ماگستان، خرید ماگ، خرید فلاسک و خرید هدیه در همین نزدیکی!

خرید هدیه، خرید ماگ

تابلو اعلانات سایت
میلیاردرها مرامنامه (قوانین سایت) میلیاردر هدف این سایت چیست؟ میلیاردر دانلود ماهنامه سایت
میلیاردرها اتمام حجت (حتما بخوانید.) میلیاردر راه اندازی کسب و کار توسط اعضا میلیاردر مسابقه دوبرابر کردن پول
میلیاردرها عضویت در بخش ویژه VIP میلیاردر موفقیت های دوستان بعد از عضویت در سایت میلیاردر تبلیغات و معرفی کار و شغل شما


راهنمای خرید هدیه، ماگ و فلاسک

ماگستان, اولین و تنهاترین

ماگستان, اولین و تنهاترین


كارگاه اموزشي پرورش قارچ
زمان کنونی: 07-06-2024, 06:52 PM
کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 3 مهمان
نویسنده: اقاي ايـــده
آخرین ارسال: مهدی 1
پاسخ:
بازدید: 5999

ارسال پاسخ 
 
امتیاز موضوع:
  • 14 رأی - میانگین امیتازات : 3.07
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
كارگاه اموزشي پرورش قارچ
02-11-2012, 12:24 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 02-11-2012 12:37 PM، توسط اقاي ايـــده.)
ارسال: #1
Rainbow كارگاه اموزشي پرورش قارچ
با سلام خدمت دوستان
امروز تصميم گرفتم تا كارگاه اموزشي پرورش قارچ رو ايجاد كنم.ارزوي موفقيت براي تك تك شما اعضاي انجمن ميلياردرهاي اينده ايران
تاریخچه استفاده از قارچ

قارچها موجوداتی هستند که از ادوار قدیم با انسان بوده اند. سوابق فسیلی آنها به دوران پر کامبرین و دونین بر می‌گردد. تاریخ مصرف قارچ های خوراکی بعنوان غذا و دارو به زمانی بسیار دور برمی‌گردد و حتی انسان های نخستین از خواص ویژه قارچ ها اطلاع داشتند. آزتک ها از قارچها بعنوان مواد توهم زا در فالگیری استفاده می‌کردند و قارچ را گوشت خدا God's flesh می‌نامیدند. نوشابه مستی‌آور سوما نیز چیزی جز عصاره آمانیتا موسکاریای سمی نبوده که از گروه قارچ های کلاهکدار است . اگر تاریخچه تولید قارچهای خوراکی به دقت مورد بررسی قرار گیرد , تاریخی چند هزار ساله را میتوان برای آن قائل شد. پرورش قارچهای خوراکی حدوداً به 20 قرن پیش در ژاپن و چین بر می‌گردد. کاشت قارچ در گلخانه اولین بار در سوئد در سال 1754 میلادی ابداع شد.
کشور های مختلف جهان با توجه به فرهنگ غذایی در طی سالهای گذشته به نوعی از این محصول ارزشمند برخوردار بوده اند و در حال حاضر , اکثر قریب به اتفاق کشورهای دنیا آن را به عنوان یک محصول کشاورزی و باغی قلمداد و حتی به منظور توسعه هر چه بیشتر تولید و مصرف آن , برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت برای آن قائلند و سالانه هزینه های بسیاری را مصرف آن میسازند . در این میان کشورهای آمریکایی , اروپایی , اسیایی و آفریقایی هر کدام به نوعی نسبت به توسعه همه جانبه آن اقدام و گاهی در بعضی کشورها با توجه به فرهنگ غذایی , میزان قارچها بر دیگران پیشی گرفته و تولید آن گونه خاص , بیشتر است.کشورهایی مانند چین , از 2 هزار سال پیش قارچها را نیز به موازات سایر محصولات کشاورزی پنداشته و در حال حاضر , سالانه چند میلیون تن تولید انواع قارچها را در برنامه های خود دارند . البته در این میان از خواص داروئی و درمانی قارچهای داروئی نیز غافل نمانده و در صنعت داروسازی در کشور مذکور در حد قابل توجهی رونق یافته است به طوری که در مراجعه به پزشکان چینی , انواع داروها از جمله قرص , کپسول , آمپول و.... تجویز میگردد.
البته شایان ذکر است که قارچها به لحاظ بافت فیبری و سلولزی و نیز داشتن پلی ساکاریدهایی در دیواره سلولی شان به عنوان ضد سرطان محسوب میگردند . در این میان می توان به قارچهایی اختصاصا ضد سرطان اشاره کرد مانند قارچهای گاندرما ,آریکولاریاو شیتاکه .
صنایع تبدیلی قارچها نیز امروزه به عنوان یکی از صنعت های روز , مورد توجه خاص قرار گرفته است . صنایع کنسرو سازی , مربا , ترشی و پودر قارچ , از جمله فرآورده های قارچ است که در دنیا از مصرف بالایی نیز برخوردار است. از نکات قابل توجه و تامل دراین صنعت این است که با توجه به تولید بالای ضایعات کشاورزی در اکثر کشورها از جمله ایران, استفاده بهینه از این ضایعات را میتوان نام برد.
اصولا قارچها از ضایعات کشاورزی تولید میگردند.از جمله کاه و کلش گندم , برنج , سویا , آفتابگردان , ذرت , خاک اره, علفهای هرز , گراسها و....
بطوری که میتوان گفت در تولید قارچ از ضایعات کشاورزی و دور ریز که اصولا کشاورزان هزینه و زحماتی برای نابودی آنها باید متحمل شوند میتوان غذای پروتئینی و مقوی تولید کرد که خود این یکی از مزایای عمده این رشته تولیدی است . از سوی دیگر , میتوان به ارزش غذایی قارچها نیز اشاره کرد. این صنعت در کشور ما از حدود 30 سال پیش در حوالی تهران آغاز و به صورت کم و بیش توسعه یافت ولیکن از دهه 60 بدین سو , نوعی از قارچها به نام تکمه ای در کشور به صورتی صنعتی کامل آغاز و دهها واحد تولیدی در کشور پا گرفت . البته در آغاز ارائه محصول به دلیل نو بودن محصول و فرهنگ غذایی خاص ایرانیان , با استقبال خوبی روبرو نشد , ولی با گذشت سه دهه , امروزه از فرهنگ مصرف بالایی برخوردار شده است به طوری که واحدهای تولیدی فعال با ظرفیت کامل , در حال تولید و گسترش آن هستند

قارچ خور اک عالی

" قارچ استخوان ها را تقویت می کند، خستگی را رفع می کند و کمبود ویتامین D را جبران می کند."اکثر مواد غذایی در طبیعت به مقدار کافی ویتامین D دارند؛ مثل ماهی، قارچ و بعضی از انوع پنیرها. معمولاً چون با کمک نور آفتاب در پوست بدن به راحتی ویتامین D تولید می شود ، مقدار کمی ویتامین D لازم داریم . فقط در زمستان وقتی که نور آفتاب به ندرت به بدنمان می خورد و ما خیلی کم از خانه خارج می شویم و وقتی هم که خارج می شویم لباسهای کلفت می پوشیم، پوست ما این شانس را ندارد که از نور آفتاب استفاده کند و تولید ویتامین D نماید. افرادی که مدت طولانی در تخت هستند و یا اصولاً بیرون نمی روند، غالباً ازکمبود ویتامین D رنج می برند و این امر به استخوان های آنها صدمه می زند. ویتامین D باعث می شود که کلسیم در روده جذب شده و بلافاصله در استخوانها بکار رود. افراد مسن غالباً به مرض بی آهک شدن استخوان( پوکی استخوان ) مبتلا هستند. آنها بایستی از رژیم غذائی استفاده کنند که دارای ویتامین D می باشد مثل قارچ. یک پرس قارچ(۲۰۰ گرم) نیاز روزانه به ویتامین D را تامین می کند. .


هر کس به هر دلیلی مدت طولانی در تخت بماند، استخوان هایش بصورت مطلوب ساخته نخواهد شد. از طرف دیگر در اثر کمبود نور خورشید و کمبود ویتامین D بدن قادر به جذب کلسیم نخواهد بود. غالباً این افراد وقتی متوجه نارسائی می شوند که می خواهند تخت را ترک کنند. با این استخوان های ضعیف بایستی انسان کاملاً مراقب باشد. به اینگونه افراد توصیه می شود حتی المقدور درهرهفته سه مرتبه،هر بار یک پرس قارچ میل نمایند و بهتر است با شیر و یا محصولات لبنی خورده شود، چه پخته و چه خام بعنوان سالاد مصرف شود؛ قارچ به عنوان منبع ویتامین D و شیر، ماست و یا پنیر به عنوان منابع کلسیم ، سبب تقویت استخوان ها می شوند.
برای اینکه تمام مواد مغذی از موادغذائی به بهترین صورت جذب شوند، نیاز به ویتامین های گروه B می باشد. قارچ یک دسته از این ویتامین های سوخت و ساز را تامین می کند. هر سلول در بدن ما به ویتامین B۲ موجود در قارچ نیاز دارد تا بتواند انرژی کسب کند. برای اینکه انسان زود خسته و کم حوصله نشود، اعصاب هم نیاز به ویتامین B۲ دارند. وظیفه بیوتین موجود در قارچ در سوخت و ساز بدن این است که انرژی را آماده نگه می دارد و اسید فولیک در سوخت و ساز پروتئین و مواد اصلی ژن ها نقش مهمی را بازی می کند. خانم ها بطور متوسط ۹۰% مقدار ویتامین B۲ توصیه شده را دارا می باشند و بندرت یک زن اسید فولیک را به اندازه لازم جذب می کند. بنابراین برای حل این مشکل بایستی خانمها در رژیم غذائی خود غالباً از قارچ استفاده کنند.
معمولاً قارچ را بایستی فقط بصورت پخته میل کرد. چونکه قارچ ها آلوده به موادی هستند که فقط در اثر پختن از بین می روند. ولی قارچ هایی را که در واحدهای صنعتی تولید می شوند، می توان بدون هیچ مشکلی پس از تمیز کردن مصرف کرد

خواص قارچ ( ویتامینها و....)

در گذشته قارچ را از مراتع و جنگل ها جمع می کردند. امروزه درکارگاه های صنعتی تولید و در تمام سال در اکثر مغازه ها وسوپرمارکت ها عرضه می گردد. "قارچ استخوان ها را تقویت می کند، خستگی را رفع می کند و

کمبود ویتامین D را جبران می کند." اکثر مواد غذایی در طبیعت به مقدار کافی ویتامین D دارند؛ مثل ماهی، قارچ و بعضی از انوع پنیرها.
معمولاً چون با کمک نور آفتاب در پوست بدن به راحتی ویتامین D تولید می شود ، مقدار کمی ویتامین D لازم داریم . فقط در زمستان وقتی که نور آفتاب به ندرت به بدنمان می خورد و ما خیلی کم از خانه خارج می شویم و وقتی هم که خارج می شویم لباسهای کلفت می پوشیم، پوست ما این شانس را ندارد که از نور آفتاب استفاده کند و تولید ویتامین D نماید.
افرادی که مدت طولانی در تخت هستند و یا اصولاً بیرون نمی روند، غالباً ازکمبود ویتامین D رنج می برند و این امر به استخوان های آنها صدمه می زند. ویتامین D باعث می شود که کلسیم در روده جذب شده و بلافاصله در استخوانها بکار رود.
افراد مسن غالباً به مرض بی آهک شدن استخوان( پوکی استخوان ) مبتلا هستند. آنها بایستی از رژیم غذائی استفاده کنند که دارای ویتامین D می باشد مثل قارچ. یک پرس قارچ(200 گرم) نیاز روزانه به ویتامین D را تامین می کند.

هر کس به هر دلیلی مدت طولانی در تخت بماند، استخوان هایش بصورت مطلوب ساخته نخواهد شد. از طرف دیگر در اثر کمبود نور خورشید و کمبود ویتامین D بدن قادر به جذب کلسیم نخواهد بود. غالباً این افراد وقتی متوجه نارسائی می شوند که می خواهند تخت را ترک کنند. با این استخوان های ضعیف بایستی انسان کاملاً مراقب باشد.
به اینگونه افراد توصیه می شود حتی المقدور درهرهفته سه مرتبه،هر بار یک پرس قارچ میل نمایند و بهتر است با شیر و یا محصولات لبنی خورده شود، چه پخته و چه خام بعنوان سالاد مصرف شود؛ قارچ به عنوان منبع ویتامین D و شیر، ماست و یا پنیر به عنوان منابع کلسیم ، سبب تقویت استخوان ها می شوند.

برای اینکه تمام مواد مغذی از موادغذائی به بهترین صورت جذب شوند، نیاز به ویتامین های گروه B می باشد. قارچ یک دسته از این ویتامین های سوخت و ساز را تامین می کند. هر سلول در بدن ما به ویتامین B2 موجود در قارچ نیاز دارد تا بتواند انرژی کسب کند. برای اینکه انسان زود خسته و کم حوصله نشود، اعصاب هم نیاز به ویتامین B2 دارند.
وظیفه بیوتین موجود در قارچ در سوخت و ساز بدن این است که انرژی را آماده نگه می دارد و اسید فولیک در سوخت و ساز پروتئین و مواد اصلی ژن ها نقش مهمی را بازی می کند. خانم ها بطور متوسط 90% مقدار ویتامین B2 توصیه شده را دارا می باشند و بندرت یک زن اسید فولیک را به اندازه لازم جذب می کند. بنابراین برای حل این مشکل بایستی خانمها در رژیم غذائی خود غالباً از قارچ استفاده کنند.

معمولاً قارچ را بایستی فقط بصورت پخته میل کرد. چونکه قارچ ها آلوده به موادی هستند که فقط در اثر پختن از بین می روند. ولی قارچ هایی را که در واحدهای صنعتی تولید می شوند، می توان بدون هیچ مشکلی پس از تمیز کردن مصرف کرد.
مراحل کشت قارچ در یک نگاه

کشت قارچ دکمه ای

سابقا محیط کشت قارچ دکمه ای فقط کود اسب بود اما از آنجایی که تهیه این کود در مقیاس وسیع امکان پذیرنبود از مواد دیگری مانند کاه گندم – کود مرغ و سنگ گچ طی فرایندی به نام کمپوست سازی ( بستر سازی یا کود سازی) محیط کشت مصنوعی با خواص کود اسب تهیه شد که به مراحل مختلف آن می پردازیم.

۱ـ فاز اول کمپوست سازی

این مرحله از بستر سازی شامل خیس کردن و انباشت مواد اولیه به مدت ۵ تا ۷ روز بوده که در سیستم ماشینی معمولاً ۳تا ۴روز است. چهار مرحله قالب زنی که به مدت ۳ تا ۵ روز و معمولا ۴ روز انجام میشود. قالب زنی در سیستم ماشینی ۳ مرحله وهر۳ روز یک بار انجام می شود. بنا بر این در سیستم ماشینی طول پروسه فاز اول حداقل۵ تا ۱۴ روز کاهش می یابد .

۲ـ فاز دوم کمپوست سازی

این فاز شامل ۳ مرحله ۱ـ عملیات تخمیر به مدت ۳ تا ۵ روز،۲ـ پاستوریزاسیون بمدت ۱۲ تا ۱۸ ساعت و۳ـ آمونیاک زدایی ۳ تا ۵ روز بوده و تقریبا در هر دو سیستم شبیه هم انجام میشود ( گاهی در سیستم دستی مرحله آمونیاک زدایی ۱تا ۲ روز بیشتر به طول می انجامد).

۳ـ بذر زنی

این مرحله رابطه مستقیم با سیستم تولید و تعداد کارگران و مهارت آنها داشته در سیستم استیلاژ( بستری ) حداکثر یک روز و در سیستم کیسه ای و سایر سیستم ها بسته به مقدار کیسه ها و فاصله آنها با سالن های تولید و ارتفاع قفسه ها مختلف است .معمولا این مرحله بایستی حداکثر در مدت ۲ روز پایان یابد چرا که طولانی شدن این مرحله زمینه آلودگی کمپوست آماده شده را فراهم آورده همچنین برداشت در یک زمان انجام نمی گیرد.

۳ـ پنجه دوانی

در این مرحله میسلیوم یا ریسه های قارچ در مدت ۱۴ تا ۱۵ روز در کمپوست نفوذ کرده و پس از آن ۱۴ تا ۱۵ روز دیگر نیز زمان نیاز است تا میسلیوم قارچ در خاک پوششی نفوذ کند.

۴ـ برداشت

معمولا ًطی ۳ مرحله برداشت انجام میگیرد که هر مرحله ۷ تا ۱۰ روز طول می کشد.

۵ ـ نظافت سالن

مرحله پایانی که معمولاً ۱ تا ۲ روز بطول می انجامد شامل مرحله تخلیه و نظافت سالن ها میباشد. بنا براین طول دوره در سیستم دستی ۷۵ تا ۱۰۳ روز و در سیستم ماشینی ۷۰ تا ۸۱ روز می باشد در صورتی که یک کارخانه کلیه مراحل را خودش انجام دهد ۴ و حداکثر ۵ دوره در سال میتواند از سالنهای تولید استفاده نماید. سیستم رایج ایران بصورت سنتی بوده و معمولا کلیه کارها در یک کارخانه انجام می گیرد. امروزه در کشور های پیشرفته از این سیستم استفاده میشود

پرورش قارچ در كجا ؟

محل تولید قارچ زیاد مهم نیست ، یعنی بهتر است سالن تولید را در محل زندگی و شهر و استان خود انتخاب کنیم .
اینکه برای آب و هوای بهتر به شهری دیگر رفته و در آنجا اقدام به پرورش قارچ نماییم کاری منطقی به نظر نمیرسد . البته در صورتی که هدف ما تاسیس کارخانه ای جهت تولید قارچ باشد موضوع متفاوت خواهد بود
حال اگر در استان خود بخواهیم محلی را برای احداث سالن پرورش قارچ انتخاب کنیم چه گزینه هایی را رعایت کنیم ؟
محل پرورش قارچ باید در مناطق گرم احداث نشود . برای مثال در جنوب شرق تهران آب و هوایی نسبتا گرم ، ولی شهریار و شمال تهران آب و هوایی خنک دارند .
این نکته نشان میدهد که حتی در مناطق با آب و هوایی گرم نیز میتوان بخش هایی را یافت که برای تولید قارچ مناسب باشد پس برای احداث سالن حتما نیازی به رفتن به شهرهای دیگر با آب و هوای خنک نیست
توجه به آب منطقه نیز از اهمیت زیادی برخوردار است . آب برای تولید قارچ باید به گونه ای باشد که در زمان خوردن مزه شوری یا سنگینی زیاد نداشته باشد . اگر بخواهیم در کار دقت بیشتری اعمال کنیم بهتر است آب را برای آزمایش به آزمایشگاههای مربوطه ارسال کنیم .
قبلا هم در وبلاگ گفته ایم که دسترسی به سالن تولید خیلی مهم است . پس این نکته را که سالن را نباید در مناطق دور افتاده تاسیس کنیم فراموش نکنید . محل پرورش قارچ باید دارای جاده مناسب برای عبور مرور داشته باشد و از شهر خیلی دور نباشد . شما برای آوردن کمپوست و فروش روزانه قارچ به رفت و آمد تقریبا روزانه نیاز دارید .
منطقه احداث سالن خود را در بخشی بسازید که دارای درخت باشد که هم از سایه آن استفاده کنید و هم از خنکی که درختان ایجاد میکنید استفاده شود
برق را فراموش نکنید . توجه کنید که تیر برق در نزدیکی شما باشند که امکان انتقال برق به سالن و محل پرورش قارچ شما وجود داشته باشد .
برق از عوامل بسیار مهم در پرورش قارچ است .در پرورش قارچ کولر ، فن ، رطوبت ساز ، نور مورد نیاز در سالن و... از برق تامین میشود . تهویه هوای سالن و اکسیژن رسانی به قارچ های در حال رشد بسیار مهم است که بدون برق امکان پذیر نیست
ولی میتوان از موتور برق برای اطمینان در کنار برق شهر استفاده کرد . برای یک موتور برق چینی 15 کیلو وات معمولا 2 میلیون تومان هزینه باید کرد ولی در مناطقی که برق شهر قطعی زیاد دارد موتور برق کار آیی خود را نشان میدهد
حالا اگر بخواهیم سالن را در منطقه مسکونی احداث کنیم نیز باید توجه داشت که در زمان تخلیه کمپوست ها پس از دوره رشد محلی را برای انباشت کردن کمپوستها تا انتقال آن در نظر بگیریم
گاز یا گازوئیل برای گرم نگاه داشتن محیط در زمستان لازم است . البته توصیه بنده گاز طبیعی است که علاوه بر نداشتن دود در دسترس تر است .
گازوئیل نیز گزینه بعدی پس از گاز است که البته آن هم در مناطقی که امکان استفاده از گاز وجود ندارد رواج دارد ولی باید دقت داشت که دود گازوئیل به داخل سالن ها وارد نشود
اگر در محلی خوش آب و هوا مجبور به استفاده از سالن دو طبقه شدید توجه کنید که حتما بالابری برای بالابردن کمپوست ها به طبقه فوقانی در نظر بگیرید و بهتر است پنجره برای تخلیه کمپوست ها از بالا در آن تعبیه شود . البته توصیه میشود از استفاده از سالن های دوطبقه خودداری شود ولی امکان پرورش در طبقات بالا با در نظر گرفتن استحکام ساختمان در برابر وزن کمپوست و خاک و قفسه ها وجود دارد
توجه کنید که در کنار سالن شما سالن دیگری وجود نداشته باشد که امکان نشت آب ( بیشتر در رطوبت دهی قطره ای به دیوار ها ) وجود دارد .
از سالن های استفاده شده برای قارچ ترجیحا استفاده نکنید . مگر اینکه سالن برای مدت زیادی بدون استفاده بوده باشد .
این موضوع به این دلیل است که به اصطلاح یک سالن پس از مدتی تولید و در صورت عدم رعایت مسائل بهداشتی خسته میشود و در صورت کشت دوباره در آن امکان آلودگی در کمپوست ها بالا میرود و هر میزان که رعایت بهداشت را در سالن خود داشته باشید باز هم آلودگی را مشاهده میکنید .
از سالن های بزرگ جدا دوری کنید . برای احداث و شروع به کار بهتر است کمی بیشتر گشته و سالن هایی را پیدا کنید که ابعادی در حدود 70 متر داشته باشند . دلیل این امر رشد یکباره قارچ و عدم امکان برداشت آن در مدت زمان کم است . علاوه بر آن ریختن کمپوست و تخلیه آن در سالن های کوچک راحت تر است
یعنی شما میتوانید به جای پرورش قارچ در یک سالن 500 متری آن را به چند سالن 70 متری تقسیم کنید .
تا میتوانید از سالن هایی با سقف بلند استفاده کنید . سقف بلند این خاصیت را دارد که در آن گرما از طبقات بالایی قفسه ها دور است . و شاید در سالن با سقف کوتاه قارچ های طبقات پایین کیفیت خوب ولی طبقات بالایی به دلیل اختلاف دمای موجود با پایین سالن قارچ های نرم و درجه 3 تولید شود
تا حد امکان نزدیک بودن به کمپوست سازی را فراموش نکنید . تحقیق کنید ببینید نزدیک ترین کمپوست سازی به شما کجاست و در نزدیکی آن محل اقدام به پرورش قارچ نمایید .
معمولا کمپوست سازی ها نیز در خنک ترین مناطق تاسیس میشوند پس نزدیکی به آنها تضمین آب و هوایی مناسب است.
از مزیت های دیگر آن کم شدن هزینه باربری است که در افزایش سوددهی شما موثر است
کشت قارچ در خانه

اگر برای تفریح و یا یک شغل به کشت قارچ نگاه میکنید حتما این وبلاگ را دنبال کنید

روشهای کشت قارچ صدفی

کشت در کیسه: یکی از رایج ترین روش ها در کشت قارچ در اکثر نقاط جهان است. بعضی از مزایای آن به شرح زیر است.
1- ریسک کمتری نسبت به روشهای دیگر کشت دارد.
2- کنترل آسان آٿات و بیماریها
3- امکان کشت در تمام طول سال
4- بازگشت سریع سرمایه
5- سرمایه گذاری اولیه کم
6- امکان کشت در خانه
روش کار : ابتدا بستر خود را انتخاب نمایید
اگر از کاه استٿاده می کنید بهتر است ابتدا کاه ها را خرد کنید ( کاه های خرد نشده نیز قابل کاشت می باشند). برای ضدعفونی کردن کاه ها باید آنها را بجوشانید. برای این کار بهتر است کاه ها را درون کیسه های پلاستیکی ریخته و آنها را به مدت 45 دقیقه در آب جوش قرا دهید ( 45 دقیقه از زمانی که آب به جوش می آید). کاه ها را به مکان تمیز برده و 24 ساعت منتظر بمانید تا آب اضاٿی آن خارج گردد .
رطوبت مطلوب به نحوی است که وقتی یک مشت کاه را در دست ٿشار می دهید چند قطره آب از آن بچکد. قبل از ریختن کاه ها (بستر ) در پلاستیک ( پلاستیک های خیاری) بهتر است چند سوراخ در کٿ پلاستیک ایجاد نمایید.
کاههای ضد عفونی شده را تا ارتٿاع حدود 20 – 30 سانتیمتر در داخل کیسه های پلاستیکی ریخته و با دست خوب فشرده نمایید، سپس بر روی آن یک لایه بذر بپاشید و این عمل را تا پر شدن کامل پلاستیک انجام دهید. برای ٿشرده شدن کاه ها بهتر است یک سوراخ در وسط کیسه ایجاد نماییم و در نهایت درب پلاستیک را ببندید. میزان بذر هر کیسه بستگی به مقدار کاه و اندازه کیسه حدود 200-500 گرم می باشد . میزان رطوبت دما نور و دیگر شرایط در دوره های رشد بسیار مهم است .
کیسه های آماده شده را به مکانی تمیز و ٿاقد آلودگی با حرارت 20-30 درجه سانتیگراد برده .میزان دما در هفته اول بسیار مهم می باشد .
بعد از سفید شدن کامل پلاستیکها با میسلیومها ( 20 تا 30 روز بعد از کاشت ) پلاستیکها را با تیغ برش دهید و یا آنها را به طور کامل از بسته جدا نمایید تا قارچها فضای مناسب برای رشد داشته باشند. تامین رطوبت در این دوره بسیار اهمیت دارد. مناسبترین رطوبت هوا 85 تا 90 درصد می باشد .
حداکثر تا یک هٿته بعد از برش پلاستیکها قارچهای کوچک در بدنه بستر ظاهر و پس از چند روز بزرگ و قابل برداشت خواهند شد. بهترین زمان برداشت زمانی است که لبه های قارچ به سمت بالا بر نگردد . برای برداشت قارچ می توانید ساقه قارچ را با دست گرٿته و بپیچانید. در صورت رعایت کامل شرایط و حٿظ دما، نور، رطوبت و غیره با روش فوق می توانید 3-4 هٿته قارچ برداشت نمایید. فاصله کیسه ها از یکدیگر حدود 30 سانتیمتر باید باشد تا از تداخل کلاهکهای قارچ با یکدیگر جلوگیری گردد .
در مکان های کوچک برای حفظ رطوبت می توانید با اسپری نمودن بدنه بستر از خشک شدن آن جلوگیری کنید و اگر چنانچه بدنه بستر خشک شد می توان نسبت به آبیاری آن اقدام نمود. برای بالا بردن میزان رطوبت می توانید کف اطاق را دائما با آب خیس نمایید، بهتر است از دستگاه بخار ساز یا در صورت امکان از کتری آب جوش استفاده کنید. برای تشکیل کلاهک و تغییر رنگ آن نور کافی لازم است. (مراجعه به درس قبل)
نور طبیعی اطاق، برای کشت کافی است. از ورود حشارت، بیماری ها و آلودگی ها به داخل مکان پرورش حتما ممانعت گردد و در صورت مشاهده مگسهای ریز ( مگس سرکه ) نسبت به مبارزه با آنها اقدام گنید.
در صورتی که بذر آماده استفاده می کنید به چند نکته باید توجه کنید:
1- کیسه نایلونی حاوی بذر (اسپان) قارچ سالم بوده و فاقد پارگی یا چسب خوردگی می باشد.
2- دانه های اسپان(بذر) قارچ فقط به رنگ قهوه ای(رنگ غلات) یا سفید(ناشی از رشد ریسه ها یا میسلیوم قارچ خوراکی) بوده و فاقد رنگ سبز یا سیاه یا نارنجی( بیماری کپکی) می باشد.
3- داخل نایلون بذر(اسپان) قارچ فاقد هرگونه قطرات آب می باشد.
4- دانه های بذر (اسپان) قارچ حالت دانه بندی داشته و در صورت چسبیدگی با فشار دست به راحتی دانه دانه شود.
5- پنبه درب نایلون بذر(اسپان) قارچ سالم بوده و آلوده و کثیف نباشد.
در صورت تهیه بذر (اسپان) قارچ مناسب، امکان نگهداری آن در یخچال (دمای 4- 6 درجه بالای صفر) تا 21 روز میسر می باشد.
کشت در قفسه یا تاقچه: (کشت در قفسه در یک نگاه) مرحله قبل از تخمیر و آماده کردن بستر، پاستوریزه و پر کردن، بذر زنی، دوره نهفتگی، میوه دهی، برداشت محصول، تخلیه
کشت در بطری: در این روش بطری ها را از بستر پر کرده و آن را استرلیزه کرده. آنها را در دمای 17-18 درجه سانتی گراد و رطوت 65-70 درصد قرار می دهند. حدود 25-20 روز طول می کشد که به مرحله میوه دهی برسد.
کشت روی کنده درخت: (درمناطق معتدل) دو روش اساسی برای کشت قارچ روی قطعات درخت وجود دارد. کشت روی قطعات بزرگ چوب، کشت روی قطعات کوچک چوب در این روش اسپان را روی قطعات درخت می ریزند و در شرایط مناسب رشد می دهند.
پرورش قارچ در منزل مرحله 1
[تصویر: 73086183847456158727.jpg]
تولید قارچ در منزل نیز امكان پذیر است .
برای شروع به كار نخست محلی از خانه كه میتواند حمام یا اتاق بدون استفاده و یا انباریباشد را انتخاب و به این شرط كه دارای امكان تخلیه هوا باشد اقدام به آماده سازی آن می نماییم
پرورش در خانه قارچ معمولا به این دلیل كه در محیط كوچك صورت میگیرد برای مصرف خانگی قارچ انجام میشود و چون باردهی قارچ به صورت روزانه انجام میشود بنابراین میزان تولید به تعداد روزهای باردهی تقسیم شده و شاید روزانه چند كیلو بار داشته باشیم .
بهترین خریدار این گونه تولید در خانه معمولا همسایه ها و یا آشنایان است و به این دلیل كه معمولا به دلیل كوچك بودن محیط تولید قارچ های بدست آمده از كیفیت بهتری برخوردار هستند میتوان به قیمتی بالاتر از سوپر ماركت ها قارچ را به فروش رساند
بعد از انتخاب محل اولین قدم انتخاب بهترین قفسه بندی برای چیدن كمپوست ها میرسد . این نوع قفسه برای تولید در خانه با قفسه بندی قارچ دكمه ای در سالن های بزرگ تولید تفاوتهایی دارد .
این تفاوتها به دلیل ارتفاع كم حمام یا اتاقهاست چراكه امكان مرتفع ساختن قفسه ها وجود ندارد و بنابراین مجبور خواهیم بود تا قفسه بندی را در حداكثر ٣ طبقه بسازیم .
برای ساخت قفسه ها میتوان از لوله های آب كهنه نیز استفاده كرد و در كل این بخش ارتباط مستقیم با میزان هزینه اولیه شما خواهد داشت ولی طبق تجربه شخصی برای تولید قارچ در خانه هر قدر كمتر هزینه كنید به نفع شماست و خیلی كیفیت قفسه بندی در كار ما تاثیر گذار نیست
برای كف قفسه ها میتوانید از تسمه های پلاستیكی استفاده كنید و یا حتی طناب كشی كنید .
لوازمی كه برای شروع به كار نیاز داریم :
بخور آب سرد یا مه پاش خانگی
فن برای تهویه و سیركوله هوای سالن
لوله تخلیه هوای هود برای انجام عمل سیركوله -- البته این مورد برای سالن های كوچك كاربرد دارد و در سالن های بزرگتر از نایلون استفاده میشود
آب پاش برای آب دهی كمپوست ها
چهار پایه یا پله برای دسترسی به كمپوستهای طبقات بالا
كولر آبی جهت خنك كردن محیط تولید
نایلون با عرض زیاد -- در صورتی كه از كل محیط استفاده میكنید و امكان بستن درب محیط وجود دارد نیازی به استفاده از نایلون نیست

كانال ايده يار: @ideayar
مشاهده وب سایت کاربر یافتن تمامی ارسال های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 تشکر شده توسط: کامیار کاظمی , مسعود کوچولو , totia , رز سفید , مهرشاد میردائمی , یوسف خادم پیر , amin2002hs
ارسال پاسخ 


پیام های داخل این موضوع
كارگاه اموزشي پرورش قارچ - اقاي ايـــده - 02-11-2012 12:24 PM

موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  پرورش ماهی mohsenspring 24 5,361 02-06-2020 12:00 AM
آخرین ارسال: rahmani64
  طرح توجیهی پرورش قارچ دکمه ای با ظرفیت 200 تن در سال mohajer.my 14 10,534 09-12-2019 03:22 AM
آخرین ارسال: mojtabam1362
Rainbow پرورش و تکثیر عقرب اشلوم 0 481 07-09-2019 10:49 AM
آخرین ارسال: اشلوم
  پرورش زالو Farzad-kh 3 2,242 07-09-2019 10:37 AM
آخرین ارسال: اشلوم
  راهنمایی درمورد پرورش گیاه آلوئه ورا pishbar 4 2,759 06-23-2019 06:00 PM
آخرین ارسال: aliheto
  مزرعه پرورش شتر مرغ sabziash 65 15,475 06-23-2019 05:49 PM
آخرین ارسال: aliheto
  دنبال طرح توجیهی پرورش گنجشک ahadzadeh 7 7,683 06-23-2019 05:44 PM
آخرین ارسال: aliheto
  صادرات قارچ دنبلان sedaybaran 21 16,893 04-10-2019 09:40 PM
آخرین ارسال: 100
  پرورش و کاشت زیتون Jamali.ali69 1 543 11-15-2018 01:31 AM
آخرین ارسال: 1mahdiii1
  پرورش بلدرچین Reza-zen 0 1,355 12-27-2016 05:21 PM
آخرین ارسال: Reza-zen
  پرورش مرغ و خروس زينتي بيلا بالا 64 26,380 09-05-2016 12:10 AM
آخرین ارسال: kourosh_ma
  پرورش گاو شیرده mrhm 4 2,309 07-27-2016 10:25 AM
آخرین ارسال: kourosh_ma
  دوتا کار پرسود (پرورش کروکدیل و پرورش خرگوش) sabziash 69 32,231 07-20-2016 01:41 PM
آخرین ارسال: kourosh_ma
  پرورش مرغ محلی (بومی ) farshad.sharafi 5 3,231 07-20-2016 09:48 AM
آخرین ارسال: kourosh_ma
  مجوز برای پرورش حیوانات اهلی ببرمازندران 4 2,721 06-22-2016 10:31 AM
آخرین ارسال: aminmh
  اسپان ران در پرورش قارچ دکمه ای چیست؟ datagharch 0 1,037 03-23-2016 12:31 PM
آخرین ارسال: datagharch
  پرورش کرم زباله خوار vahid-73 4 2,076 11-13-2015 03:33 PM
آخرین ارسال: vahid-73
  مشاوره و راهنمایی برای ایجاد پرورش ماهی قزل الا hasanazad 1 2,425 11-10-2015 10:59 AM
آخرین ارسال: hasanazad
  دعوت از کسانی که تجربه پرورش قارچ را دارند hasan-f 162 33,470 10-23-2015 03:26 AM
آخرین ارسال: samiar afshari
  پرورش بوقلمون و صادرات به عراق saadati 9 10,042 09-07-2015 08:39 PM
آخرین ارسال: lvlahyar

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 3 مهمان
تماس با ما | سایت کارآفرینی میلیاردرهای آینده ایران | بازگشت به بالا | بازگشت به محتوا | آرشیو | پیوند سایتی RSS