سایت کارآفرینی میلیاردرهای آینده ایران

نسخه کامل: بوی اسکناس تانخورده لای کتاب
شما در حال مشاهده نسخه تکمیل نشده می باشید. مشاهده نسخه کامل با قالب بندی مناسب.
برخی از گزارش‌هاي غیررسمی از سود بیش از 3 میلیارد تومانی معاملات اسکناس‌های نو در روزهای پایانی سال خبر می‌دهند.

با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، جمله معرف «بوی اسکناس تانخورده لای کتاب» بیش از هر زمانی مصداق پیدا می‌کند. سنت عیدی دادن از سال‌های خیلی دور در بین مردم رواج داشته و هم‌اکنون با افزایش جمعیت و مشکلات تهیه اسکناس‌های نو به صورت یک شغل فصلی و پرسود خودنمایی می‌کند. در واقع هرساله در نیمه دوم اسفندماه مدیران بانکی کشور خبر از توزیع اسکناس‌های نویی می‌دهند که باید برخی از شعب بانک‌های منتخب در بین مردم توزیع كنند. البته این حالت خوش‌بینانه موضوع است؛ چون در مراجعه به بانک‌ها نه تنها خبری از اسکناس‌های نو و تانخورده نیست، بلکه به دلیل افزایش حجم جابه‌جایی‌های نقدی معمولا اسکناس‌هایی به دست مردم می‌رسد که بیشتر شبیه کاغذ پاره‌ای است که چیزی به پایان عمر آنها نمانده و باید راهی مراکز امحای اسکناس شوند.
در این رابطه بهزاد قیاسوند، مدیر کل نشر و ریالی بانک مرکزی با عنوان اینکه اسکناس‌های نو از ۲۰ اسفندماه در شعب منتخب بانک‌های تجارت و ملی در سراسر کشور توزیع خواهند شد، گفته: بیش از ۱۲۰۰ میلیارد ریال اسکناس نو در چند روز آینده از طریق دو بانک عامل بین مردم توزیع خواهد شد که در شهرستان‌ها و استان‌ها، ناظران پولی مسئولیت جریان گردش پول را به عهده داشته و بر اساس آن تصمیمات لازم را اتخاذ می‌کنند.
وی همچنین گفته: با تمهیدات در نظر گرفته‌شده تعداد ۵۰ شعبه منتخب از دو بانک ملی و تجارت برای عرضه اسکناس‌های نو انتخاب شده است و پیش‌بینی می‌شود به توزیع بیش از ۴۰۰ میلیارد ریال اسکناس در استان تهران نیازمند باشیم. قیاسوند همچنین با عنوان اینکه بیش از ۸ میلیارد برگ اسکناس در کشور در گردش است، اضافه کرده: سرانه اسکناس برای هر فرد ۱۰۵ برگ است که البته در آن اسکناس‌های ۱۰۰ و ۲۰۰ ریالی نیز محاسبه شده است. به گفته او بانک مرکزی تصمیم به حذف اسکناس‌های ۱۰۰ و ۲۰۰ ریالی در سال آینده گرفته که در این صورت سرانه اسکناس به حدود ۹۰ برگ کاهش خواهد یافت.
اسکناس‌های ۱۰۰ و ۲۰۰ تومانی پرسودترند
در حالی که مسئولان بانک مرکزی از توزیع گسترده اسکناس نو در شعب منتخب بانک‌ها خبر می‌دهند، هم‌اکنون در مرکز شهر بساط دلالان گسترده شده و اسکناس‌های نو و شماره‌خورده‌ای را که قرار است بانک‌ها در چند روز آینده در بین مردم توزیع كنند، تا چندین برابر قیمت واقعی به مشتریانی می‌فروشند که به دلیل عدم حصول نتیجه در مراجعات هرساله از سیستم بانکی ناامید شده‌اند. در این رابطه حسین که یکی از فروشندگان پول و اسکناس‌های نو است، به کسب و کار می‌گوید: این کار فصلی است و فقط در مراسم مختلف همچون عید نوروز و عید غدیر خم رونق می‌گیرد. وی در خصوص قیمت فروش اسکناس‌ها می‌گوید:
بسته اسکناس‌های 100 تومانی که سال گذشته با 2 برابر افزایش 20 هزار تومان فروخته می‌شد، هم‌اکنون با قیمت بین 40 تا 45 هزار تومان فروخته می‌شود
اسکناس‌ها به نسبت فراگیری آنها نرخ‌های متفاوت دارند. به عنوان مثال اسکناس‌های ۱۰۰ تومانی و ۲۰۰ تومانی در برخی از مواقع تا ۴ برابر ارزش واقعی فروخته می‌شوند که با توجه به تعداد درخواستی، قیمت‌ها کمی تغییر می‌کند. وی گفت: هم‌اکنون اسکناس ۱۰۰تومانی با قیمت ۲۰۰ تومان و ۲۰۰ تومانی با قیمت ۳۸۰ تا ۴۰۰ تومان به فروش می‌رسند که در برخی از روزها قیمت‌ها تا ۲ برابر فعلی نیز افزایش می‌یابد. وی گفت: برای اسکناس‌های هزار تا ۱۰ هزار تومانی نیز مشتری وجود دارد. به طور مثال یک بسته ۱۰۰ تایی از اسکناس هزار تومانی با سود ۱۵ درصدی به قیمت ۱۱۵ هزار تومان فروخته می‌شود و یا اسکناس‌های ۱۰ هزار تومانی با سود ۵ درصدی ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت دارند. این فروشنده اسکناس نو می‌گوید: معمولا اسکناس‌های ۱۰ و ۵ هزار تومانی کمتر در بازار معامله مي‌شوند و بیشتر توسط بانک‌ها توزیع می‌شوند؛ اما بازار خرید و فروش بیشتر در اسکناس‌های رقم پایین است که به جهت ضرب سکه‌های معادل، هم‌اکنون کمتر در مراودات مالی مردم کاربرد دارند. وی می‌گوید: نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و همچنین کم شدن تعداد اسکناس‌های با مبلغ پایین در سال جاری باعث شده است قیمت‌ها افزایش چشمگیری داشته باشند؛ به گونه‌ای که بسته اسکناس‌های ۱۰۰ تومانی که سال گذشته با ۲ برابر قیمت یعنی ۲۰ هزار تومان فروخته می‌شد، هم‌اکنون با قیمت بین ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان فروخته می‌شود. وی در پاسخ به اینکه در حالی که بانک‌ها اسکناس نو برای فروش ندارند، شما از کجا تهیه می‌کنید، می‌گوید: بالاخره دوستانی هستند که اسکناس‌هاي نو را به ما می‌فروشند؛ اما اینکه آنها از چه راهی به دست می‌آورند، اطلاعی ندارم.

توزیع فقط از طریق بانک‌های منتخب نیست
در رابطه با چگونگی ورود اسکناس‌های نو به بازار، محمد پارساپور، رئیس یکی از شعبات بانک مسکن به کسب و کار می‌گوید: معمولا هر ساله بانک مرکزی تعدادی از بانک‌ها را برای توزیع گسترده اسکناس‌های نو مشخص مي‌كند و شعب منتخب این بانک‌ها نیز اسکناس‌های نو را به متقاضیان عرضه می‌کنند. وی اضافه می‌کند: البته باید توجه داشت توزیع اسکناس نو فقط از طریق بانک‌های منتخب نیست و شعب دیگر بانک‌ها نیز از خزانه مربوطه بسته‌های پول نو دریافت مي‌كنند و گاه بین مشتریان و کارمندان خود توزیع می‌کنند. وی گفت: با توجه به رونق خرید و فروش اسکناس‌های نو، ممکن است برخی از مشتریان و کارمندان بانک‌ها اسکناس‌های نو را در بازار به فروش برسانند. وی در پاسخ به نحوه توزیع اسکناس‌های کوچک هم می‌گوید: در گذشته زمانی که خزانه اسکناس نو توزیع می‌کرد، به هر شعبه چند بسته ۱۰۰ و ۲۰۰ تومانی تحویل می‌داد که این موضوع در سال‌های اخیر با توجه به ضرب سکه‌ها و همچنین کاهش کاربرد این اسکناس‌ها بسیار محدود و در بیشتر مواقع متوقف شده است. از سوی دیگر ممکن است که این نوع تجارت از نگاه بسیاری از افراد فاقد سلامت به نظر برسد، اما لازم به ذکر است از منظر دینی، خرید و فروش اسکناس نو در صورتی که اختلاف قیمت آن در حد متعارف باشد، شرعی است و فاقد اشکال است. همچنین از میزان و حجم دقیق نقدینگی در چرخش این معاملات اطلاع دقیقی در دست نیست؛ اما گزارش‌هاي غیررسمی از سود بیش از ۳ میلیارد تومانی تنها در روزهای پایانی سال حکایت می‌کند.
http://www.biznews.ir/vdce.o8pbjh87v9bij.html
لینک مرجع