستها به سالن تا 12 روز تنها کاری که شما ملزم به انجام آن هستید فقط و فقط کنترل دمایی کمپوست است و هیپ نیازی به رطوبت یا آبیاری ندارید
کمپوستها در داخل بسته های نایلونی ارسال میشوند و فقط در صورت عدم وجود سوراخ بر روی بسته ها تنها چند سوراخ با وسیله ای شبیه خودکار نیاز اولیه کمپوست است
روش شناخت روی کمپوست های بلوکی : کمپوست بلوکی را از بذر های بیشتری که روی آن پاشیده میشود از پشت آن تشخیص میدهند
توجه داشته باشید که دمای سالن را در تابستان بوسیله کولر و در زمستان بوسیله بخاری به حد نرمال میرسانند پس در صورتی که دمای هوا سرد تر از حد متعادل بود در این دوره از این وسایل برای رساندن کمپوست ها به شرایط ایده آل استفاده کنید
نکته ای که باید به آن توجه شود این است که سرد شدن کمپوست تنها منجر به کندی رشد آن میشود ولی گرم شدن مرکز کمپوست به بیش از 30 درجه منجر به کشته شدن میسلیوم ها خواهد شد
میسلیوم چیست : میسلیوم ها در دوره رشد رویشی ( در 12 روز اول که به میسلیوم رانی نیز معروف است ) بر روی کاه و کلش ( مواد اصلی کمپوست ) رشد میکنند و شبیه پنبه و تارهای بسیار باریک هستند که در کنار هم چیزی شبیه به کپک ولی به رنگ سفید هستند میباشند

كشت قارچ جلسه 4
[تصویر: 18372941678503273542.jpg]
در روز دوازدهم نگاهی به بلوک های کمپوست می اندازیم ( قارچ دکمه ای )
بهترین حالت برای یک کمپوست تغییر رنگ از حالت سیاه و تیره به رنگ قهوه ای سوخته است . این رنگ معمولا به صورت درخشان روی کمپوست ظاهر میشود
اگر دمای سالن تولید در طی این زمان از دمای استاندارد ( 27 درجه ) کمتر بوده باشد معمولا رشد کمپوست و میسلیوم ها هم به همان میزان کم بوده , بنابراین روز دوازدم برای خاکدهی مناسب نیست و این زمان را باید به روز 14 یا 15 منتقل کرد .
البته با طولانی شدن زمان خاکدهی از میزان باردهی کمپوست کاسته خواهد شد ولی با توجه به این موضوع که رشد ناقص کمپوست در زمان خاکدهی نیز کاملا اشتباه است تا رشد کامل کپوست صبر خواهیم کرد .
قبل از خاکدهی ما نیاز به آماده سازی سالن و برخی وسایل برای این منظور خواهیم داشت
نخست باید نایلون های کمپوست ها را برش دهیم . این برش باید به صورتی انجام شود که از هر ضلع کمپوست بلوکی به میزان چند سانتی متر فاصله داشته باشیم و از نایلون کمپوست باقی بماند
- 120 - 160 کمپوست ها چیده شده اند میتوانید به روش زیر اقدام نمایید
[تصویر: 98974466068796057281.jpg]
در بالا کمپوست ها به صورت عرضی کنار هم چیده شده اند .
نایلون کمپوست های سبز را به کلی برش دهید ( نیازی به چند سانت فاصله دادن نیست ) طوری برش دهید که هیچ نایلونی بر روی کمپوست های سبز دیده نشود قارچ
کمپوست های قرمز را نیز فقط در سمت راست ( کمپوست راستی ) و سمت چپ ( کمپوست چپی ) آن چند سانتی متر از نایلون را باقی گذاشته و بقیه بخشهای آن را مانند کپوست های سبز برش دهیدقارچ
پس از آن بخشهایی که بین کمپوست ها خالی مانده را میتوان با باقی مانده های کیسه ها پر کرد که از ریزش خاک به پایین جلوگیری شود
كشت قارچ جلسه 5
[تصویر: 10949860934342221644.jpg]

پس از برش دادن کیسه های کمپوست زمان آماده ساخت خاک پوششی میرسد
خاکدهی کمپوست همانطور که قبلا توضیح داده شده به 2 صورت انجام میشود
1- خاکدهی خشک
2-خاکدهی مرطوب
روشهای بالا به نوبت توضیح داده خواهد شد ولی لوازمی نیز قبل از شروع به کار احتیاج خواهیم داشت
در سالن های بزرگ برای خاکدهی نیاز به یک پیمانه برای اندازه زدن خاکها است . چراکه در زمان خاکدهی یک سالن با 500 کمپوست نمیتوان در سالن براحتی میران خاک ریخته شده بر کمپوست ها را اندازه زد یا به عبارت دیگر امکان کم و زیاد شدن خاک بر روی کمپوست ها وجود دارد.
در ضمن اغلب سالن ها فضای زیادی برای آماده کردن خاک در سالن ندارند و بنابراین خاک ها را در راهروی خارج سالن یا در بیرون از محل پرورش قــــارچ آماده میکنند . پس برای راحتی در بیرون سالن خاکهای پیمانه شده را به داخل سالن منتقل میکنند .
این پیمانه میتوانند یک سطل فلزی باشد که با تقریب گیری میتوان به میزان پر بودن خاک سطل برای هر کمپوست پی برد.
معمولن خاک ها را ( که به صورت کیسه کیسه شده شبیه کیسه برنج همراه با دوخت در کارخانه ارسال شده ) در یک محل برش داده و به صورت تپه مانند در می آورند و بوسیله بیل آن را در داخل سطل می ریزند.
در داخل سالن پس از انتقال خاک ها آنها را به این صورت که هر سطل بر روی یک کمپوستریخته شود خالی کرده و این کار را برای کلیه کمپوست ها انجام میدهیم . در این مرحله نیازی به صاف کردن خاک ها نیست و بهتر است تا پایان مرحله اول اقدام به صاف کردن خاک ها نکنیم .( بر حسب تحربه این روش سرعت و بازدهی بیشتری دارد )
در آموزش جلسه بعد 2 نوع روش خاکدهی توضیح داده خواهد شد . و مزایا و معایب هر یک نیز در جلسات آتی شرح داده میشود

كشت قارچ جلسه 6
[تصویر: 01387418839532247125.jpg]

برای انجام خاک دهی خشک به توضیح زیر توجه نمایید
اصطلاح خاکدهی خشک به این معناست که ما خاک را بدون افزودن هیچ نوع قارچ کش و یا آب به روی کمپوست ها میریزیم
در این روش که در کنار مزایای آن دارای معایبی است خاک را پس از پیمانه زدن -- که در جلسه قبل توضیح داده شد -- به روی کمپوست ها میریزیم و در همان روز اقدام به آبدهی سبک مینماییم .
* آبدهی کمپوست ها پس از خاکدهی در جلسات بعد کاملا توضیح داده خواهد شد ولی معمولا زمان آبدهی کمی تجربی بوده و در برخی اوقات این زمان به روز دوم نیز به تاخیر می افتد
معایب و مزایای خاکدهی خشک
مزایا :
خاک در این روش بدلیل کم آب بودن سبک بوده و زمان حمل و صاف کردن بسیار راحت تر از خاک خیس بوده و انعطاف پذیر تر است
مدت زمانی که در روش خاکدهی تر در زمان خاکدهی صرف میشود در این روش صرفه جویی میگردد

معایب :
رشد دیرتر میسلیوم های قارچ به داخل خاک
عدم یکنواختی در زمان باردهی و عدم توازن در فلش های مختلف و باردهی بالای فلش اول
فشرده شدن خاک در زمان آبدهی و کم بودن فضای تنفس
بنابراین اکثر سالن های مجهز و بزرگ تولید قارچ از روش دوم استفاده میکنند که بوسیله آبخاک خیس شده و سپس بر روی کمپوستها ریخته میشود .
میزان آب مورد نیاز برای خیس نمودن خاکها باید بر اساس پیمانه ریخته شود و زیاد بودن آب مشکلاتی در رشد میسلیوم ها ایجاد خواهد کرد
سی دی های آموزشی که در آینده در وبلاگ قرار خواهد گرفت شامل ویدئو هایی است که بهترین میزان رطوبت خاک در زمان افزودن به کمپوست در آن نشان داده میشود .
در روش خاکدهی خشک اگر با میزان آبدهی در روزهای 5 یا 6 اقدام به از بین بردن تعدادی ازمیسلیوم ها ( کپک هایی که بعدا به قارچ تبدیل میشوند ) ننمایید احتمال باردهی بسیار زیاد در اولین برداشت وجود خواهد داشت که این اتفاق بسیار نا خوشایند بوده و منجر به خستگی نیروی کار و مشکلاتی در فروش قارج خواهد شد.

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: totia
02-11-2012, 01:10 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 01:23 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #3
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
كشت قارچ جلسه 7
[تصویر: 70981034046378652338.jpg]
روش خاکدهی مرطوب میپردازیم
در این نوع خاکدهی بهتر است قبل از مخلوط کردن خاک همراه آب با آزمایش یک کیسه خاک معیار مقدار آب در هر کیسه خاک را اندازی گیری کنیم تا بتوان همه خاکها را در یک زمان با آب مخلوط کنیم
میزان مناسب آب برای مخلوط نمودن با خاک از روش زیر تشخیص داده میشود
ریحتن یک یا نصف از یک کیسه خاک در ظرفی که امکان مخلوط کردن خاک پوششی قارچ و آب در آن وجود داشته باشد
افزودن کمی آب و مخلوط کردن خاک همراه با آب
اندازه گیری و دقت در مقدار آب ریخته شده در خاک
برداشتن یک مشت خاک و فشار دادن خاک در دستتان
در نهایت چکیدن یک قطره آب با فشردن خاک ( در سی دی مربوط به خاکدهی که به زودی در سایت قرار میگیرد این نکته در فیلم آموزشی نشان داده میشود )
بعد از پیمانه زدن میزان آب و خاک آماده سازی خاک را شروع میکنیم
چند کیسه از خاک های پوششی را از کیسه ها خارج میکنیم و بر روی هم انباشته میکنیم
مقدار آبی که برای هر کیسه خاک پیمانه زده بودیم را بر اساس تعداد کیسه های خالی شده به خاک می افزاییم
قبل از ریختن آب بر روی خاکها به آب بهتر است به میزان یک قاشق غذا خوری کاربندازیم به هر 20 لیتر آب اضافه کنیم ( البته استفاده نکردن از قارچ کشها توصیه میشود ! ولی این روش پیشگیری از کپک سبز و برخی آلودگی هاست که بعضا مورد استفاده قرار میگیرد و در اینجا صرفا جهت آموزش نوشته شده )
از قبل چند بیل را شسته و با کلر ضد عفونی میکنیم
شروع به هم زدن خاکها کرده و تا جایی که خاک یکدست شود به این کار ادامه میدهیم
پس از آماده شدن خاک مقداری از خاک را به داخل سالن برده و در آنجا بر روی کمپوست ها میریزیم .
میزان خاک موجود بر روی هر کمپوست باید بیشتر از یک بند انگشت کمپوست را بپوشاند
در اینجا مقدار خاکی را که بر روی یک کمپوست ریخته ایم تا کاملا آن را بپوشاند را پیمانه میزنیم
میتوان خاک خیس شده را همراه با فرقون ( البته شسته شده و ضدعفونی شده با کلر ) به داخل سالن منتقل کنیم
در داخل سالن به میزان خاک پیمانه شده در سطل میریزیم و بر روی کمپوستها خالی میکنیم و همین عمل را تکرار کرده تا خاک اضافی بر روی کمپوستها ریخته نشود
در این زمان نیازی به صاف کردن خاکها نیست میتوانید کلیه خاکها را ریخته و در یک زمان همه آنرا صاف کنید
دقت کنید روی کمپوستها کاملا با خاک پوشیده شده باشد و خاک زیاد و خاک کم هر دو منجر به مشکلات تولید میشود . خاک زیاد باعث خواهد شد بیشتر زحمت رشد مربوط به رشد میسلیوم در داخل خاک شود و باردهی را کم میکند - و خاکدهی کم منجر به از دست دادن رطوبت خاک و نفوذ آب به داخل کمپوست در زمان آبدهی خواهد شد.
پس از صاف نمودن کلیه خاکها بر روی کمپوست اقدام به پهن کردن روزنامه بر روی کمپوستها کرده و روزنامه های پهن شده را خیس نگه میداریم
كشت قارچ جلسه 8
[تصویر: 71041230186463867043.jpg]

اگر تا بحال دوره های پرورش قارچ این وبلاگ را دنبال کرده باشید پس از توضیحات خاکدهی که در جلسات قبل توضیح داده شده نوبت به آبدهی میرسد.
پس از خاکدهی. کمپوست ها و پهن کردن روزنامه ها بر روی آن و خیس نگاه داشتن آن تا روز دوازدهم باید چند بار به خاکها آبدهی کرد.برای آبدهی روزنامه های پهن شده بر روی کمپوستها را کمی مرطوب میکنیم - تا اندازه ای که قابل برداشتن باشد - این عمل باعث میشود روزنامه ها به یکدیگر بچسبند و جمع شدنشان راحت تر باشد
آبدهی بهتر است یکبار در روز سوم ٣ - یکبار در روز هفتم ٧ - و یکبار در روز دهم ١٠صورت گیرد . البته توجه کنید که این شیوه آبدهی تجربی بوده و شاید هر پرورش دهنده شیوه خاصی درآبدهی داشته باشد و شیوه هایی متفاوت از شیوه ای که در بالا گفته شد را بشنویم .
آبدهی خاک باید به حدی انجام شود که به هیچ عنوان آب به داخل کمپوست وارد نشود و در حجم بیشتر آب در خاک بماند . آبدهی بیش از حد باعث میشود تا آب به کمپوست وارد شود و باعث کشته شدن میسلیوم ها شود که در نتیجه ورود میسلیوم( میسلیوم = کپک هایی که در آینده به قارچ تبدیل میشوند و به رنگ سفید هستند ) به داخل خاک کند میشود
در روش آبدهی بالا آبدهی سنگین مد نظر ما است . این نوع آبدهی با آبدهی سبک که در آن تنها سطح روی خاک مرطوب میشود تفاوت دارد . در این روش باید کلیه خاک موجود بر روی کمپوست خیس شود .
بهترین راه برای آبدهی استفاده از آبپاش هایی است که بر روی شلنگ آب نصب میشوند و آب در آن به شکل دوش آب خارچ میشود . توجه داشته باشید که باز بودن آب باید به حدی باشد که در زمان آبدهی باعث جابجا شدن خاکها نشود
هیچگاه نباید آب به صورت مستقیم بر روی کمپوست با فشار ریخته شود
پس از آبدهی کمپوست ها باید روزنامه هایی جدید به روی آنها پهن شود و دوباره روزنامه های پهن شده را نیز مرطوب کرد . مرطوب نگاه داشتن روزنامه ها تا روز دوازدهم باید انجام شود و تقریبا هر چند ساعت یکبار این عمل باید تکرار شود تا محیطی مرطوب در زیر روزنامه ها ایجاد تا محلی مناسب برای رشد کپک ها ایجاد شود
از روز ورود کمپوستها به سالن ١٢ روز طول کشید تا میسلیوم ها در کمپوست رشد کنند . در این دوره هیچ نیازی به وجود رطوبت در سالن نیست . در ١٢ روز دوم که بعد از خاکدهی آغاز میشود وجود رطوبت در سالن به دلیل مرطوب نگاه داشتن خاکها ضروری است . البته روزنامه ها در ایجاد رطوبت موثر هستند و بخش عمده ای از رطوبت را تامین میکنند ولی در صورتی که رطوبت ساز یا دستگاه تامین رطوبت در سالن نباشد مجبور هستیم در فواصل کوتاه مدت اقدام به مرطوب کردن روزنامه ها کنیم
حتما در سالن شما وجود محلی برای خروج آب ضروری است . هم در زمان شستشوی سالن و هم در زمان آبدهی مقدار زیادی آب باید از سالن خارج شود
در زمان آبدهی کمی هوای سالن خنک میشود.

پرورش قارچ جلسه 9
[تصویر: 35071843983843596366.jpg]
از اینکه کمی در بروز رسانی وبلاگ تاخیر بود متاسفم . تنها در پایان روز امکان بروز رسانی وبلاگ رو دارم ولی به دلیل استقبالی که دوستان از خدمات مشاوره ای داشتند کمی درگیر پاسخ دادن به دوستان بودم ولی مشکلات پرشین بلاگ هم مزید بر علت بود . چراکه چند روزی صفحات وبلاگ دیده نمیشد و بروز رسانی هم چندان فایده ای نداشت
الان در چه مرحله ای هستیم ؟
خرید کمپوست --> انتقال به سالن --> ١٢ روز اول --> پاره کردن پلاستیک کمپوستها --> ١٢ روز دوم --> خاکدهی به کمپوستها --> نگهداری سالن پرورش قارچ --> رافلینگ تا شوک دهی

پس از خاکدهی سالن پرورش قارچ و مرطوب نگاه داشتن آن کم کم شاهد رشد کپک ها در خاک خواهیم بود . این کپک ها سفید رنگ هستند و با آن کپک هایی که قبلا میشناختیم کاملا متفاوتند .
کپک ها به مرور در داخل خاک رشد میکنند تا به سطح خاک رسیده و با کنار زدن روزنامه ها قابل رویت باشد

مرطوب نگاه داشتن روزنامه ها تاثیر بسیاری در رشد بهتر میسلیوم ها خواهد داشت ولی باید توجه کنید که آب زیادی به روزنامه ها ندهیم چراکه کمی بی دقتی و اشتباه منجر به ورود آب به داخل کمپوست ها خواهد شد .
بهترین دمای داخل کمپوست در این دوره نیز ٢٧ درجه است . به این صورت که دماسنج میله ای را داخل کمپوست قرار داده و دمای کمپوست را چک میکنیم . بهتر است دماسنج را از روی روزنامه ها به داخل کمپوست قرار دهیم و تا پایان و تخلیه کمپوست ها در داخل آن باشد . توصیه میشود در قسمتها و طبقات مختلف دماسنج را قرار دهیم و میانگین دمایی این نقاط را ، دمایی بین ٢٧ تا ٢٩ نگاه داریم .
هوادهی در این دوره نیز نقش زیادی دارد توصیه میکنم هوای تازه را به سالن وارد کنید که بهترین رشد را داشته باشید . ولی حواستان به میزان رطوبت و از دست ندادن آن نیز باشد
رافلینگ : رافلینگ در تولید و پرورش قارچ خوراکی یکی از گزینه های تقریبا اختیاری به حساب می آید . میتوانید انجام دهید یا انجام ندهید ولی رافلینگ چیست ؟
پس از رشد کپک ها در خاک آنها به صورتی تقریبا نا هماهنگ در کمپوست دیده میشوند . این کپک ها در آینده با سرد کردن سالن به یکدیگر نزدیک شده و تبدیل به گره و در نهایت به اصطلاح -- سر -- سنجاقی شکل و در نهایت نیز به شکل دکمه های کوچک تبدیل میشوند و نامقارچ دکمه ای هم به دلیل شباهت این قارچ های تازه متولد شده به دکمه است
اگر این کپک ها به همان صورت رشد کنند در یک جا از کمپوست شاهد تعداد زیادی قارچ خواهیم بود و در جای دیگر خاک ما خالی از قارچ دیده میشود و یا در روز اول باردهی بار بسیار زیادی در فلش اولمان خواهیم دید که فروش آن مشکل میشود .

برای رفع این مشکل در روز ششم یا هفتم -- معمولا توسط پنجه دست -- خاک روی کمپوستها را زیر و رو کرده تا این گره ها یکنواخت شوند و به دو روش نیز صورت میگیرد .
رافلینگ سطحی : با نوک انگشتان دست تنها خاک روی کمپوستها به عمق یک سانتی متر را جابجا میکنیم

رافلینگ عمقی : همان روش توضیح داده شده در بالا که خاک به کلی در آن جا بجا میشود
فقط در رافلینگ قارچ توجه کنید که خیلی با خاک بازی نکنید . این امر منجر به ضعیف شدن کمپوست میگردد

چرا بعضی رافلیگ را انجام نمیدهند . رافلینگ به این دلیل انجام میشود که میزان باردهی قارچ تقسیم شده و در چند روز صورت بگیرد ولی این روش بی ضرر هم نخواهد بود و منجر به کاهش تولید میشود چرا که شما زحمت کمپوست برای رشد را در چند روز به هدر میدهید . در نهایت برای تازه کار ها رافلینگ گزینه مناسبی است
بهتر است آبدهی بعد از رافلینگ انجام شود . البته به آبدهی توجه کنید که هیچ گاه به هیچ وجه آب به داخل کمپوست نرسد .
پس از رافلینگ دوباره -- بهتر است روزنامه های جدید -- به روی کمپوستها بچینید
پرورش قارچ جلسه 10
[تصویر: 14382840942623458912.jpg]
خرید کمپوست --> انتقال به سالن --> ١٢ روز اول --> پاره کردن پلاستیک کمپوستها --> ١٢ روز دوم --> خاکدهی به کمپوستها --> نگهداری سالن پرورش قارچ --> رافلینگ تا شوک دهی -- >شوک دهی
شوک دهی مرحله پیش از باردهی است . به طور کلی شوک دهی به جهت شروع باردهی قارچ انجام میشود .
دو روش برای شوک دهی وجود دارد .
1 - ایجاد رعد و برق مصنوعی
2 - ایجاد سرما
از روش رعد و برق مصنوعی که معمولا با یک لامپ مهتابی که داعما در حال روشن و خاموش شدن است انجام میشود کمتر استفاده شده و بهترین روش استفاده از سرما است
در پایان روز دوازدهم دوم پس از رشد مناسب کپک ها بر روی کمپوست تمامی روزنامه های موجود بر روی کمپوست ها را برداشته و اقدام به هوادهی و تهویه هوا میکنیم .
حال نوبت به کم کردن دما میرسد . ما برای شوک دهی باید دما را به 16 تا 17 درجه برسانیم
این مقدار دما باید طی 2 روز بتدریج کم شود یعنی در پایان روز اول تا 20 درجه و در روز دوم به 16 درجه برسانیم
همیشه معیار دمای ما دمای داخل کمپوست است و چه بسا هوای محیط در برخی اوقات دارای دمایی بسیار کمتر از کمپوست باشد
باید دمای 16 درجه داخل کمپوست به مدت 30 تا 40 ساعت باقی بماند و سپس دما را تا 18 یا 19 بالا ببریم .
در ابتدای کاهش دما میتوان به قطور شدن کپک ها پی برد و رنگ کپک ها سفید تر میشود .
افزایش دوباره دما به این دلیل است که در دمای پایین رشد قارچ کم است و اگر در دمای 16 باقی بمانیم زمان را از دست خواهیم داد و نمیتوان در یک دوره 2 ماهه میزان مورد نظر را برداشت کرد
پس از شک دهی ته سنجاقی ها ظاهر میشوند و به تدریج به دکمه های کوچک تبدیل میشوند .از زمان شوک دهی تا برداشت اولین قارچ ها در حدود یک هفته زمان لازم است در این مدت رطوبت سالن را بین 70 تا 80% نگاه دارید
در تهویه هوا هم دقت کنید . هوای تازه در کلیه مراحل باعث رشد بهتر میشود .
قارچ نیز از معدود گیاهانی است که برخلاف گیاهان دیگر و مانند انسان به جای تولید اکسیژن ، دی اکسید کربن تولید و اکسیژن مصرف میکند و تهویه هوا در اکسیژن رسانی به آن موثر است
اگر در موقعیت گرما در زمان شوک قرار داشتید میتواند از تکه های یخ استفاده کنید به این صورت که در آب کولر از تکه های یخ انداخته و به این وسیله دمای هوای تولیدی را کاهش دهید
از کولر گازی نمیتوان استفاده نمود چراکه اساس کار کولر گازی با رطوبت سازگاری ندارد و رطوبت سالن کاهش پیدا کرده و علاوه بر آن به کولر فشار زیادی وارد خواهد شد . البته اگر مجبور به اینکار شدید میتوانید اتاقک محل کولر های آبی را با کولر گازی خنک کرده و به این وسیله به طور غیر مستقیم از هوای کولر گازی استفاده کنید

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: totia
02-11-2012, 01:17 PM
ارسال: #4
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
كشت قارچ جلسه 8
[تصویر: 71041230186463867043.jpg]

اگر تا بحال دوره های پرورش قارچ این وبلاگ را دنبال کرده باشید پس از توضیحات خاکدهی که در جلسات قبل توضیح داده شده نوبت به آبدهی میرسد.
پس از خاکدهی. کمپوست ها و پهن کردن روزنامه ها بر روی آن و خیس نگاه داشتن آن تا روز دوازدهم باید چند بار به خاکها آبدهی کرد.برای آبدهی روزنامه های پهن شده بر روی کمپوستها را کمی مرطوب میکنیم - تا اندازه ای که قابل برداشتن باشد - این عمل باعث میشود روزنامه ها به یکدیگر بچسبند و جمع شدنشان راحت تر باشد http://qarch.mihanblog.com
آبدهی بهتر است یکبار در روز سوم ٣ - یکبار در روز هفتم ٧ - و یکبار در روز دهم ١٠صورت گیرد . البته توجه کنید که این شیوه آبدهی تجربی بوده و شاید هر پرورش دهنده شیوه خاصی درآبدهی داشته باشد و شیوه هایی متفاوت از شیوه ای که در بالا گفته شد را بشنویم .
آبدهی خاک باید به حدی انجام شود که به هیچ عنوان آب به داخل کمپوست وارد نشود و در حجم بیشتر آب در خاک بماند . آبدهی بیش از حد باعث میشود تا آب به کمپوست وارد شود و باعث کشته شدن میسلیوم ها شود که در نتیجه ورود میسلیوم( میسلیوم = کپک هایی که در آینده به قارچ تبدیل میشوند و به رنگ سفید هستند ) به داخل خاک کند میشود
در روش آبدهی بالا آبدهی سنگین مد نظر ما است . این نوع آبدهی با آبدهی سبک که در آن تنها سطح روی خاک مرطوب میشود تفاوت دارد . در این روش باید کلیه خاک موجود بر روی کمپوست خیس شود .
بهترین راه برای آبدهی استفاده از آبپاش هایی است که بر روی شلنگ آب نصب میشوند و آب در آن به شکل دوش آب خارچ میشود . توجه داشته باشید که باز بودن آب باید به حدی باشد که در زمان آبدهی باعث جابجا شدن خاکها نشود
هیچگاه نباید آب به صورت مستقیم بر روی کمپوست با فشار ریخته شود
پس از آبدهی کمپوست ها باید روزنامه هایی جدید به روی آنها پهن شود و دوباره روزنامه های پهن شده را نیز مرطوب کرد . مرطوب نگاه داشتن روزنامه ها تا روز دوازدهم باید انجام شود و تقریبا هر چند ساعت یکبار این عمل باید تکرار شود تا محیطی مرطوب در زیر روزنامه ها ایجاد تا محلی مناسب برای رشد کپک ها ایجاد شود
از روز ورود کمپوستها به سالن ١٢ روز طول کشید تا میسلیوم ها در کمپوست رشد کنند . در این دوره هیچ نیازی به وجود رطوبت در سالن نیست . در ١٢ روز دوم که بعد از خاکدهی آغاز میشود وجود رطوبت در سالن به دلیل مرطوب نگاه داشتن خاکها ضروری است . البته روزنامه ها در ایجاد رطوبت موثر هستند و بخش عمده ای از رطوبت را تامین میکنند ولی در صورتی که رطوبت ساز یا دستگاه تامین رطوبت در سالن نباشد مجبور هستیم در فواصل کوتاه مدت اقدام به مرطوب کردن روزنامه ها کنیم
حتما در سالن شما وجود محلی برای خروج آب ضروری است . هم در زمان شستشوی سالن و هم در زمان آبدهی مقدار زیادی آب باید از سالن خارج شود
در زمان آبدهی کمی هوای سالن خنک میشود.

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: totia , مهرشاد میردائمی
02-11-2012, 01:29 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 01:44 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #5
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
كشت و پرورش قارچ جلسه 11
خرید کمپوست --> انتقال به سالن --> ١٢ روز اول --> پاره کردن پلاستیک کمپوستها --> ١٢ روز دوم --> خاکدهی به کمپوستها --> نگهداری سالن پرورش قارچ --> رافلینگ تا شوک دهی -- > شوک دهی --> نگهداری سالن تا باردهی

بعد از شوک دهی و رساندن دما به ١۶ درجه و نگهداری سالن در این دما به مدت یک روز کم کم دما را به ٢٠ درجه میرسانیم و در این درجه حرارت میمانیم .
در این مدت بهترین رطوبت حداقل ٧۵% است و تهویه هوا نیز برای رشد بهتر ته سنجاقی ها لازم است .
یک روش برای ایجاد رطوبت و تهویه هوای تازه همزمان استفاده از دستگاه رطوبت ساز است که در حین ایجاد رطوبت در سالن هوای تازه را نیز به سالن وارد میکند البته به شرط اینکه این دستگاه در محلی خارج از سالن پرورش ما قرار داده شده باشد
در سالن های پرورش قارچ هیچ گاه بهداشت را فراموش نکنید . حالا که در مرحله رشد قارچ ها قرار داریم شاید به نظر برسد که هنوز برای آلوده شدن و ایجاد کپک های مضر در کمپوستها خیلی زمان باقی مانده ولی حقیقت این است که باید همیشه موارد بهداشتی در سالن و خارج از آن رعایت شود . همیشه در محل ورودی سالن پرورش قارچ از حوضچه ضد عفونی قرار داده شده استفاده کنید و آنرا هر هفته خالی کرده و با آب و مواد ضد عفونی ( شامل مقداری کاربندازیم و فرمالین به صورت چند درصد در آب ) تعویض کنید .
معمولا کارگرها و یا افرادی که به سالن وارد میشوند از این حوضچه ها به دلیل خیس نشدن پاهایشان میپرهیزند که همین منجر به انتقال آلودگی به سالن میشود
معمولا قارچ بعد از مرحله شوک دهی تا 10 روز آماده برداشت میشوند ولی پیش از رشد کامل قارچها توجه به یک نکته بسیار لازم است
اگر مراحل رافلینگ که در جلسات قبل توضیح داده شده به درستی انجام نشود و یا مایل نباشیم رافلینگ را به این دلیل که نخواهیم باردهی محصول قارچ ما کاهش یابد انجام دهیم قارچ ها به صورت توده ای رشد میکنند. یعنی چیزی شبیه به یک خوشه انگور بسیار متراکم.
این توده ها از شروع به رشد قابل تشخیص هستند . در این مواقع چند راهکار وجود دارد
در زمان کوچکی توده ها اقدام به خلوت کردن آن کنیم به این صورت که در کنار هر قارچ از حداقل یک طرف جا برای هوا خوردن به پایه آن وجود داشته باشد
تا بزرگتر شدن توده ها کمی صبر کنیم و اجازه دهیم که قارچ ها به حدی بزرگ شوند که قابل برداشت و فروش باشند سپس آنها را از بزرگترین ها برداشت کنیم
به هیچ وجه قارچ ها را برداشت نکنیم و صبر کنیم تا همگی توده به مرحله برداشت برسند ولی این روش حساسیت های خاص خود را دارد
1- کنترل تهویه هوای سالن بدون وقفه
2- کنترل رطوبت سالن
3-آبیاری به موقع و آبیاری بیشتر در محل توده ها
توجه : به هیچ عنوان در زمان ایجاد شدن ته سنجاقی ها ( همان قارچ های بسیار کوچک به اندازه ته سنجاق ) آبیاری انجام ندهید . چراکه آبیاری در این زمان منجر به زرد شدن و از بین رفتن بسیاری از قارچ های درحال رشد میشود . به جای آبیاری اقدام به تامین مناسب رطوبت نمایید تا آب و رطوبت موجود در خاک دیرتر از بین رود

پرورش و تولید قارچ دكمه ای جلسه 12

خرید كمپوست --> انتقال به سالن --> ١٢ روز اول --> پاره كردن پلاستیك كمپوستها --> خاكدهی به كمپوستها --> ١٢ روز دوم --> نگهداری سالن پرورش قارچ --> رافلینگ تا شوك دهی -- > شوك دهی --> نگهداری سالن تا باردهی -->
زمان برداشتقارچ

در این مرحله از پرورش و تولید قارچ قبل از زمان برداشت شاید تا جندین كیلو در هر روز برداشت داشته باشیم . در برخی كمپوستها قارچ ها بسیار بزرگ و آماده برداشت میشوند ولی هنوز باردهی اول شروع نشده است .
در تولید قارچ 3 مرحله اصلی باردهی وجود دارد كه میزان باردهی در هر یك بسیار بالا است . و در یك روز در سالنهای یزرگ چند صد كیلو را باید در مدت كوتاهی برداشت كرد .
به هر یك از این 3 مرحله یك فلش گفته میشود .

معمولا بعد از شوك دهی یك هفته تا فلش اول فاصله داریم . شاید این مرحله شما را غافلگیر كند . چراكه در این زمان به سرعت رشد قارچ پی خواهید برد . در مدت كوتاهی قارچ ها كمپوسترا سفید میكنند و تعداد زیادی قارچ دیده میشود .
در این زمان نباید فقط نظاره گرد بود .دایم سالن را بررسی كنید و خوشه های رشد كرده را خلوت كرده و قارچ های بزرگ را برداشت كنید .

از رطوبت غافل نشوید !!! قارچ ها در این زمان در حال مصرف آب هستند . حتما میدانید كه قارچ تا 90% از وزن خود آب جذب میكند و در حقیقت تنها 10% مواد غیر آبی در آن وجود دارد بنابراین با زیاد شدن قارچ ها خاك نیز خشكتر میشود

آبیاری را در زمانهایی انجام دهید كه خاك خشك شده باشد یعنی اگر رطوبت خاك به اندازه كافی باشد لزومی به آبیاری وجود ندارد .
روشی كه برای تشخیص میزان خشكی خاك انجام میدهند به این صورت است :
كمی خاك را به اندازه حبه قند بردارید آنرا فشرده كنید . در این زمان باید تنها 1 قطره از آن چكیده شود نه بیشتر و نه كمتر .
شرایط رطوبتی یك خاك مناسب چنین است . اگر خاك خشك باشد آبیاری را انجام دهید و از هوادهی استفاده كنید تا كلاهك قارچ ها به سرعت خشك شوند .

اگر كلاهك قارچ به سرعت خشك نشود منجر به لكه هایی قهوه ای رنگ بر روی آن میشود كه نوعی باكتری است . البته میتوان در اینصورت نیز قارچ را مصرف كرد

بهترین روش آبدهی توسط آبپاش به صورت دوش حمام است . این روش باعث میشود كه خاك توسط آب پاشیده نشود و منجر به كنده شدن قارچ های كوچك نشویم .
دما نیز در این دوره همچنان 20 درجه است . ولی میتوانیم دما را كمتر كنیم تا رشد قارچ با سرعت كمتری انجام شود و مهلت بیشتری برای برداشت داشته باشیم .

اگر تصمیم داریم كه تا ساعت دیگری اقدام به برداشت قارچ كنیم به هیچ وجه آبیاری نباید انجام داد . بهترین حالت آبیاری 6 تا 10 ساعت پیش از برداشت است .

برای برداشت قارچ از سبدهایی كه برای میوه ها استفاده میشود استفاده كنید . میتوانید از میدان های میوه و تره بار تعداد زیادی از آنها را تهیه كنید . كه البته پیش از استفاده باید آنها را ضد عفونی كنید .

روش تهیه کمپوست قارچ دکمه ای
کمپوست سازی در دو فاز انجام می گیرد فاز I معروف به فاز تخمیر و فاز Ii معروف به فاز پاستوریزاسیون می باشد.


فاز I :
برای تهیه کمپوست فرمولهای متفاوتی وجود دارد که با توجه به مواد موجود در هر محیط تعیین می شود اما از فرمول زیر می توان در هر محدوده با کمی تغییرات استفاده کرد:

1) کلش گندم 6000 کیلوگرم (محیط اصلی )

2) کود مرغی 3500 کیلوگرم ( مکملها )

3) ملاس 100 کیلوگرم ( مواد غذایی کنستانتره )

4) اوره 100 کیلوگرم ( مواد شیمیایی )

5) گچ هیدراته 400 کیلوگرم (مواد معدنی )



خیساندن:

ابتدا کلش گندم را باید کاملا با آب خیس نمود برای این کار بسته های کلش را از هم باز می کنند و بر روی یک بستری که بتون که دارای زه کش می باشد می ریزند با شلنگ روی آن اب می پاشند و آب خارج شده از زه کش را دوباره روی آن پمپ می کنند (آب کثیف) در ابتدا کلش به سختی آب جذب می کند به ازای هر تن کلش حدود 5000 لیتر آب لازم داریم.



مخلوط کردن:

تمام مواد به جزء گچ را کاملا باهم مخلوط می کنیم و آن را بر روی روی یک بستری که بتون که دارای زه کش می باشد به صورت زیر به اصطلاح قالب می زنیم ( طول بستگی به مقدار کمپوست دارد) :

در تابستان، بهار و پاییز : ارتفاع: 1.2 متر عرض: 1.2 متر

در زمستان: ارتفاع:1.5 متر، عرض: 1.5 متر


به ترتیب زیر این مرحله به اتمام می رسد:

1) روز اول : مخلوط و انباشت کردن

2) روز چهارم : اولین برگرداندن

3) روز هشتم : دومین برگرداندن

4) روز دوازدهم : سومین برگرداندن

5) روز شانزدهم : چهارمین برگرداندن

6) روز بیستم : شروع فاز Ii

در برگردان سوم و چهارم گچ را نیز اضافه می کنیم


فاز Ii
در این مرحله کمپوست اماده شده در فاز I وارد تونلی که تمام شرایط تحت کنترل است به منظور پاستوریزاسیون (کشتن کلیه میکروارگانیسمهای بیماریزا ) و کاندیشن یا همان شیرین کردن ( حذف آمونیاک و تبدیل آن به نیترات ) می شود.

در این مرحله در ابتدا دما را به 60 درجه سانتیگراد به مدت 8 ساعت می رسانند سپس دما را تا 52 درجه سانتیگراد پایین می آورند و برای شیرین کردن به مدت 7 روز دیگر در این دما می ماند. پس از رسیدن به دمای محیط آن را بذر زنی می کنند.



نکات:

1) کمپوست آماده شده باید بوی علف تازه چیده شده بدهد و هرگز اثری از آمونیاک در آن نباشد.

2) هر کلش باید ترد باشد و هرگز سفت نباشد.

3) رطوبت کمپوست را باید با دست اندازه گرفت برای این کار کمی کمپوست را در مشت می فشاریم اگر یکی دو قطره آب از آن چکید رطوبت آن مناسب است و اگر شرشر ریخت رطوبت زیاد است وباید رطوبت آن را تبخیر کرد و اگر اصلا نریخت باید به آن رطوبت اضافه نمود.

4) کمپوست نباید دست را کثیف کند.
توجه: اندازه نسبت به هم كم زياد ميشوند.
سه عامل مهم در کشت قارچ

سه عامل مهم در کشت قارچ: اسپان، بستر، محیط
اسپان:
شکلهای مختلف اسپان: دانه ای، مایع، قرص، پودر، آگار
آگار، ماده ای ژلاتینی است که از گونه های مختلف Rodophyceae یا جلبکهای قرمز استخراج می شود. البته از دیگر گونه های جلبک قرمز نیز می توان بهترین آگار را تهیه کرد. برای تولید آگار از جلبکها (سخت و نرم) آنها را به آرامی برای حدود 12 ساعت (مرحله اول) می جوشانند و بعد محلول حاصل را با پارچه زبر و پارچه نرم ***** می کنند. جلبکها را دوباره برای مدت 10 ساعت می جوشانند و مایع ***** شده آن را پس از رنگبری در ظروف مستطیلی شکل تا بستن ژل نگه می دارند. مرحله بعد از تهیه ژل انجماد و خشک کردن آن است که حدود یک هفته وقت نیاز دارد....
اسپان را می توان در خانه تولید کرد. تولید اسپان یک فرایند تقسیم سلولی است. برای تولید اسپان به یک محیط کشت احتیاج داریم. محیط های کشت مختلفی وجود دارد که در اینجا به چند مورد اشاره می کنیم.
آگار ماده ای است که برای تولید محیط واسطه با مواد غذایی ترکیب می شود. خیلی ها خواهند گفت که من از آگار برای تولید اسپان قارچ استفاده می کنم که این جمله اشتباه است. برای مثال آگار مالت عصاره مالت است که با آگار مخلوط شده است و آگار سیب زمینی پودر سیب زمینی است که با آگار مخلوط شده است. فرمولهای زیادی برای درست کردن آگار وجود دارد که در اینجا ما در مورد اساس صحبت خواهیم کرد و به شما اجازه خواهیم داد تا با آزمایش دستورالعمل مطلوب خود را برای تولید قارچ پیدا کنید.
انواع محیط کشت:
آگار سیب زمینی(PDA)، مالت آگار(MDA) و ...
محیط کشت آگار سیب زمینیPDA)
مواد لازم: 250 گرم سیب زمینی، گلوکز 20 گرم، آگار 15 گرم، آب مقطر 1 لیتر
روش تهیه اسپان با آگار سیب زمینی:
مرحله اول: 250 گرم سیب زمینی را شسته، آنها را به صورت مکعب های 2/1 Cm ببرید. سپس آنها را در 1 لیتر آب مقطر به مدت 15 دقیقه بجوشانید. 15 گرم آگار ببه این عصاره اضافه کنید و به مدت 10 تا 15 دقیقه بجوشانید. 20 گرم گلوکز و 5 گرم عصاره مخمر به آم اضافه کرده، اجازه دهید که در آن حل شده و محلول سرد شود. سپس 50 تا 60 میلی لیتر از آن را در یک بطری مسطح ریخته و دهانه آن را با پنبه مسدود کنید و با پارچه یا نوار محکم ببندید. آنها را در یک زودپز در فشار 15 - 18 Kg/Cm2 به مدت 30 دقیقه استریل کنید. بطری ها را کج کرده تا آگار جامد شود.
مرحله دوم: یک قارچ تازه را به دو نیم تقسیم کرده، با استفاده از یک سوزن استریل قطعه ای کوچک از بافت قارچ را جدا کرده، بافت را وارد بطری نموده و در آن را با پنبه و پارچه می بندیم. لقاح در دمای 20-24 درجه سانتی گراد در نور کم به مدت 2 تا 3 هفته انجام می شود.
مرحله سوم: برای تولید بذر باید از یک نوع دانه استفاده کنید(سورگوم یا تخمه آفتابگردان و ...). برای این کار دانه ها را شسته سپس آنها را به مدت یک ساعت جوشانده و سپس سرد می کنیم. 1% دولومیت برای چسبیدن دانه ها به هم اضافه می کنیم. سپس بطری را به میزان 4/3 پر کرده و درب آن را با پنبه و پارچه می بندیم و به مدت 45 دقیقه استریل می کنیم. اکنون اسپان را اضافه کرده و شیشه را در یک جای مناسب در دمای 24 درجه سانتی گراد نگهداری می کنیم.
روشهای دیگری نیز وجود دارد که در درس بعدی به طور کامل به آن می پردازیم.
بستر کشت:
بستر کشت مانند خاک برای رشد گیاهان ضروری است. ترکیب مواد موجود در بستر می تواند شرایط رشد قارچ را فراهم کند.


انواع بستر کشت:
کاه غلات و چوب ذرت، خاک اره چوب کاکائو، پوست تخمه آفتابگردان، علف، پوست پنبه دانه، تفاله نیشکر، خاک اره، پوست بادام زمینی
بستر کاه غلات و چوب ذرت: قارچ صدفی توانایی به کارگیری سلولز همی سلولز و مقادیر کم یا زیاد لیگنین را دارد. بستر قارچ صدفی به مقادیر بسیار پلی ساکارید (سلولز و همی سلولز) و لیگنین برای رشد احتیاج دارد.
مواد مغذی برای قارچ صدفی به دو دسته تقسیم می شوند: 1-مواد اصلی یا خام که پایه مواد غذایی هستند مانند کاه گندم یا جو، خاک اره، یا چوب ذرت 2- مواد افزودنی که منابع پروتئین و نیتروژن هستند.


PH بستر: (تنظیم با سنگ کچ)
PH مطلوب برای رشد میسلیوم 5/6 - 5 می باشد. اگر چه میسلیوم در PH بین 4 تا 5/7 می تواند زنده بماند اما رشد آن کمتر شده و در PH=4 رشد آن متوقف می شود و در PH بالاتر از میزان مناسب رشد میسلوم سریع شده اما ساختار آن غیر عادی رشد می کند.
PH مناسب برای مراحل اولیه و مرحله میوه دهی 5/5 - 5 می باشد اگر چه درPH 5/5 - 7/8 نیز ممکن است.PH بستر را می توانید با افزودن سنگ کچ یا لیموترش تعدیل نمایید.
محیط کشت:
عوامل محیطی شامل: دما، نسبت رطوبت، نور، دی اکسید کربن و اسیدیته بستر می باشد.
قارچ صدفی در هر مرحله از رشد به عوامل محیطی متفاوتی احتیاج دارد. در دوره نهفتگی باید میزان رطوبت را 65 تا 70 درصد، آب بستر 65 درصد و دما 20 تا 25 درجه باشد.
میزان دما فاکتور بسیار مهمی در متابولیسم محصول می باشد. در این مرحله میزان تنفس افزایش یافته و منجر به افزایش تولید دی اکسید کربن می گردد. غلظت دی اکسید کربن در حین رشد باید کمتر از 800 PPM باشد. با وجود این میزان آن به نسبت کشت متفاوت است.
شکل گیری میوه احتیاج به میزان رطوبت 80 تا 95 درصد همچنین نور مورد نیاز آن 50 تا 500 Lux می باشد.


 

مراحل تولید
کلش گندم خیسانده( رطوبت 60-70%)+ کود مرغی (گوشتی مسن)

1 روز در میان همزون (تامین رطوبت و)

قالب زنی (16-17 روز تخمیر)

پاستوریزاسیون در دمای 60 به مدت6-8 دقیقه

سرد کردن تا دمای دمای 48-52

تلقیح در دمای 25-26
توسط افزودن بخشی از کلاهک قارچ

افزودن بذر (به ازاء هر کمپوست 6-7 لیتر بذر)

بلوکه کردن کمپوست

فرستادن به کارخانه قارچ ملارد

فاز رویشی هفته اول

فاز رویشی دوم دما

باز کردن سطح رویی نایلونها (میسلیوم گسترش یافته)

خاک دهی (عمل casing) شامل خاک pit و خاک SMC

خراشیدن خاک (scrach) پس از 6-7 روز
به منظور یکنواختی خاک و رطوبت و هوا دهی

ورود به مرحله فاز رویشی و تولید قارچ :رطوبت 80-85%
دمای سالن و دمای کمپوست بیشتر از سالن
در سه فلاش قارچ چیده می شود
اوج pick در روز 4 و 5 است

چیدن قارچ و سورتینگ و سرد کردن مقدماتی تا دمای 2-4 ولیبل زنی و ورود به سردخانه
زمان كاشت تا زمان برداشت در پرورش قارچ

برخي معتقدند با كمي گرمتر كردن سالن ( منظور نهايتا يك يا ٢ درجه است ) سرعت رشد را بيشتر كرده و سالن را براي ريختن دوباره كمپوستها آماده كنيم
با گرم كردن سالن رشد قارچها بيشتر ميشود ولي در فلش هايي كه در ٢ ماه توليد روي ميدهد به فشاري زيادي را قارچ چين ها متحمل خواهند شد چراكه شايد مجبور باشند در يك روز تا چند صد كيلو را برداشت كرده و اين عمل نتيجه مناسبي در روحيه كارگران ندارد .
البته ميتوان ميزان سودي كه در صرفه جويي زماني صورت ميگيرد را براي گرفتن كارگران موقت صرف كرد تا هم از خستگي قارچ چين ها جلوگيري كرده باشيم و هم قارجها را از كم كيفيت شدن نجات دهيم
اين نكته هم كه بارها در اين وبلاگ توضيح داده شد بسيار مهم است كه كمي كوچك ولي توپر چيدن قارچها بر بزرگ ولي سبك و بي كيفت شدن قارچ ارجح است و اين قارچ در مشتري پسندي و فروش با قيمت بالاتر نيز موثر خواهد بود
خريد كمپوستها بايد برنامه ريزي شده انجام گيرد تا در زمان تخليه سالن و استراحت آن به مدت يكروز براي ضد عفوني و شستشو / كمپوستهاي بعدي سريعا به سالن آورده شود و اين موضوع را ميتوان با عقد قرار داد با شركت هاي كمپوست سازي به راحتي محقق گردد

برخي لوازم توليد قارچ + قيمت حدودي

**** كولر ( قيمت مدل متوسط ):
نو 4000 = 200/000
دست دوم 4000 = 90/000

**** مه ساز ( براي مكاني با ابعاد 5 تا 40 متر ):
نو = 60/000
دست دوم = ///////////

يا به جاي مه ساز

رطوبت ساز( تا ابعاد 100 متر ولي عيب اين دستگاه سر و صداي زياد و ايجاد قطرات آب است )

**دماسنج ميله اي
2000 تا 5000
**دماسنج ماكزيمم مينيمم
10000-15000
**كانال كولر پلاستيكي
هر متر حدودا 800 تومان
برخي لوازم توليد قارچ + قيمت حدودي

**** كولر ( قيمت مدل متوسط ):
نو 4000 = 200/000
دست دوم 4000 = 90/000

**** مه ساز ( براي مكاني با ابعاد 5 تا 40 متر ):
نو = 60/000
دست دوم = ///////////

يا به جاي مه ساز

رطوبت ساز( تا ابعاد 100 متر ولي عيب اين دستگاه سر و صداي زياد و ايجاد قطرات آب است )

**دماسنج ميله اي
2000 تا 5000
**دماسنج ماكزيمم مينيمم
10000-15000
**كانال كولر پلاستيكي
هر متر حدودا 800 تومان

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: totia
02-11-2012, 01:45 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 01:53 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #6
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
شرایط برای پرورش و رشد قارچ


تهویه
تهویه در محیط اتاق كشت باید بطور یكنواخت انجام شود و نبایستی روی سطح كشت را بیش از حد نیاز هوا داد و تهویه در كلیه نقاط اطاق بطور یكنواخت باشد.
درجه حرارت
چنانچه درجه حرارت بستر كشت به كمتر از 14 درجه برسد و درجه حرارت محیط اطاق به حدود 7 درجه برسد بایستی اطراف بستر را با پارچه ضخیم پوشاند تا مانع تبادل حرارت به محیط شود. برای سرعت رشد قارچ می‌توان درجه حرارت محیط را به 14.5 درجه رساند و میزان تهویه را بالا برد ولی باید دقت شود كه جهت حركت هوا به طرف سطح قارچ نباشد.
رطوبت هوا و آبیاری
در موقع تشكیل قارچ ، محیط اطاق احتیاج به رطوبت دارد. بطور متوسط بهترین درجه رطوبت برای كشت بین 80 - 70 درصد می‌باشد. چنانچه درجه رطوبت هوا از این مقدار كمتر شود سطح كلاهكها ترك برداشته یا سطح كلاهك قارچ لك‌دار می‌شود. علاوه بر این سطح بستر خشك شده و احتیاج به آبیاری بیشتری دارد. برای تقلیل میزان رطوبت هوا لازم است در نقاط مختلف اطاق ، رطوبت سنجهای كار گذاشته شود و بطور مرتب مورد بازدید قرار گیرد. در صورتی به علت خشك شدن خاك سطح بستر ، احتیاج به آبیاری است. بایستی بوسیله غبار پاش روی سطح خاك آن هم به حدی كه آب در سطح بستر جریان پیدا نكند و یا در یك جا جمع نشود آبپاشی كنید. آبیاری را با آب خالص و با درجه حرارت 32 درجه و بسیار بااحتیاط انجام دهید.
تقویت خاك بستر
پس از آنكه قارچها بزرگ شده و نزدیك به برداشت شوند می‌توان روی سطح بستر كود مایع پاشید ولی باید دقت نمود كه روی كلاهك قارچ پاشیده نشود این عمل در بالا بردن میزان محصول بسیار موثر است.
برداشت محصول
به محض آنكه رشد قارچ به حد كافی رسید و تاج آن شكل كامل خود را پیدا نمود بایستی قارچهای رسیده را جمع آوری نمود و بطور مرتب در طول بستر كشت ، بررسی كرد و قارچهای رسیده را جمع آوری كرد. قارچهایی كه ترك برداشته و چتر آن باز شده باشد ارزش بازاریابی ندارند. علاوه بر این وزن آن كم می‌شود و همچنین قارچهایی كه زودتر از موقع چیده شوند وزن آنها سبك بوده و از قارچهای درجه دو محسوب شده و ارزش غذایی كمتری دارد.

در موقع جمع آوری نباید از سبدهای بزرگ برای این منظور استفاده نمود. زیرا فشار قارچهای روی سبد موجب می‌گردد كه قارچهای زیرین خراش برداشته و سیاه شوند برای جمع‌آوری قارچ ، كافی است كلاهك را در دست گرفته و یك پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و بلافاصله ساقه كثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع كرد. و قارچ تمیز را داخل سبد گذاشته و حتی‌المقدور جمع آوری با دستكش انجام گیرد. بهره برداری هر 15 روز یكبار انجام می‌گیرد و این برنامه مدت دو تا سه ماه به طول می‌انجامد.
بسته بندی
قارچهای چیده شده را به اطاق سرد و خنك انتقال داده و در اسرع وقت نسبت به درجه بندی آن اقدام نموده و قارچهای لك‌دار و ناقص و كج و ناجور را جدا كرده و برای مصارف تهیه پودر فرستاده و قارچهای سالم را در بسته‌های درجه یك و درجه دو به بازار عرضه كنید.
توضیحاتی در خصوص فروش قارچ و نکات ویزیتوری
ویزیتوری برای فروش محصولات خود، رشته مجزایی در پرورش قارچ است
فرض کنید قارچها را بسته بندی کرده ایم ، حالا خواه بصورت گرمی یا کیلویی اگر
بتوانیم از اوایل تولید برای فروش محصولات مان هم فکری کنیم پس از گسترش سالنها دیگر نگران فروش محصول نخواهیم بود.

حتی اگر تولید کمی دارید باز هم برای فروش آن بازاریابی کنید تا مشتریان را ناسایی کنید
برای شروع ماشینتان را پر کنید و اول به درب پروتئینی ها بروید (سوسیس و کالباسی ها) آنها اگر قارچ با کیفیتی ببینند حتی اگر مشتری فرد دیگری باشند حد اقل 5 کیلو یا
10 کیلو را خرید میکنند

این مورد در باره سوپر مارکت ها هم صادق است یعنی آنها هم این مقدار را اگر فروشنده قارچ باشند خواهند خرید.
قیمت فروش را کمی از قیمت ویزیتور پایین تر بگیرید . به تدریج آنها با شما تماس خواهند گرفت سعی کنید سالنهایتان را طوری کمپوست ریزی کنید که باردهی سالنها به تدریج صورت بگیرد .

یعنی اگر امروز سالن شماره 1 شما بار دارد و تا پس فردا قارچ دارد سالن شماره 2
شما پس فردا شروع به باردهی کند و تا 3 روز بارداشته باشد و همینطور تا آخرین سالن

بنده این تجربه را داشته ام، قبل از عید زمانی که هیچ ویزیتوری قادر به خرید چند صد کیلو از قارچ های تولیدی ام نبودند تنها از طریق سوپر مارکت ها و پروتئینی ها جلوی ضرر را گرفتم چرا که در غیر اینصورت تنها چاره دور ریختن قارچها در آن زمان حساس بود
چرا پرورش دهندگان تازه کار قارچ بعد از کمی تولید به مشکلات برخورد می کنند
این حقیقتی است که در اطراف خود میبینیم که تولید کنندگان زیادی وارد عرصه پرورش قارچ میشوند و بعد از چند دوره تولید کار را تعطیل میکنند !

خوب این اتفاق به چند دلیل ساده رخ میدهد که اگر حواسمان را جمع کنیم میتوانیم برای خود شغلی مطمئن دست و پا کنیم و پرورش قارچ را به شغلی خود تبدیل کنیم


1- همیشه میخواهیم به سرعت به کار وارد شویم و تولید درآمد کنیم
بله یک حس خوب است اما واقعیت چیز دیگری است. اگر زود وارد کار شویم با مشکلات کار نا آشنا هستیم و نمیدانیم که این شغل واقعا شغل مورد علاقه ما است یا خیر


2 - سنگ بزرگ برداشتن
خیلی بد نیست اگر یک تا دو سال به تحقیق در باره شغل آینده خود بپردازیم . یک سال فقط در سالن کوچک کار کنید چه اشکال دارد ف در عوض سرمایه و وقت خود را در شغل اصلی خود صرف کنید و اگر مایل به ادامه کار بودید کم کم اقدام به راهاندازی سالن پرورش قارچی بزرگتر کنید

3- دست اندازهای این کار

شرکت های کمپوست سازی با تولید کنندگانی که با آنها قرارد دادهای خرید نمیبندد را بعد از چند بار فروش کمپوست به زمین میزنند و به چند دلیل:

یکی اینکه خوب خود انها هم اکثرا تولید کننده هستند باید منافع خود وکارخانجات پرورش دهنده عمده را تامین کنند.
مثلا کمپوستهای ارسالی انها دارای مشکل است و به درستی تولید نشده پس باردهی مناسبی ندارد و شما هم که میزان زیادی کمپوست تهیه کرده اید و میلیون ها تومان هزینه کرده اید به راحتی زمین خواهید خورد و اثبات اینکه اشکال از کمپوست است بسیار سخت است و در نهایت مقصر پرورش دهنده شناخته میشود.
البته این یک نقل قول است و مسئولیت آن بر عهده نوسینده وبلاگ نیست
بهتر است قرار دادهای محکمی ببندید
4- چون تازه کارند نمیدانند چطور هزینه کنند
چون تازه کارند نمیدانند که باید تا حد امکان صرفه جویی کنند و بسیاری هزینه برای کارگر و... هزینه میکنند و در آخر متوجه سود کم میشوند

5- سالن ها استیجاری
برای اجاره سالن حتما دقت کنید . بعضی سالنها به اصطلاح خسته هستند و امکان تولید ندارند و در صورت تولید آلودگی و ... را در کمپوستها میبینیم و به همین دلیل سالن را اجاره میدهند و در نتیجه شما هم به مشکل برخورد میکنید
با توجه به قيمت بالاي گوشت و مواد پروتئيني ، با كشت قارچ حتي در سطح محدود مي توان بخشي از نياز غذايي خانواده را تامين كرد.

اگر كشت قارچ بلد باشيم در سخت ترين شرايط مي توانيم شكم خود و خانواده را سير كنيم.

كشت قارچ نيازي به مدرك ديپلم و ليسانس و ... ندارد. حتي نيازي به سواد ندارد! فهميدن اصول اساسي كشت قارچ با تماشاي چهار ساعت فيلم صورت مي پذيرد. هيچ كلاس اضافه و مشاوره اي هم نياز ندارد.

اگر قصد يادگيري كشت قارچ را داريد مي توانيد براي امتحان از هر فضاي بسته كوچكي كه داريد مثل انباري ، يا اتاقك خالي كنار حياط ، يا يك كانكس كوچك و يا حتي يك چارديواري سقف دار با يك در نايلوني هم استفاده كنيد.حتي اگر مي خواهيد در فضاي كوچكتري اولين مزرعه قارچ خود را راه اندازي كنيد مي توانيد از پلاستيك فروشي نزديك منزلتان يك جعبه پلاستيكي درب دار بخريد و در آن اولين مزرعه پرورش قارچ خود را ايجاد كنيد.

آيا مي دانيد قارچ روي چي به عمل مي آيد؟ روي كاه! مي دانيد قيمت كاه چقدر است!؟ تقريبا هيچ!

آيا مي دانيد در يك فضاي هشتاد متري مي توانيد در عرض دوماه هزاركيلو قارچ به عمل آوريد.قارچ در بازار كيلو چند است؟ خودتان در هزار ضرب كنيد! برداشت محصول هم از همان ماه اول شروع مي شود.

مي دانيد اگر كسي قارچ شما را نخريد اصلا محصول روي دستتان باد نمي كند. بلافاصله مي توانيد آنها را خشك كنيد و يا ترشي و مرباي قارچ درست كنيد.خبرداريد كه قارچ خشك قيمتش خيلي بيشتر از قارچ تازه است.


توري كباب پزي را كه آشنا هستيد؟ مي دانيد اگر قارچ را از مغازه بخريد و بشوريد و روي توري كباب پزي روي اجاق حرارت دهيد و پشت و رو كنيد تا آب قارچ ها گرفته شود و بعد آن را با آبليمو و نمك بخوريد چقدر خوشمزه و خوش طعم است؟! يكبار كه امتحان كنيد در سفر و منزل هرگز آن را رها نخواهيد كرد.

مي دانيد قارچي كه در بازار مي بينيم و شبيه چتر است و معروف به قارچ دكمه اي است فقط يكي از انواع قارچ هاي خوردني است و قارچ هاي ديگري مثل صدفي و شي تاكه و... هم هستند كه خيلي ارزان ترند و زودتر و راحت تر در همه جا به عمل مي آيند و براي بعضي آدم ها حتي خوش خوراك تر هم هستند؟در آلبوم آموزش ويدئويي قارچ كوثرپرداز علاوه بر قارچهاي دكمه اي قارچ هاي صدفي و شي تاكه هم معرفي مي شوند.

براي يادگرفتن مهارت ارزشمند كشت قارچ مي توانيد از مقياس كوچك شروع كنيد. وقتي جواب گرفتيد و اعتماد به نفس لازم براي كار در مقياس بزرگتر را پيدا كرديد و با ريزه كاري ها و جزئيات حين كار به صورت عملي آشنا شديد مي توانيد در مقياس بزرگتري به كشت و پرورش قارچ بپردازيد.

لازم نيست براي هميشه به تنهايي و خودتان كشت قارچ را انجام دهيد. همين كه به اصول عملي كار اشراف يافتيد و فهميديد كه ابتدا و انتهاي كار كجاست و در مسير پرورش قارچ بايد به كدام موارد دقت كرد ، بقيه كار اجاره يك فضا و استخدام كارگر و يافتن بذر فروش و خريد لوازم اوليه و شروع به كار است.

براي يك مزرعه بزرگ مي تواند حداكثر با دوكارگر همه كارهاي مربوط به كشت قارچ را انجام داد. قارچ خودش مثل قارچ رشد مي كند و نياز زيادي به حضور كارگر به طور دائم ندارد. كشت قارچ يكي از كم كارگرترين مشاغل موجود در بازار است.

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: hasan-f , mohajer.my , caspi
02-11-2012, 01:54 PM
ارسال: #7
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
سلام خوبي
آقا سجاد بي زحمت همه راهش رو بگو
با تشكرR.H 1390.11.22
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: اقاي ايـــده
02-11-2012, 01:58 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 02:11 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #8
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
###توجه###توجه####
قيمت هر كيلو قارچ در بازار حدودا 4000 تومان مي باشد.تخمين هزينه و سود به عهده خود شما.
مطالب ارائه شده بطور قطع فقط براي اشنايي اوليه شما مي باشد.براي اموزش عملي ميتوانيد به محل فني حرفه اي شهر خودتان مراجعه كنيد و اموزش پرورش قارچ را كه حدودا 2 ماه مي باشد رو ببينيد و بعد مدرك را اخذ كنيد.
اموزش بصورت عملي در يادگيري شما بيشتر كمك خواهد كرد.
تا چند دقيقه ديگر براي شما دوست عزيز فيلم هاي اموزشي پروش قارچ را قرار خواهم داد.
دوستان اينم لينك فيلم هاي اموزشي پرورش قارچ كه كمك خيلي خوبي براي يادگيري شما مي باشد.
http://arghanoon63.blogfa.com/post-44.aspx
جهت دانلود روي فلش قرمز رنگ كليك كنيد.
موفق باشيد.

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: totia , hasan-f
02-11-2012, 02:15 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 02:26 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #9
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
نكات توليد قارچ در سرما و زمستان

اگر از لوازم گازوئيل سوز يا دودزا استفاده ميكنيد توجه كنيد كه از دودكش هاي مناسب استفاده كنيد . در صورت ورود دود به محل توليد كاهش توليد صورت خواهد گرفت
از سرد شدن محيط جلوگيري كنيد چراكه هواي سرد منجر به كاهش سرعت رشد محصول خواهد شد
هواي سرد به مراتب در مقابل هواي گرم در توليد خطرات كمتري دارد ولي عدم تعادل دما منجر به كاهش توليد به طرز چشمگيري دارد
در زمان خروج از سالنها دقت كنيد كه رطوبت سالن ها در بدن شما جمع شده و عبور در هواي آزاد و سرد منجر به بيماري خواهد شد
در هواي سرد رطوبت تبديل به آب ميشود
از هواي مستقيم بيرون سالن براي تعويض هواي سالنها استفاده نكنيد
سعي كنيد كمپوستهاي جديد را در اسرع وقت به سالنها منتقل كنيد
از برخورد مستقيم گرماي بخاري يا دستگاههاي گرم كننده با رديفي از كمپوستها جلوگيري نماييد . در غير اينصورت كمپوستهاي مربوطه به باردهي بسيار بد و همچنين آلودگي دچار خواهند شد
نحوه اسكلت بندي اتاق پرورش قارچ

اسكلت بندي طبقات از نبشي 10 -12 كه با ضد زنگ رنگ شده باشد و يا از الوار چهار چوب 10 سانتي متري ساخته مي شود و بين ستونها چهار چوبي 5 سانتي متري پيش بيني مي گردد. فاصله ستونهاي عمودي از يكديگر 5/1 متر و اين فاصله در دو طرف بستر، بايستي حفظ گردد.
اتاق پرورش قارچ
تهيه بستر براي پرورش قارچ:
بهترين ماده براي پرورش قارچ، پهن اسبي و كاه مي باشد. براي تهيه كود جهت پرورش قارچ مقداري پهن اسبي و كاه را مخلوط نموده و در ابعاد مناسبي در حدود 3 متري آنرا انبار نموده و آنها را روي هم بخوبي بكوبيد.(لگد كنيد) تا متراكم شود بطوريكه از نفوذ باران به داخل آن جلوگيري گردد. پس از مدتي كوتاه عمليات تخمير داخل توده كود شروع مي شود و درجه حرارت محيط كود بالا مي رود. همچنين مي توان قبل از توده كردن كود مقداري آهك در حدود يك پنجم حجم پهن به آن اضافه و كاملا مخلوط كنيد. سپس آنرا توده نمود اين عمل باعث مي گردد كه عمل تخمير به تعويق بيافتد و در عين حال آمونياك توليد شده را جذب و علاوه بر آن مقداري از رطوبت اضافي كود را جذب نمايد. بعد از سه روز مجددا اين توده را برگ و هوا داده و آنرا مانند دفعه اول، انباشته و روي آنرا بكوبيد. سطح آنرا شيب دهيد تا آب باران به داخل آن نفوذ نكند و اين عمل به فاصله 4 - 2 روز، چهار تا شش مرتبه بايد تكرار گردد. لازم به يادآوريست كه چنانچه در مرحله اول به كود، آهك داده شده فاصله برگردان كود چهار روزه و در صورتيكه آهك داده نشده باشد فاصله برگردان كود دو روز مي باشد.
بايد توجه داشت كه بايستي دقت و مراقبت در نگهداري ميزان رطوبت و حرارت داخل توده به عمل آيد.
اتاق پرورش قارچ
زيرا هر اندازه مقدار رطوبت پهن زياد باشد، محيط داخل كود، اسيدي شده و كود غير قابل استفاده مي گردد. بخصوص در موقع برگردان كردن كود، چنانچه مشاهده شود كه كود بسيار خشك است، بايستي مقدار كمي غبار آب روي آن پاشيد، از علائم مشخصه ميزان رطوبت كود، آزمايش آنست، چنانچه مقداري كود را در دست بفشاريد، نبايستي قطرات آب، از لاي انگشتان(در هنگام فشار دادن) بچكد و فقط كافي است در اثر فشار به كود، كف دست، تر بشود. پس از آماده شدن بايستي اطاق پرورش را مجهز نمود.
نحوه اسكلت بندي اتاق پرورش قارچ

اسكلت بندي طبقات از نبشي 10 -12 كه با ضد زنگ رنگ شده باشد و يا از الوار چهار چوب 10 سانتي متري ساخته مي شود و بين ستونها چهار چوبي 5 سانتي متري پيش بيني مي گردد. فاصله ستونهاي عمودي از يكديگر 5/1 متر و اين فاصله در دو طرف بستر، بايستي حفظ گردد.
اتاق پرورش قارچ
تهيه بستر براي پرورش قارچ:
بهترين ماده براي پرورش قارچ، پهن اسبي و كاه مي باشد. براي تهيه كود جهت پرورش قارچ مقداري پهن اسبي و كاه را مخلوط نموده و در ابعاد مناسبي در حدود 3 متري آنرا انبار نموده و آنها را روي هم بخوبي بكوبيد.(لگد كنيد) تا متراكم شود بطوريكه از نفوذ باران به داخل آن جلوگيري گردد. پس از مدتي كوتاه عمليات تخمير داخل توده كود شروع مي شود و درجه حرارت محيط كود بالا مي رود. همچنين مي توان قبل از توده كردن كود مقداري آهك در حدود يك پنجم حجم پهن به آن اضافه و كاملا مخلوط كنيد. سپس آنرا توده نمود اين عمل باعث مي گردد كه عمل تخمير به تعويق بيافتد و در عين حال آمونياك توليد شده را جذب و علاوه بر آن مقداري از رطوبت اضافي كود را جذب نمايد. بعد از سه روز مجددا اين توده را برگ و هوا داده و آنرا مانند دفعه اول، انباشته و روي آنرا بكوبيد. سطح آنرا شيب دهيد تا آب باران به داخل آن نفوذ نكند و اين عمل به فاصله 4 - 2 روز، چهار تا شش مرتبه بايد تكرار گردد. لازم به يادآوريست كه چنانچه در مرحله اول به كود، آهك داده شده فاصله برگردان كود چهار روزه و در صورتيكه آهك داده نشده باشد فاصله برگردان كود دو روز مي باشد.
بايد توجه داشت كه بايستي دقت و مراقبت در نگهداري ميزان رطوبت و حرارت داخل توده به عمل آيد.
اتاق پرورش قارچ
زيرا هر اندازه مقدار رطوبت پهن زياد باشد، محيط داخل كود، اسيدي شده و كود غير قابل استفاده مي گردد. بخصوص در موقع برگردان كردن كود، چنانچه مشاهده شود كه كود بسيار خشك است، بايستي مقدار كمي غبار آب روي آن پاشيد، از علائم مشخصه ميزان رطوبت كود، آزمايش آنست، چنانچه مقداري كود را در دست بفشاريد، نبايستي قطرات آب، از لاي انگشتان(در هنگام فشار دادن) بچكد و فقط كافي است در اثر فشار به كود، كف دست، تر بشود. پس از آماده شدن بايستي اطاق پرورش را مجهز نمود.
طرز كاشت قارچ در اطاق پرورش:
براي پرورش قارچ پس از آماده شدن كود آنرا به داخل سالن انتقال داده و روي سطح هر رديف به ضخامت 15 سانتي متر كود را گسترده و سطح آنرا كاملا مسطح مي نمايند و اين عمل را بايستي خيلي به سرعت و بدون آنكه كود حرارت خود را از دست بدهد انجام داد. پس از تكميل و انجام كار كليه درها و منافذ را بسته و مدت چهار روز كود را بحالت خود واگذار كنيد تا درجه حرارت كود و محيط اطاق بالا برود و حدود 54 تا 60 درجه برسد و اين حرارت به مدت 30 -48 ساعت ثابت باقي بماند، بعد از آن درجه حرارت كود پائين آمده و به 54 درجه مي رسد. اين عمل را عرق كردن محيط كشت مي نامند در حقيقت در اين حرارت قسمت اعظم از محيط در اثر حرارت زياد ضد عفوني شده و لارو حشرات و غيره از بين مي روند.
از اين تاريخ به بعد تا مدت 5 روز درجه حرارت محيط بستر 10 - 12 درجه پائين مي آيد تا آنكه درجه حرارت به 23 الي 24 درجه مي رسد. اين درجه حرارت براي كاشت قارچ مناسب خواهد بود.
كمپوست/تهيه كمپوست/مراقبت از كمپوست/نكاتي در رابطه با كمپوست

نكاتي در رابطه با كمپوست
از يخ زدگي كمپوست درخارج از سالن در زمان خريد جلوگيري كنيدتا حد امكان تا پيش از ورود كمپوست به سالن آنرا در محيط آلوده قرار ندهيد
از انباشتن كمپوست ها بر روي هم خودداري كنيد
به محض ورود كمپوست به داخل سالن در صورت نداشتن سوراخهاي سطحي در كمپوست هاي بلوكي تعدادي حفره توسط جسمي نوك تيز بر روي آن ايجاد كنيد
در زمان قرار دادن كمپوست در محل اصلي آن در سالن با ضرباتي آنرا مسطح نماييد تا پي از رشد ميسليوم ها كه در آن زمان كمپوست ها فشرده و غير قابل مسطح كردن ميشوند مشكلي ايجاد نشود
اگر دماي كمپوست در داخل سالن بالا رود كم كردن دماي آن به مراتب سخت تر از گرم كردنكمپوست است به اين دليل كه با گرم شدن فعاليت كمپوست چند برابر ميشود .
كمپوست هايي كه كيسه آنها پاره شده در روز اول ورود به سالن اقدام به چسباندن كيسه هايشان كنيد
براي چيدمان قفسه ها از كمپوست هاي طبقات بالا شروع كرده و به ترتيب طبقات پايين تر را پر كنيد
اگر سالن شما اجازه ميدهد از چرخ يا فرقون براي حمل تعدادي كمپوست تا محل چيدمان استفاده كنيد . حمل تك تك كمپوستها باعث خستگي زيادي ميشود
حتما براي خريد كمپوست زمان بندي را فراموش نكنيد . فلش همزمان چند سالن باعث مشكلات بسياري ميشود
اسپر آماده كاشت|طرز كاشت اسپون
اسپر قارچ را نمي توان مستقيما كاشت زيرا امكان دارد همراه با اسپر قارچ تعداد زيادي قارچهاي سمي و غير مفيد وجود داشته باشد. بنابراين بايستي از اسپر آماده كاشت بنام اسپون كه در محيط كاملا استريل، محفوظ و سلكته شده رشد كرده و به حالت خواب در آورده اند استفاده نمود.
طرز عمل و تهيه آن بدين ترتيب است كه اسپر قارچ خالص شده را در محيط كاملا استريل آزمايشگاه قبلا پرورش داده، بطوريكه ميسليوم قارچ رشد خود را شروع نمايد. سپس آنرا در حالت عقيم برده و مانع رشد بيشتر آن مي شوند و در محيط كاملا استريل و محفوظ بنام اسپون قارچ به فروش مي رسانند.

طرز كاشت اسپون:
يك قطعه اسپون را كه در محيط بسته و كاملا استريل محفوظ است باز كرده و به دوازده قطعه كوچك تقسيم نموده و قبلا سطح خاك بستر را به فاصله 25 سانتي متر، قطعه چوبهاي در خاك بستر فرو برده و علامت گذاري كنيد. در محل هر سوراخ قسمتي از خاك را تا عمق 5 سانتي متر با وسيله اي خارج كرده و با دست چپ يك قطعه اسپون بجاي آن گذاشته و روي آنرا بپوشانيد بطوريكه عمق كاشت 3-5 سانتي متر از سطح خاك باشد و به همين ترتيب پيش برويد تا كليه بستر كاشت شود.

پوشاندن سطح بستر:
ده تا چهارده روز بعد از تاريخ كاشت اسپون، بايستي سطح كشت را به وسيله يك لايه دو سانتي متري خاك استريل شده پوك و منفذدار پوشانده و كاملا آنرا مسطح و يكنواخت نمود. در اين موقع درجه حرارت بستر بايستي 5/15 درجه باشد. بايد توجه داشت كه در موقع روكش كردن بستر، اسپون ها بايد رشد خود را شروع كرده باشند و ميسليوم قارچ در اطراف محلي كه اسپون كاشته شده رشد نموده و گسترش پيدا نموده باشند. در اين موقع بوي مطبوع قارچ در محوطه و در محل بستر به مشام مي رسد و در اين موقع بايد كاملا دقت شود تا به هيچ وجه، بستر كشت تكان نخورد و جابجا نشود و مخصوصا اگر تخته كف و طبقات شكم داده و يا قدرت نگهداري بستر خاك را نداشته باشد ميسليوم قارچ ها پاره شده و تمام محصول از بين مي رود.
پس از پوشش نمودن سطح بستر، ميسليوم رشد سريع خود را شروع كرد و براي تسريع در رشد ميسليوم، درجه حرارت محيط بايستي بين 5/16 - 14 درجه باشد. در صورتيكه درجه حرارت محيط كشت خيلي بالا باشد، بكار بردن آهك در مخلوط خاك پوشش بستر صلاح نمي باشد.

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: hasan-f
02-11-2012, 02:31 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 02:33 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #10
RE: كارگاه اموزشي پرورش قارچ
این هم یه مقاله و مطلب تقریبا کامل درباره قارچ دکمه ای و سایر خصوصیات دیگر.

قارچ خوراکی دکمه ای
الف ) خصوصیات بیولوژیکی
مرفولوژی قارچ
نام قارچ دکمه ای از شکل ظاهری آن در هنگام جوانی مشتق شده است، هر چند که این مرحله از رشد قارچ ناپایدار بوده و قارچ در مرحله بلوغ به حالت چتری در می آید . این قارچ عطر و طعم بسیار مطبوعی دارد . اندام باردهی که مشروم [1][1] نامیده میشود، دارای یک ساقه است که کلاهک پهن و چتری شکل به نام پیلوس را نگه میدارد . در سطح زیرین کلاهک ، تیغه های متعددی وجود دارد . در هنگام جوانی قارچ با پرده غشایی که از انتهای کلاهک به پایه وصل میشود ، پوشیده شده است . قسمتی از این غشا که پس از پاره شدن آن اطراف ساقه را فرا میگیرد ، حلقه یا آنالوس [2][2] نامیده میشود . سایر خصوصیات قارچ فقط با میکروسکوپ قابل مشاهده خواهد بود .


بحث علمی
1 – ساقه : ساقه به صورت مرکزی ، سفید ، حلقوی ( استوانه ای ) و محکم است که پایه آن ضخمیمتر میباشد و به تدریج که بالا می آید باریکتر میشود و ابعاد آن 10 تا 15 *30 تا 120 میلیمتر است . در هنگام جوانی قارچ ، پایه تا زیر حلقه آنالوس قابل رویت است .
2 – کلاهک : کلاهک به راحتی از پایه ، قابل تشخیص است . رنگ آن سفید ، کرم یا قهوه ای رنگ ، تقریبا صاف و نرم و در بعضی موارد دارای پولکهای کوچک ( فلس ) است .
دارای سطح محدب بوده و در نهایت ممکن است کاملا پهن شود . در ابتدا کاملا سفید است و به تدریج در اثر ساییدن قرمز رنگ میشود . بافت کلاهک گوشتی ، تیغه ها ازاد ، باریک و پرپشت میباشد، که در ابتدا صورتی رنگ و به تدریج که از سن آنها میگذرد به رنگ قهوه ای در می آیند . بازیدها همیشه دارای دو اسپورند . توده اسپور به رنگ زرد مایل به قهوه ای تا قهوه ای روشن است ، اسپورها دارای ابعاد 5/4 تا 5/5 * 5 تا 5/7 میکرومتر عموما بیضوی ، شیلوسیستیدیا [3][3] معمولا گرزی و چنانچه تازه باشد دارای بوی مطبوعی است .


3 – مشخصات کلنی در کشت خالص : کلنی در روی محیط غذایی جامد به صورت شعاعی توسعه یافته و میسیلیومها ضمن رشد انتهایی ، انشعابات متعددی نیز تولید میکنند . تلاقی ( آناستوموزی ) در بین میسیلیومها عمل تبادل هسته را امکان پذیر میسازد . از نظر شکل ظاهری کلنی ، تفاوتهای زیادی میان سویه های مختلف وجود دارد . عموما کلنیها به دو گروه عمده تقسیم میشوند .
کلیگمن ( 1943 ) مشاهده کرد که گروهی ایزوله های قارچ با کلنی خاکستری مایل به سفید هستند ، میسیلیوم هوایی کمتری تولید میکنند و گروهی دیگر که میسیلیوم هوایی زیادی تولید کرده شکل پنبه ای به خود میگیرند . میزان و اختلافات موجود در بین کلنیها و شکل کلنی از نظر تولید بذر قارچ بسیار حایز اهمیت است .


جوانه زنی اسپورها و چرخه زندگی
در دو طرف تیغه های موجود در بخش زیرین کلاهک قارچ ، تعداد بسیار زیادی اسپور تولید میشود . اسپورها بسیار ریز بوده و با چشم غیر مسلح دیده نمیشود . توده اسپور به رنگ قهوه ای مایل به ارغوانی است . برای تهیه نقش اسپور[4][4] پایه کلاهک را قطع کرده و آن را از سمتی که تیغه ها قرار گرفته اند چندین ساعت روی یک صفحه صفید کاغذی قرار میدهند . برای جلوگیری از جریان هوا و ممانعت از خشک شدن سریع کلاهک ، میتوان یک ظرف ( بشر ) را بر روی آن قرار داد .
برای اجرای مطالعات روی قارچ خوراکی و تاسیس مراکز پرورش قارچ ، اطلاع از شرایط مناسب برای جوانه زنی اسپورها ضروری است . اسپور در اب مقطر جوانه میزند ، لیکن برای تولید کلنی میباشند . درصد جوانه زنی اسپور با استفاده از بعضی مواد ، مانند کلروفرم ( به مدت 4 ساعت ) ، الکل اتیلیک و غیره افزایش می یابد.
برای جوانه زنی معمولا از محیط کشت مالت آگار استفاده میشود . معمولا یک اسپور ، به تنهایی جوانه نمیزند ، ولی میتوان آن را برای جوانه زدن و ایجاد میسیلیوم تحریک کرد . بهترین جوانه زنی اسپورها در درجه حرارت 22 تا 25 درجه سانتیگراد صورت میگیرد . اگر چه بازیدیوسپور میتواند در دامنه وسیعی از (پی هاش)[5][5] جوانه بزند ، اما بهترین پی هاش برای جوانه زنی ، پی هاش خنثی تا کمی اسیدی ( 6 تا 7 ) است ، جوانه زنی درپی هاش پایینتر از 3 و بالای 9 متوقف میشود . ممانعت غلظت بالای گاز کربنیک ( بیش از 2 درصد حجمی ) از جوانه زنی مشخص شده است .
وقتی یک اسپور جوانه میزند ، لوله تندشی تولید میکند ( یک رشته لوله ای باریک که هیف نامیده میشود ) این رشته به سرعت رشد کرده و دارای دیواره عرضی میشود و یک شبکه هیفی به نام میسیلیوم تولید میکند . این قسمت اندام رویشی قارچ را تشکیل میدهد که اندام باردهی یا مشروم را به وجود می آورد.
هر سلول از میسیلیوم دارای دو هسته ( دیکاریوت ) است . میسیلیوم رویشی ممکن است اسپورهای ثانوی با دیواره ضخیم یا نازک تولید کند .
اسپورهای با دیواره ضخیم را کلامیدوسپور مینامند . سرانجام تشکیل اندام باردهی آغاز میشود ( که آن را مرحله ته سنجاقی یا مرحله اولیه نیز میگویند . )
این مرحله ، توسعه یافته و منجر به تشکیل دکمه و اندام باردهی بالغ یا کامل ( قارچ) میشود . در قسمت زیرین کلاهک اندام باردهی ، تعداد زیادی تیغه وجود دارد . ساختمان تیغه ها اهمیت زیادی دارد ، زیرا در این محل اسپورها تشکیل میشوند . در صورت تهیه یک برش عرضی از تیغه ها ، به شکل گوه ای یا مثلثی شکل ( سه گوش ) دیده میشوند . اسپورها در سطح خارجی تیغه ها به صورت یک لایه مشخص به نام لایه هیمینیوم تشکیل میشود ، در صورتی که قسمت مرکزی آن فشرده بوده و ازهیفهای کم و بیش در هم بافته تشکیل شده که تراما [6][6] نامیده میشود. بازیدها در طرفین تیغه ، تشکیل و لایه هیمینیوم را تشکیل میدهند . بازیدها سلولهایی هستند که بازیدیوسپورها در روی آنها به وجود می آنید ، هر بازید دارای دو اندام خار مانند به نام استریگماست که در انتهای هر یک از آنها یک بازیدوسپور به وجود می آید . در ابتدا هر بازیدیوم جوان دو هسته دارد که با هم ترکیب شده ویک هسته دیپلویید را به وجود می آورند در پی آن یک عمل میوز و میتوز انجام شده و چهار هسته هاپلویید به وجود می آید .
هر جفت از هسته ها با ورود به یک استریگما اسپور را به وجود می آورد ، بنابراین هر اسپور بالغ دو هسته دارد .
دو هسته موجود در بازیدوسپور ممکن است دارای خصوصیات جنسی مشابه یا مخالف ولی ناسازگار باشد . در بعضی موارد نیز ممکن است هسته ها دارای خصوصیات مخالف و سازگار باشند . میسیلیوم ناشی از اسپورهای هسته ناسازگار عقیمند و اندام باردهی به وجود نمی آورند . در صورتی که در سایر موارد میسیلیومی که از یک تک اسپور حاصل میشود ، خود بارور است ( این میسیلیوم تولید اندام باردهی میکند و از نظر تکنیکی یک هموتالیک ثانوی نامیده میشود ) حدود 79 درصد از بازیدیوسپورها هسته ها غیر خواهری دارند که سازگار بوده و میسیلیوم حاصل از آنها خود بارور است .

فیزیولوژی قارچ
کشت خالص قارچ معمولا به دو طریق صورت میپذیرد ، یکی از طریق کشت بازیدیوسپورها و دیگری از طریقب کشت بافت مشروم ( اندام باردهی )
الف : کشت اسپور- اسپورهای تهیه شده ( جمع آوری شده ) در صورت عدم آلودگی یا ضد عفونی به کمک کلروفرم ، براحتی روی محیطهای کشت غذایی – مانند عصاره مالت – جوانه میزنند . ( بیشترین درصد جوانه زنی در این محیط صورت میگیرد ) میسیلیوم حاصل از جوانه زنی اسپورها ، به لوله های آزمایش حاوی محیط کشت مناسب آگار دار منتقل میشوند ، سپس در انکوباتور در حرارت حدود 24 درجه سانتیگراد نگهداری میشود .
کشت خالص تهیه شده با این روش برای تهیه بذر قارچ مورد استفاده قرار میگیرد . کشتهای خالص حاصل از کشت اسپورها به علت خصوصیات ژنتیکی متفاوت ، تنوع بسیار زیادی از نظر کمیت و کیفیت محصول ، از خود نشان میدهند .
ب : کشت بافت – برایت هیه کشت خالص از بافت ، ابتدا اندام باردهی ( مشروم ) مناسب را از نمونه مورد نظر انتخاب کرده ، پس از شستن و تمیز کردن ، آن را در محلول 5 درصد فرمالین قرار میدهیم ، یا این که در الکل خالص فرو برده و به سرعت آن را از روی شعله عبور میدهیم تا ضد عفونی شود . سپس در شرایط استریل ، یک تکه از بافت درونی ساقه یا کلاهک را جدا کرده و روی محیط کشت مناسب منتقل میکنیم . پس از رشد میسیلیوم ، میتوان از آن بذر ( اسپان ) تهیه کرد . روش کشت بافت در تهی و ازدیاد سویه های بالا از نظر کمیت و کیفیت ، بسیار مناسب است ، زیرا کشتهای خالص تهیه شده فاقد هر گونه تفرق صفات بوده و عینا شبیه نمونه مادری خواهند بود .


ج : عوامل فیزیکی – همان طور که شرایط مطلوب آب و هوایی ، موجب ازدیاد رشد گیاهان زراعی و سبزیجات و افزایش محصول آنها میشود ، وجود شرایط مساعد باعث ازدیاد رشد میسیلیوم و افزایش محصول در قارچ خوراکی نیز خواهد شد .
ممکن است بهترین شرایط مطلوب برای رشد میسیلیوم ( رشد رویشی قارچ ) با شرایط لازم برای تولید محصول یکسان نباشد .
مرحله رویشی قارچ تکمه ای هوازی بوده و رابطه مستقیم با میزان هوای آزاد موجود دارد . درجه حرارت برای رشد میسیلیوم 24 تا 25 درجه سانتیگراد بوده و رشد میسیلیوم در درجه حرارتی پایینتر از 3 و بالای 30 درجه سانتیگراد متوقف میشود . البته شرایط بهینه حرارتی برای استرینهای مختلف قارچ ، متفاوت است .
مطلوبترین درجه حرارت برای تولید اندام باردهی قارچ ، هنوز کاملا مشخص نشده است . بر اساس اظهارات و تجارب پرورش دهندگان قارچ ، درجه حرارت مطلوب برای تولید اندام باردهی ، حدود 15 تا 18 درجه سانتیگراد است . اگر چه امکان تشکیل اندام باردهی در حرارت 20 درجه سانتیگراد وجود دارد ، لیکن از کیفیت مطلوب برخوردار نبوده و بسیار سبک و دارای بلوغ زودرس است .
در درجه حرارت بالای 20 درجه سانتیگراد اندامهای باردهی در مرحله دکمه ای زرد شده و رشد آنها متوقف میشود . به تدریج که درجه حرارت از 15 درجه سانتیگراد پایینتر میرود تشکیل و سرعت رشد اندامهای باردهی نیز کاهش می یابد .
رشد رویشی این قارچ نیز مانند سایر قارچها در دامنه وسیعی از پی هاش [7][7] ( 5/3 – 8 ) امکانپذیر است ، اما بهترین پی هاش برای رشد میسیلیوم برابر 6 و بهترین پی هاش برای تشکیل اندام باردهی برابر 9/6 ( تقریبا خنثی ) است . ظاهرا نور تاثیر مثبت یا منفی بر روی میسیلبیوم از نظر تولید یا عدم تولید اندام باردهی ندارد .
بعضی استرینهای قارچ خوراکی ، رنگی است ، به ویژه کرم رنگها که نسبت به رشد در شرایط کاملا تاریک تمایل دارند و وجود نور هر چند کم ، ( نور یک لامپ 50 وات در فاصله 10 متری ) باعث پیدایش رنگ قهوه ای در اندام باردهی میشود .
گاز کربنیک و اکسیژن موجود در هوا بر روی رشد میسیلبیوم در کشتهای خالص اثر میگذارد . توقف رشد میسیلیوم با وجود گاز کربنیک به تجربه ثابت شده است .
حتی وچود مقدار کم گاز کربنیک در هوای اطراف بستر قارچ، میزان محصول را کاهش میدهد . چنانچه غلظت گاز کربنیک به بیش از 5 درصد برسد هیچگونه محصولی تولید نخواهد شد و در غلظت 1 درصد گاز کربنیک اندام باردهی نامطلوب با ساقه های دراز و کلاهک کوچک به وجود می آید .

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: hasan-f , سیدمهدی هاشمی , مهیمن , iren
ارسال پاسخ 


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  پرورش ماهی mohsenspring 24 5,360 02-06-2020 12:00 AM
آخرین ارسال: rahmani64
  طرح توجیهی پرورش قارچ دکمه ای با ظرفیت 200 تن در سال mohajer.my 14 10,530 09-12-2019 03:22 AM
آخرین ارسال: mojtabam1362
Rainbow پرورش و تکثیر عقرب اشلوم 0 481 07-09-2019 10:49 AM
آخرین ارسال: اشلوم
  پرورش زالو Farzad-kh 3 2,242 07-09-2019 10:37 AM
آخرین ارسال: اشلوم
  راهنمایی درمورد پرورش گیاه آلوئه ورا pishbar 4 2,753 06-23-2019 06:00 PM
آخرین ارسال: aliheto
  مزرعه پرورش شتر مرغ sabziash 65 15,434 06-23-2019 05:49 PM
آخرین ارسال: aliheto
  دنبال طرح توجیهی پرورش گنجشک ahadzadeh 7 7,681 06-23-2019 05:44 PM
آخرین ارسال: aliheto
  صادرات قارچ دنبلان sedaybaran 21 16,892 04-10-2019 09:40 PM
آخرین ارسال: 100
  پرورش و کاشت زیتون Jamali.ali69 1 543 11-15-2018 01:31 AM
آخرین ارسال: 1mahdiii1
  پرورش بلدرچین Reza-zen 0 1,354 12-27-2016 05:21 PM
آخرین ارسال: Reza-zen
  پرورش مرغ و خروس زينتي بيلا بالا 64 26,377 09-05-2016 12:10 AM
آخرین ارسال: kourosh_ma
  پرورش گاو شیرده mrhm 4 2,309 07-27-2016 10:25 AM
آخرین ارسال: kourosh_ma
  دوتا کار پرسود (پرورش کروکدیل و پرورش خرگوش) sabziash 69 32,222 07-20-2016 01:41 PM
آخرین ارسال: kourosh_ma
  پرورش مرغ محلی (بومی ) farshad.sharafi 5 3,231 07-20-2016 09:48 AM
آخرین ارسال: kourosh_ma
  مجوز برای پرورش حیوانات اهلی ببرمازندران 4 2,721 06-22-2016 10:31 AM
آخرین ارسال: aminmh
  اسپان ران در پرورش قارچ دکمه ای چیست؟ datagharch 0 1,035 03-23-2016 12:31 PM
آخرین ارسال: datagharch
  پرورش کرم زباله خوار vahid-73 4 2,076 11-13-2015 03:33 PM
آخرین ارسال: vahid-73
  مشاوره و راهنمایی برای ایجاد پرورش ماهی قزل الا hasanazad 1 2,425 11-10-2015 10:59 AM
آخرین ارسال: hasanazad
  دعوت از کسانی که تجربه پرورش قارچ را دارند hasan-f 162 33,440 10-23-2015 03:26 AM
آخرین ارسال: samiar afshari
  پرورش بوقلمون و صادرات به عراق saadati 9 10,037 09-07-2015 08:39 PM
آخرین ارسال: lvlahyar

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان
تماس با ما | سایت کارآفرینی میلیاردرهای آینده ایران | بازگشت به بالا | بازگشت به محتوا | آرشیو | پیوند سایتی RSS