كارهايي كه در خانه تكاني ممنوع است
یكی به سرش دستمال بسته و گرد و غبار سطح بالای كتابخانه و كمدها را میگیرد، دیگری ماسك زده و كاشیهای آشپزخانه را با اسپری تمیز میكند، یكی از همسایهها تا كمر از پنجره خمشده و شیشهها را برق میاندازد و آخرین نفر هم روی پشتبام ایستاده و سعی میكند فرش را درست و مرتب لبه بام پهن كند!
همه مشغولند و این روزها اگر هنگام راه رفتن در كوچه و خیابان كمی دقت كنید، حتما یكی دو نمونه از این نوع كارها را خواهید دید؛ كارهایی كه قرار است برای استقبال از سالنو باشد و نه رفتن به پیشواز بیماری. با این حال، متأسفانه خیلیها یادشان میرود خانهتكانی چیست و با چه هدفی انجام میشود.برای همین هم گاهی سلامتشان را نادیده میگیرند و فقط به فكر تمیزكردن و شستن و پاككردن لوازم خانه هستند.
هر شوینده، برای یك كار!
قفسههای فروشگاهها و سوپرماركتها پر از اسپریها و مواد مختلف برای شستوشوی لوازم خانه است؛ اسپریها و موادی كه هر كدام وظیفه خاصی دارد و نمیتوان از یكی به جای دیگری استفاده كرد.البته بعضی مشتریان وقتی كالای مورد نظرشان را پیدا نمیكنند، ابتكار به خرج میدهند و با خرید یكی دیگر از مواد شوینده و اضافهكردن چند قطره استون، مایع ظرفشویی یا مواد دیگر به آن، كارشان را پیش میبرند.
این در حالی است كه متخصصان هشدار میدهند و میگویند حتما قبل از استفاده از هر محصول، نحوه استفاده از آن را بخوانید و مطابق آن عمل كنید. آنهایی هم كه فكر میكنند خودشان استادند و بهتر از كارخانه سازنده شیوه استفاده از محصول را میدانند، خوب است نظرشان را تغییر دهند و تا از نحوه مصرف آن مطمئن نشدهاند، كاری نكنند.
همچنین یادتان باشد هیچوقت هنگام كار با مواد شوینده و پاككننده، بچهها را كنار این مواد و مایعات تنها نگذارید؛ شاید همان چند دقیقه كوتاه كه تصور میكنید اتفاقی نخواهد افتاد، كودك یكی از این مواد را به اشتباه بخورد یا آن را روی بدنش بریزد.
تا میتوانید از این مواد كمتر استفاده كنید
«كمی مایع سفیدكننده به اضافه مقداری جوهر نمك!» از نظر بعضیها این تركیب تاثیری فوقالعاده دارد و با استفاده از آن میتوانند خانهای تمیزتر از دیگران داشته باشند. در حالی كه متخصصان تاكید میكنند این تركیبات میتواند بسیار دردسرساز شود و به هیچ عنوان نباید این مواد را با هم مخلوط كرد.
بسیاری از مواد شوینده و ضدعفونیكننده تركیبات گازی هستند كه با استفاده از ماسك هم نمیتوان استنشاق آنها را كنترل كرد بنابراین توصیه میشود تا حد امكان از اینگونه مواد استفاده نكنید.
به هیچوجه نباید مواد شوینده مختلف را با هم مخلوط كنید. البته بعضی از افراد تصور میكنند چنین كاری برای نظافت بهتر و كاملتر به آنها كمك خواهد كرد؛ در حالی كه بسیاری از آنها دچار بیماری شده و مشكلاتی در این زمینه برایشان ایجاد می شود.
بسیاری از خانمهای خانهدار هم فكر میكنند هیچكاری از دستشان ساخته نیست و باید مقدار زیادی مایع شستوشودهنده و ضدعفونیكننده استفاده كنند تا خانهشان تمیز شود و مثل گل برق بزند، اما بهتر است برای نظافت از تركیباتی كه بوی تندی دارد و محرك است، استفاده نكنید و به جای آنها شویندههای غیرمحرك را به كار ببرید.
توصیه می شود آنها كه ناچارند از مواد شوینده محرك ـ كه معمولا بوی تندی هم دارد ـ استفاده كنند باید در محیطی كار نظافت را انجام دهند كه تهویه خوبی برقرار است و هوا جریان دارد.
بهتر است كسانی كه آلرژی های تنفسی دارند اینگونه كارها را انجام نداده و از فردی دیگر برای نظافت كمك بگیرند. این موضوع بویژه در محیطهای بسته و سرپوشیده مانند حمام و سرویس بهداشتی اهمیت بیشتری پیدا میكند و استفاده از اینگونه مواد میتواند آنها را دچار علائم بیماری كند.
با این كه استفاده از هر ماده شوینده قانون خاصی دارد، اما بهتر است برای گردگیریكردن هم نكاتی را در نظر بگیرید تا مشكلات به حداقل برسد. بهتر است هنگام گردگیری نیز از ماسك استفاده كنید و با كمك یك دستمال مرطوب این كار را انجام دهید تا گرد و غبار كمتری به هوا بلند شود.
لباسها را دو مرتبه آب بكشید
این روزها در بازار، انواع مواد شوینده و ضدعفونیكننده با عطرهای مختلف به فروش میرسد؛ عطر گلها و انواع میوهها كه باعث شده است بعضی از خانمهای خانهدار مقدار بیشتری از این مواد برای تمیزكردن به كار ببرند.
این مواد به هر شكلی كه مورد استفاده قرار بگیرد و وارد ریه انسان شود، هم موجب بروز علائم حاد مانند تنگینفس خواهد شد و هم میتواند نشانههای پایدار ایجاد كند كه اثرش تا مدتها باقی میماند؛ بنابراین استفاده بیش از حد از این مواد به هیچوجه توصیه نمیشود.
بهتر است افرادی كه آلرژی دارند و بخصوص كسانی كه دچار آلرژیهای پوستی هستند، حداقل دو بار لباسها و ملحفههایشان را آبكشی كنند تا بوی مواد شوینده روی آنها نماند یا از شویندههای خیلی ملایم استفاده كرده و بعد از آبكشی مناسب در فضای باز آنها را خشك كنند.
به موقع به پزشك مراجعه كنید
اشكریزش، آبریزش چشم، تنگینفس، خارش و قرمزی شدید چشمها، خسخس سینه و سرفه شدید از جمله علائمی است كه ممكن است در طول خانهتكانی و هنگام كار با مواد شوینده برای افراد ایجاد شود. به كسانی كه بهچنین علائمی دچار میشوند، توصیه میشود حتما به پزشك مراجعه كنند تا در صورت نیاز اقدامات لازم صورت گیرد.
بهتر است از مواد شویندهای استفاده كنید كه خیلی غلیظ نیست و همچنین سریعتر آنها را با آب پاك كنید تا عوارضش كمتر شود. استفاده از ماسك و دستكش محافظ را نیز نباید به هیچوجه نادیده بگیرید.
در اسفندماه خانههای خود را رنگ نکنید!
رییس نظام پزشکی خراسانشمالی با اشاره به اینکه سنت حسنه خانه تکانی ریشه در آداب و عقاید ایرانیان دارد و نمیتوان این امر مهم را انکار کرد، افزود: با توجه به شرایط آب و هوای سرد این استان در اسفندماه، شهروندان بهتر است که از رنگ کردن منازل خودداری کنند.
دکتر"محمدحسین انصاری مود" در گفتو گو با ایسنا - منطقه خراسانشمالی، ادامه داد: بهتر است این امر به سرعت انجام نشود و پس از رنگآمیزی حتما در اتاقها به مدت سه روز برای خارج شدن مواد فرار موجود در رنگها باز باشد.
به گفته وی مواد موجود در رنگها سرطانزا است و موجب بروز واکنشهای آلرژیک میشود.
انصاری مود، اظهار کرد: شست و شوی وسایلی از قیبل فرش، موکت و لباس با مواد سفید کننده در فضاهای بسته از قبیل حمام خطرناک است.
وی تأکید کرد: استفاده بیجا و نامشخص از این مواد علاوه بر اینکه برای محیط زیست خطرناک است استنشاق آن نیز موجب بروز بیماریهای کم خونی، سرگیجه و حالت تهوع میشود.
این مقام مسوول، تصریح کرد: در مکانهای بسته همچون حمام؛ خانمهای خانهدار بهتر است فقط به آبکشی وسایلی مانند فرش و لباس بسنده کنند.
وی استفاده از ماسک و دستکش هنگام گردگیری و شستشو را الزامی دانست.
یادت نره برای عید تمیزم کنی!
مطالعات جدید دانشمندان نشان می دهد تمیز کردن و شست و شوی بند لباس، قفسه داروها، جا کفشی و رختخواب، های توی کمد و ... از دید بسیاری از خانواده ها برای تمیز کردن پنهان می مانند.
شفاف: به نقل از مدیکال هلت نیوز، لوسترها اولین مکانی در منزل هستند که در درزهای آنها گرد و غبار بسیاری می نشیند حتما برای خانه تکانی لوسترها با یک دستمال نم دار تمیز کنید تا آلودگی و گرد و غبار آنها برطرف شود.
رختخواب هایی را که در کمد قرار دارند و کم تر از آن ها استفاده می کنید حتما شست و شو دهید و آن ها را در معرض هوا قرار دهید.
قفسه داروهایتان را تمیز کنید و داروهایی که تاریخ مصرف آنها گذشته است را حتما دور بیاندازید.
حتما یک روز را اختصاص به انباری دهید و آن را مرتب و غبارزدایی کنید و وسایلی که به آنها نیاز ندارید را دور بیاندازید .
جا کفشی از آلوده ترین وسیله های خونه است که حتما آن را با مواد شوینده شست و شو دهید.
این رسم نوروزی برای قلب مفید است
رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی به همه افراد دچار زمینه بیماری قلبی و عروقی توصیه می شود.
دکتر فرهادحاج شیخ الاسلامی متخصص قلب وعروق گفت:«دید وبازدیدهای سال نو اگربا هدف تازه شدن دیدارها و فراموش کردن گلایه ها وسبک کردن بار غصه های خود و دیگران انجام شود منجر به کاهش تنش های روحی و بهبود وضعیت جسمانی فرد و کاهش عوارض قلبی و عروقی میگردد،امیدوارم این هدف در هنگام دید و بازدید مد نظر همه باشد.»
دکترفرهاد حاج شیخ الاسلامی درپاسخ به این سوال که افراد مبتلا به بیماری قلبی درمصرف آجیل و شیرینی وسایر تنقلات در ایام عید چه نکاتی را باید رعایت کنند گفت:«باتوجه به اینکه بیماران قلبی ازنظر مصرف نمک و مواد قندی باید تحت کنترل باشند،استفاده ازآجیل های نمک سود وشیرینی توصیه نمی شود ورعایت این مسئله در افرادی که دچار نارسایی قلبی و یا بیماری دیابت و فشار خون هستند ازاهمیت ویژه ای برخوردارمی باشد.»
وی در رابطه با مصرف مواد غذایی افراد مبتلا به بیماری قلبی در نوروز گفت:«رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی به همه افراد دچار زمینه بیماری قلبی و عروقی توصیه میشود،وعده های غذایی سنگین و چرب منجر به افزایش خطر سکته قلبی و تشدید نارسایی قلبی میگردد.»
این متخصص قلب وعروق تاکید کرد:«ازجمله تاثیرات بسیار منفی افزایش مصرف مواد غذایی، افزایش وزن است.هم چنین ذکر این نکته حائزاهمیت است که اسراف در مصرف شکلات،کاکائو و نوشیدنی های حاوی این گونه مواد ویا الکل منجر به افزایش ضربان قلب و بروز نامنظمی ضربان قلب میشود.»
دکتر حاج شیخ الاسلامی دررابطه با انجام ورزش و فعالیت های بدنی در ایام نوروز به بیماران مبتلا به ناراحتی های قلبی توصیه کرد:«درصورتیکه پزشک معالج ممنوعیتی در نظر نگرفته باشد انجام تمرینات سبک ورزشی در حدی که منجر به احساس خستگی شدید و یا درد وسنگینی سینه وتنگی نفس نشود،ایرادی ندارد و برای بیماران قلبی مفید هم خواهد بود.پیاده روی در هوای پاک روزانه بیست تا سی دقیقه برای حفظ سلامتی به همه افراد توصیه میشود.»
دکتر حاج شیخ الاسلامی،متخصص قلب وعروق با بیان اینکه هنگام سفر در این ایام بیماران داروهای خود را با خودهمراه داشته باشند و رژیم غذایی توصیه شده خود را رعایت کنندتاکید کرد :« از مصرف خوراکی ها و آشامیدنی هایی که توسط افراد در شرایط غیر بهداشتی در بین راه ویا مسافرخانه ها تهیه میشود حتی الامکان خوداری کنند،ساعت خواب و استراحت منظمی داشته باشند و از کم خوابی و خستگی شدید پرهیز کنند.»
وی درادامه گفت:«درصورتیکه افراد با وسیله شخصی سفر میکنند در بین راه برای تحرک عضلات و مصرف آب سالم توقف واستراحت نمایند.»
عادت چاقکننده نوروزی را بشناسید
گاهی شیرینی و آجیل در ایام عید، جانشین ناهار یا شام می شود و برخی افراد که در مصرف این تنقلات زیاده روی می کنند به علت سیر شدن یا ترس از چاقی، یک یا شش وعده اصلی غذایی را حذف می کنند.دریغ از اینکه بدانند گرچه تنقلات ارزش غذایی بالایی دارند، اما نمی توانند جانشین غذای اصلی شوند.
شفاف:مصرف سه وعده اصلی غذا؛ یعنی صبحانه، ناهار و شام برای همه لازم است و باید تا حد امکان از زیاده روی در مصرف تنقلات چاق کننده، شیرین و پرچرب پرهیز کرد تا موجب چاقی، افزایش چربی های نامطلوب خون و کاهش اشتها برای صرف غذای اصلی نشوند.
شیرینی گرسنهتان میكند!
متخصصان تاكید میكنند مصرف شیرینی و آجیل به هیچ وجه جای وعدههای اصلی را نمیگیرد و نمیتواند جایگزین مناسبی برای آنها باشد. در واقع خوردن شیرینی به جای ناهار یا شام حتی موجب میشود، فرد سریعتر از قبل گرسنه شود؛ چراكه قند ساده شیرینی ابتدا موجب افزایش قند خون و در نتیجه ترشح انسولین و سپس باعث افت ناگهانی قند خون میشود. بنابراین طبیعی است كه فرد گرسنه شده و بیشتر از مواد غذایی استفاده كند.
پس توصیه میشود كمتر شیرینی و تنقلات میل كرده و وعدههای غذایی را كه حاوی مواد نشاستهای مانند نان یا برنج است حتما به موقع مصرف كنید.
گروههای غذایی را حذف نكنید
در روزهای تعطیل معمولاً بعضی از مواد غذایی از برنامه غذایی خانواده حذف میشود. به همین دلیل تأكید میشود به مصرف تمام گروههای غذایی در این مدت توجه داشته باشیم.
به عنوان نمونه میزان مصرف لبنیات در روزهای تعطیل كاهش پیدا میكند؛ مثلا اگر اعضای خانوادهای عادت داشتهاند در روزهای عادی قبل از رفتن به محل كار یا مدرسه یك لیوان شیر بنوشند، هنگام تعطیلات این عادت را كنار گذاشته و كمكم آن را فراموش میكنند و صد البته این موضوع میتواند مشكلآفرین باشد.
هنگام تعطیلات هم باید مصرف لبنیات را مانند روزهای گذشته مورد توجه قرار داد. به این معنا كه روزانه دستكم باید دو واحد لبنیات یعنی یك لیوان شیر و یك كاسه ماست مصرف كنید.البته حتما در طول تعطیلات باید از گروههای غذایی مختلف مانند میوهها و سبزیجات به اندازه كافی استفاده شود.
میوه هم چاقتان میكند!
شما هم شنیدهاید بعضیها میگویند میوه كه آدم را چاق نمیكند و با همین باور نادرست هم هرچقدر دوست دارند میوه نوشجان میكنند، البته این گروه چنین كاری را به نفع سلامتشان میدانند؛ كاری كه نتیجهاش از پیش مشخص خواهد بود، چاقی و اضافه وزنی كه نمیدانند چطور ایجاد شده است.
معمولا در روزهای تعطیل سال نو، میزان مصرف میوه افزایش پیدا میكند، در حالی كه باید یادمان باشد میوه هم میتواند موجب افزایش وزن شود.
همیشه مصرف دو تا سه واحد میوه در طول روز توصیه میشود، ولی بیش از آن میتواند عاملی برای چاقی باشد. در واقع هر یك عدد میوه كه ۹۰ تا صد گرم وزن دارد، حدود ۶۰ كیلوكالری انرژی تولید میكند. بنابراین اگر شخصی بیش از مقدار مورد نیاز كه سه عدد در روز است، میوه مصرف كند و مثلا دو عدد نارنگی اضافه بخورد، حدود ۱۲۰ كیلوكالری بیشتر انرژی دریافت میكند. این مقدار كالری اضافی مانند آن است كه او یك شیرینیخورده باشد.
هم اندازه چای مهم است، هم رنگش
كاهش مصرف آب در روزهای تعطیل اتفاقی شایع است. نهتنها در روزهای تعطیل مصرف آب كمتر میشود، بلكه نوشیدن مقدار زیاد چای در مهمانیها نیز با افزایش ادرار موجب دفع آب از بدن خواهد شد. بنابراین توصیه میشود چای را تا حد امكان كمرنگتر مصرف كرده و در همه مهمانیها نیز چای ننوشید یا حداقل فقط نیمی از آن را مصرف كنید.
البته معمولاً همراه با چای از مواد شیرین هم استفاده میشود كه ، با كمكردن میزان مصرف چای میتوان مصرف شیرینیها را هم كاهش داد. پس در مهمانیها چای كوچك، كمرنگ و خنك بخورید.
فستفودها را كاهش دهید
روزهای تعطیل عید، معمولاً رستورانها حسابی شلوغ میشود. چون خیلیها فرصت ندارند در خانه غذا درست كنند و عدهای هم برای با هم بودن در این روزهای تعطیل تصمیم میگیرند به رستوان بروند. حتی اگر فرصت درستكردن غذا را ندارید، بهتر است تا جایی كه امكان دارد از غذاهای حاضری استفاده كنید و غذایتان را در خانه میل كنید. مثلاً خوردن تخممرغ یا حتی نان و پنیر و سبزی بسیار بهتر از مصرف فستفودهاست.
خوراکی های رژیمی که چاق تان می کند
اما بد نیست بدانید علاقه وافر افراد به خرید و مصرف محصولات غذایی با برچسب رژیمی، مانع اصلی رسیدن آنها به وزن ایده آل است. همین مواد غذایی به اصطلاح سالم و رژیمی، می توانند باعث چاقی شما شوند. بد نیست با تعدادی از آنها آشنا شوید.
نوشابه رژیمی
با اینکه این نوشیدنی خوشمزه، کالری و قند کمتری نسبت به نوشابه عادی دارد، خوردن آن منجر به توقف کاهش وزن شما خواهد شد. تحقیق انجام شده در سال گذشته نشان می دهد سایز کمر افرادی که روزانه یک تا دو قوطی نوشابه رژیمی میل می کنند، تا ۶ برابر بیشتر از کسانی ست که اصلاً نوشابه رژیمی نمی خورند. بله؛ درست خواندید. شش برابر!
محققان بر این باورند که طعم شیرین نوشابه های رژیمی میل شما را به خوردن مواد شیرین بیشتر می کند و همین موضوع سبب افزایش وزن شما می شود.
اسموتی های آماده
با اینکه این دسته از نوشیدنی ها سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی هستند، می توانند حاوی قند و چربی باشند و خوردن آنها میزان کالری بالایی را به بدن شما وارد کند. در هنگام انتخاب اسموتی توجه داشته باشید که به تنهایی از میوه و سبزیجات ساخته شده باشد.
از خریدن آن دسته که دارای مواد افزودنی همچون شکلات و کره بادام زمینی هستند اجتناب کنید. در صورتی که قصد دارید اسموتی را جانشین یک وعده غذایی کنید، به دنبال اسموتی هایی با کالری ۳۵۰ تا ۴۰۰ باشید. اما در صورتی که اسموتی را به صورت میان وعده میل می کنید، از خوردن اسموتی هایی که بیش از ۲۰۰ کالری انرژی دارند خودداری کنید.
غذاهای نیمه آماده یخ زده
این دسته از غذاها دارای مقدار زیادی سدیم، قند و دیگر مواد هستند که بدن شما به آنها نیازی ندارد. از سوی دیگر محدود شدن میزان غذایی که شما می خورید، شما را به گرسنگی های میان وعده می کشاند و همین موضوع باعث خوردن بیش از حد شما می شود. می توانید سینه کباب شده مرغ را به همراه مقدار زیادی سبزیجات میل کنید، تا معده شما کاملا پر شود و گرسنگی بعد از خوردن وعده اصلی، شما را به سمت خوردن میان وعده های ناسالم نکشاند.
ماست های طعم دار
ماست سرشار از کلسیوم و پروتئین است که می تواند شما را سیر نگاه دارد. اما ماست های طعم دار به علت وجود قند و طعم دهنده های اضافی، تاثیرات مفید ماست را خنثی می کنند و اشتهای شما را به سمت خوردن غذاهای شیرین بیشتر می کنند.
اگر به خوردن ماست شیرین عادت کرده اید، می توانید ماست ساده را به همراه یک قاشق مربا خوری عسل میل کنید، تا طعم شیرینی هم داشته باشد.
چیپس های پخته شده
با اینکه این دسته از چیپس ها نسبت به چیپس های عادی چربی های اشباع شده ندارند و اندکی سالم تر به نظر می رسند، حاوی مقادیر زیادی از قند و نمک هستند؛ ضمن اینکه فیبر کافی نیز در آنها وجود ندارد.
ا داشتن چنین برنامه فشردهای از دید و بازدیدها طبیعی است كه زندگی روزانه هم دستخوش تغییر شود؛ تغییر و تحولی كه در برنامه غذایی و شیوه تغذیه اعضای خانواده درست و حسابی به چشم میخورد.
۱۰ عادت چاقکننده نوروزی
لاغرها آرام غذا میخورند. هرچه سریعتر غذا بخورید، چاقتر میشوید. پس عادت کنید لقمهها را برای مدت طولانیتری در دهان نگه دارید و حسابی بجوید.
چاقها بشقابهای بزرگی را برای خوردن انتخابمیکنند پس اگر میخواهید لاغر بمانید یا وزنتان را کم کنید باید بشقاب غذایتان را هم کوچک کنید.
برنامههای نوروزی تلویزیون جذاب است؟ تعطیلات فرصتی برای کتاب خواندن است؟ همه اینها را قبول داریم اما لطفا کتاب و تلویزیون را هنگام غذا خوردن کنار بگذارید. چاقها وقتی تلویزیون تماشا میکنند یا کتاب میخوانند، غذا هم میخورند در حالی که در شیوه درست غذا خوردن باید برآنچه میخورید تمرکز داشته باشید.
چاقها قابلمه غذا را هم سر سفره میآورند، بنابراین اگر میخواهید لاغر بمانید همه غذای تهیه شده را در سفره قرار ندهید.
چاقها همراه غذا،خوردنیهای خطرناکی مانند چیپس، سس مایونز، شیرینی و نوشابه مصرف میکنند، اگر دنبال مخلفات غذا هستید یا میخواهید سفرهتان رنگینتر شود از نوشیدنیهایی مانند آب یا دوغ بهره بگیرید و به جای چیپس و… سبزیهای تازه و سالادهای بدون سس را مهمان سفرهتان کنید.
چاقها عاشق فستفودها هستند و بخصوص در نوروز بهانه میگیرند که فرصت برای پختن غذا کم است و بههمین دلیل باید از کالباس، پیتزا، سیبزمینیهای سرخ شده و انواع ساندویچها به عنوان غذا استفاده کنند، اما این بهانه برای کسی که نمیخواهد ترازوها شگفتزدهاش کنند، کافینیست.
چاقها همراهی با دوست و آشنا را در غذا خوردن بهانه پرخوریشان میکنند، برای مثال هر لقمهای که دهان کودکشان میگذارند یکی هم دهان خودشان میگذارند یا برای آن که با مهمانهایشان همراه باشند، سر سفره میمانند و به خوردن حتی پس از سیری ادامه میدهند، این نوع همراهیها را کنار بگذارید!
چاقها در نوروز بیحرکت میشوند و این بیتحرکی باعث افزایش وزنشان میشود، اما آنها که مثل شما بهتناسب اندامشان اهمیت میدهند، هر روز نرمش میکنند یا دستکم ۳ روز در هفته، ۳۰ دقیقه را به پیادهروی تند اختصاص میدهند.ند.
این "س" هفت سین را بیشتر بشناسید
پژوهش های محققان نشان داد که عصاره سنجد به درمان آرتروز و التهاب مفاصل کمک می کند.
آرتروز نوعی بیماری التهابی مفصل است و در 70 درصد افراد بالای 60 سال مشاهده می شود.
در این مطالعه 120 بیمار مبتلا به آرتروز زانو با درد متوسط تا شدید به مدت 7 هفته مورد بررسی قرار گرفتند و اثر عصاره سنجد و استامینوفن در تسکین درد این بیماران مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج نشان داد که برای کاهش و بهبود درد ناشی از آرتروز، عصاره گیاه سنجد موثرتر از داروی مسکن استامینوفن عمل می کند.
سنجد گیاهی درختی است از خانواده سنجدیان که در آب و هوای معتدل می روید. برگ های باریک و مخملی شکل و میوه هایی قهوه ای رنگ و خوراکی دارد که از هسته ی آن در تهیه برخی داروها استفاده می شود. این گیاه یکی از سین های تشکیل دهنده هفت سین است و در طب سنتی ایران جایگاه ویژه ای دارد.
زمان پخش سریالهای نوروزی
در ایام نوروز ۹۲، تلویزیون ۱۰ مجموعه نمایشی را به روی آنتن میبرد که از این تعداد هفت مجموعه ایرانی و سه سریال خارجی هستند.
«پایتخت ۲»، «آب پریا»، «مثل من، مثل تو»، «کلاه قرمزی»، «همه خانواده من»، «هفتسین»، «نردبام آسمان»، عناوین مجموعههای نمایشی ایرانی نوروزی است.
همچنین سریالهای خارجی «هیچکاک»، «لئوناردو» و «وروجک استاد نجار» نیز در نوروز به روی آنتن میروند.
شبکه یک سیما «پایتخت ۲» را در ۱۵ قسمت به کارگردانی سیروس مقدم و تهیهکنندگی الهام غفوری هر شب ساعت ۲۲ و۱۵ دقیقه پخش میکند و تکرار آن را نیز روز بعد ساعت ۱۵ و ۳۰ دقیقه به روی آنتن میفرستد.
شبکه دو سیما نیز در نوروز ۹۲ سه مجموعه نمایشی را به روی آنتن میبرد که از این میان «آب پریا» ساخته مرضیه برومند در ۱۷ قسمت ساعت ۲۱ و ۳۰ دقیقه پخش و ساعت ۱۴ و ۱۵ دقیقه بازپخش میشود.
مجموعه ۳۰ قسمتی «مثل من، مثل تو» به کارگردانی محمود معظمی محصول گروه کودک و نوجوان شبکه دو است که ساعت ۱۹ به روی آنتن میرود و ساعت ۱۱ و۳۰ دقیقه نیز تکرار میشود.
«کلاه قرمزی» عنوان مجموعه نمایشی دیگر شبکه دو است که هر شب ساعت ۲۰ و۳۰ دقیقه به روی آنتن میرود.
«همه خانواده من» سریال نوروزی شبکه سه سیما است که در ۱۴ قسمت به کارگردانی داریوش فرهنگ ساعت ۲۳ و ۱۵ دقیقه پخش میشود و تکرار آن ساعت۱۴ و۱۵ دقیقه به روی آنتن میرود.
شبکه چهار سیما نیز سریال هیچکاک و لئوناردو را به روی آنتن میبرد که هیچکاک ساعت ۲۳ و۴۵ دقیقه و لئوناردو ساعت ۲۲ و۲۰ دقیقه پخش میشود.
سریال نوروزی ۱۴ قسمتی شبکه تهران نیز «هفت سین» است که یدالله صمدی آن را ساخته است و هر شب ساعت ۲۰ و۴۰ دقیقه پخش و ۱۶ و ۱۵ دقیقه بازپخش میشود.
شبکه قرآن و معارف سیما نیز سریال «نردبان آسمان» را ساعت ۱۷ و۳۰ دقیقه پخش میکند.
«وروجک و استاد نجار» نیز عنوان مجموعه نمایشی شبکه آموزش است که هر قسمت آن به مدت ۲۴ دقیقه ساعت ۱۴ به روی آنتن میرود.
هزینه های سفر نوروز را چطور کم کنیم؟
با توجه به افزایش هزینه ها ممکن است خیلی ها از مسافرت در تعطیلات نوروز صرفنظر کنند اما اگر بدانید چطور هزینه کنید می توانید سفر خوبی داشته باشید.
به گزارش خبرنگار بازار باشگاه خبرنگاران با این وجود خیلی ها قبل از سفر بارها هزینه های احتمالی را محاسبه و سعی می کنند با آمادگی کامل راهی سفر شوند تا نیازی به هزینه کردن برای وسایل جا گذاشته نداشته باشند. برای ما تقویت این نگاه مقتصدانه در سفر پیشنهادهایی داریم که به کارتان می آیند.
تقسیم هزینه ها
خیلی ها برای کم کردن هزینه های سفر به فکر یافتن همسفران جدید می افتند، اگر همراه خانواده هستید که چه بهتر ... مطمئنا در سفر گروهی هزینه های مختلفی مانند، ایاب و ذهاب، محل اقامت و ... تا اندازه ای کاهش خواهد یافت.
با پرهیز از هرگونه اشتباهی به دقت تمام موارد خرج گروهی را یادداشت کنید تا بعدا بتوانید سهمتان را بپردازید.
حتما یک مادر خرج هم تعیین کنید. دسته جمعی سفر کردن به معنای قسمت کردن مسئولیت های سفر هم هست و بهتر است هر کدام گوشه ای از کار را بگیرید تا کمتر دغدغه جا و مکان و چطور انجام دادن امور را داشته باشید.
وسیله مسافرت
اگر راهتان چندان دور نیست، می توانید با توجه به تعداد همسفران خود یک مینی بوس یا ون را به صورت دربست کرایه کنید. یادتان نرود حتما با چند جا تماس بگیرید و قیمت ها را با هم مقایسه کنید. معمولا هیچ معیاری برای این نرخ ها وجود ندارد.
اکنون پس از گرفتن پایین ترین قیمت، آن را به تعداد نفرات تقسیم کنید؛ اگر به نفع شما بود چه بهتر، در غیر این صورت قطار و اتوبوس در پایانه ها به انتظار شما هستند. یکی دیگر از فواید وسیله نقلیه دربستی در اختیار بودن آن است.
شما به سادگی در طول مسیر می توانید به دلخواه توقف کرده یا از برخی مکان ها و روستاهای سرراهی به صورت کوتاه بازدید کنید. حتی از این روش می توانید در مقصد مورد نظر استفاده کنید.
یعنی با دربست اختیار کردن یک یا دو ماشین به صورت ساعتی از راننده بومی درخواست کنید تا شما را به دیدن جاذبه های مورد علاقه تان ببرد. با تقسیم کردن کرایه بر تعداد نفرات متوجه خواهید شد که صرفه جویی خوبی کرده اید.
غذای محلی ارزانتر است
بسیاری از غذاهای محلی که ساده و سالم هستند، از نظر مالی بسیار به صرفه اند و استفاده از این غذاها تا اندازه ای هزینه های شما را کاهش خواهد داد. علاوه بر صرفه جویی، خوردن غذاهای محلی تجربه بسیار جدید و لذتبخشی خواهد بود.
در کل، یکی از مهمترین نکات در هر سفر رعایت رژیم غذایی است. هرگونه افراط و تفریط در این زمینه می تواند برای شما مشکلاتی را به وجود آورد و سفر را به کام شما و همسفرانتان تلخ کند.
اطلاعات، سرمایه است
داشتن اطلاعات دقیق از مقصد مورد نظر، جاده ها، اماکن مورد علاقه برای بازدید و ... همگی می توانند نقش مهمی در کاهش هزینه های شما داشته باشند. مطالعه پیش از سفر، خود بخشی از سفر در دنیای ذهنی محسوب می شود، علاوه بر آن، دیدار از مکانی که شما از پیشینه آن آگاهی دارید بسیار جذابتر خواهد بود.
در این حالت شما می توانید اطلاعاتتان را به دوستان و همسفران خود هم ارائه دهید و اما دست آخر اینکه برخی از وسایل ضروری را پیش از سفر تهیه کنید تا ناگزیر نباشید این ابزار یا مواد خوراکی را به بهای بیشتری بخرید، خودتان که بهتر می دانید، چیزهایی مانند آب معدنی، تنقلات و سایر اقلام.
نکاتی در مورد سبزه عید
سبزه نشانی از طبیعت و سرسبزی که هر ساله سر سفره هفت سین آن را می بینم از جمله دغدغه هایی است که این روزها خانم بری تهیه آن دارند و برخی دقیق نمی دانند که باید چه کاری انجام دهند.
یکی از هفت سین سفره عید نشانی از طبیعت است و ما را به یاد نعمت هایی می اندازد که خداوند هر ساله از همین راه در اختیار ما قرار می دهد. با توجه به اینکه به روزها عید نزدیک شده ایم نیاز است تا با طرز درست کردن یک سبزه زیبا آشنا شوید.
** اول از همه انتخاب یکی از دانه هایی است که می توانید به کمک آن سبزه را درست کنید. گندم، ما، عدس و جو انتخاب هایی هستند که در مقابل شما قرار دارند. از هر کدام از این دانه ها یک نوع سبزه رویش می کند که البته همه آن ها مناسب سفره هفت سین هستند.
** بعد از انتخاب سبزه آن ها را در ظرفی ریخته و آب بخیسانید تا چند شبی به همین حالت باشند. دقت داشته باشید که در این مدت باید آب آن را چند باری عوض کنید تا خراب نشوند و دستمالی نم دار و نخی روی آن قرار دهید.
** پس از سبز شدن دانه ها دستمال را از روی آن بردارید و بگذارید تا به راحتی رشد کنند. اگر امروز قصد دارید سبزه را بیاندازید بهتر است از ماش یا گندم استفاده کنید اما اگر تا چند روز دیگر این کار را می خواهید انجام دهید می توانید از شاهی یا خاکشیر استفاده کنید که البته به زیبایی دیگر سبزه ها نیستند.
** در دوران عید هر چند روز یکبار نوک سبزه ها را کمی کوتاه کنید تا زیبایی خود را از دست ندهند و همیشه زیبا و یک دست باشند. همچنین در روز طبیعت سعی کنید سبزه خود را در طبیعت و در خاک قرار دهید . انداختن سبزه در رودخانه تنها آب رودخانه ها را آلوده و کثیف می کند.
** برای نگهداری از سبزه ها هیچوقت از مواد شیمیایی استفاده نکنید و همیشه به این نکته توجه کنید که باید روزی دوبار آن را آب دهید تا خراب نشود. طرح های مختلف مانند کاشتن سبزه در پوسته تخم مرغ می تواند یک ایده جالب برای سفره هفت سین باشد.
موکول کردن کارها به شب عید موجب استرس میشود
یک روانپزشک با اشاره به اینکه موکول کردن تمام کارها به شب عید موجب نگرانی و استرس افراد میشود، گفت: منحصر به فرد بودن تعطیلات عید نوروز در ایران، تغییرات آب و هوایی، فشار بار سگنین هزینهها بر دوش خانوادهها، مایل نبودن افراد به دید و بازدیدهای اجباری و محدود بودن خدمات بهداشتی و اداری در تعطیلات و انجام دادن تمام فعالیتهای مربوط به این خدمات در قبل از عید از عوامل افزایش بار فشار روانی افراد در ایام تعطیلات است.
دکتر حامد محمدی کنگرانی در گفت وگو با ایسنا ، با بیان اینکه در تجربههای بالینی خود شاهد افزایش میزان استفاده از دارو و بروز انواع بیماریها در ایام نوروز هستیم، اظهار داشت: برخلاف تصور همگان که تعطیلات عید نویدبخش آرامش است در این ایام افراد با میزان زیادی از استرس، نگرانی و اضطراب مواجه میشوند که این امر منجر به ظهور بسیاری از بیماریها خواهد شد.
وی موکول کردن تمام کارها به شب عید را یکی از دلایل عمده فرهنگی در بالا رفتن میزان اضطراب افراد در کشورمان برشمرد و افزود: منحصر به فرد بودن تعطیلات عید نوروز در ایران، تغییرات آب و هوایی، فشار بار سگنین هزینه ها بر دوش خانوادهها، مایل نبودن افراد به دید و بازدیدهای اجباری و محدود بودن خدمات بهداشتی و اداری در تعطیلات و انجام دادن تمام فعالیتهای مربوط به این خدمات در قبل ازعید از دیگر عوامل افزایش بار فشار روانی افراد در ایام تعطیلات است.
این روانپزشک با اشاره به اینکه واگذار کردن کارها به بعد از تعطیلات عید نوروز هم می تواند زمینه ساز بروز استرس باشد، تصریح کرد: عید نوروز به یک برنامه ریزی صحیح نیاز دارد که با وجود آن می توانیم فشارهای روانی ناشی از عوامل مذکور را کاهش داد تا بتوان از تعطیلات و فرصتهای پیش رو استفادههای بهتری برد که البته نبود یک برنامه ریزی به جا در این روزها منجر به بروز بسیاری از مشکلات و دردسرها خواهد شد.
دکتر محمدی در ادامه افزود: عید نوروز موجب نزدیکی افراد به یکدیگر و همچنین فرصتی برای از بین رفتن بسیاری از کدورت ها در میان برخی از خانواده ها است البته قابل ذکر است که افراد باید از تعطیلات ایام نوروز جهت تجدید قوا و رسیدگی به بسیاری از کارهای خود بهره لازم را ببرند.
وی رسانه ها را عامل تاثیرگذار و بسیار مهم در ایجاد سلامت روانی افراد در ایام تعطیلات نوروز عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه مطبوعات و ابزارهای اطلاعاتی در ایام نوروز تعطیل است و فعالیت ندارند این امر موجب افزایش ضریب نفوذ رادیو و تلویزیون در میان اقشار مختلف جامعه می شود بنابراین رسانه های صوتی و تصویری باید در جهت برداشتن گام مثبت تولید برنامههای خود حرکت کنند و نسبت به آن حساس باشند.
این روانپزشک با بیان اینکه بسیاری از تولیدات برنامههای رادیو و تلویزیون در ایام نوروز ساده و سبک است، اظهار داشت: با توجه به اینکه بار سنگین سرگرمی در این ایام بر دوش رسانه های صوتی و تصویری خواهد بود متاسفانه بسیاری از برنامههای تولیدی از این هدف دور است و حتی بسیاری از سریالهای پخش شده ایام نوروز حدود یک ماه قبل از شروع تعطیلات در حال تولید هستند که این خود عاملی برای توجه نکردن به بسیاری از نکات منفی برنامهها از سوی مسئولین خواهد بود.
دکتر محمدی در پایان با اشاره به اینکه مسئولین با اکران فیلمهای آموزشی و سرگرمی مناسب میتوانند موجب رشد همگانی و تعالی جامعه شوند، توصیه کرد: افراد نباید توقع و انتظارات خود را از ایام نوروز افزایش دهند و تمام کارهای خود را به همان شب عید موکول کنند تا موجب بروز بسیاری از مشکلات و بیماریها شوند بلکه با داشتن یک برنامه ریزی صحیح میتوانند از این ایام به نحو احسن بهره ببرند.
خواص خوردنی های هفت سین
سمنو یکی از دسرهای سنتی ایرانی و ویژه سفره هفت سین نوروزی است. سمنو را از جوانه گندم و آرد درست می کنند. ماده شیرین کننده سمنو شیره ای است که از خرد کردن جوانه گندم گرفته می شود. این شیره با آرد سبوس دار جوشانده می شود.
ملت ایران: نوروز بزرگترین جشن ملی ایرانیان سابقه ای هزاران ساله دارد. از گذشته های دور آریایی های ساکن در فلات ایران روز اول سال و آغاز بهار را به برگزاری مراسم ویژه و توأم با سرور و شادمانی اختصاص می دادند.
در آیین های باستانی ایران برای هر جشن خوانی یا سفره ای گسترده می شد که دارای انواع خوراکی ها بود. سفره نوروزی هفت سین نام داشت و می بایست از بقیه سفره ها رنگین تر باشد.
سمنو, سیب, سیر, سنجد, سماق, سبزه و سکه اجزای اصلی این سفره هستند.
در اینجا به خواص مفید اجزای خوراکی آن فهرست وار می پردازیم
سیب
تحقیقات علمی جدید سیب را یک غذای مفید و سرشار از مواد شفابخش یافته اند. این گفته قدیمی که با خوردن یک سیب در روز، انسان می تواند پزشک را از خود دور کند، به خوبی قابل دستیابی است.
بعضی از خواص آن:
بهبود عملکرد دستگاه گوارش
کاهش کلسترول
کاهش خطر سرطان
افزایش طول عمر
جلوگیری از ریزش مو
تنظیم قند خون
کمک به هضم غذا
پیشگیری از ایجاد عفونت
سرشار از ویتامین های A, B۱, B۲, B۱۲, E و K و…
سنجد
میوه ی سنجد دو نوع کوچک و بزرگ دارد که بزرگ آن دارای پوستی نازک و مغزی آردی تر است و به نام سنجد آردی معروف است. طعم این میوه مقداری گس است و دارای طبیعت سرد و خشک می باشد و از لحاظ غذایی کم کالری است.
بعضی از خواص آن:
در درمان التهاب های حاد و مزمن کاربرد دارد و آرتروز را درمان می کند.
ضد درد و تب است.
باد شکن و مقوی قلب است و سر درد را تسکین می دهد.
از گل آن برای التیام زخم استفاده می شود.
کلیه ها را گرم و معده را دباغی می کند.
ضد اسهال و قابض است.
کم کالری و مقوی معده است و…
سیر
سیر گیاهی است علفی و دائمی بومی که امروزه در تمامی نقاط جهان یافت می شود. سیری که کشت می شود دو نوع است سیر سفید و سیر صورتی، نوع کوهی یا وحشی آنرا موسیر می نامند. از نظر طب قدیم ایران این گیاه طبیعت گرم و خشک دارد. سیر از جمله گیاهانی است که هم ارزش غذایی دارد و هم ارزش دارویی و به اصطلاح دوای غذایی گفته می شود.
بعضی از خواص آن:
درمان و پیشگیری از فشار خون
دارا بودن خاصیت ضد عفونی کننده قوی
موثر در پیشگیری از سرطان
عرق بدن و خون قائدگی را زیاد می کند.
تسکین دردهای قلبی
ضد باکتری, قارچ و انگل های روده ای
کم کردن چربی خون. به ویژه کلسترول
ضد اسهال
ضد سرطان و…
سمنو
سمنو یکی از دسرهای سنتی ایرانی و ویژه سفره هفت سین نوروزی است. سمنو را از جوانه گندم و آرد درست می کنند. ماده شیرین کننده سمنو شیره ای است که از خرد کردن جوانه گندم گرفته می شود. این شیره با آرد سبوس دار جوشانده می شود.
بعضی از خواص سمنو:
مغذی و انرژی زا و مناسب برای ورزشکاران
داروی طول عمر و آرامش اعصاب
شیرافزا و مناسب برای مادران شیرده
دارای اثر شفابخش در درمان سوء هاضمه, نازایی, سختی زایمان, سنگ کیسه صفرا
تاثیر گذار بر کندی ضربان قلب
کمک به ترمیم شکستگی استخوان و عقیم بودن و…
سماق
سماق، درختچه ای است به ارتفاع ۴-۳ متر که شاخه های جوان و دمبرگ های آن را موهای ریزی پوشانده است. گل های آن، حنایی رنگ است و در حدود ۱۰ سانتی متر طول دارد و دارای میوه های خوشه ای شکل به رنگ قرمز و قهوه ای است که ابتدا طعم آن گس بوده و پس از رسیدن ترش می شوند.
بعضی از خواص آن:
رفع درد دندان و تقویت لثه
برطرف نمودن تب, نقرس و رماتیسم
مفید برای بیماران دیابتی
تحریک کننده اشتها
خون را تصفیه می کند و مواد زائد خون مانند اوره را دفع می کند
غرغره دم کرده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است
برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی بیوتیکی دارد
ادرارآور است و…
از مصرف آجیل شور پرهیز کنید
متخصص تغذیه به منظور پیشگیری از ابتلا به فشار خون توصیه کرد؛ در تعطیلات نوروز از مصرف آجیل های شور پرهیز کنید.
به گزارش بي باک به نقل از وب دا، دکتر احمدرضا درستی متخصص تغذیه افزود: نمک موجود در آجیل و مصرف مواد غذایی پرچرب و پرنمک موجب افزایش فشار خون می شود.
وی اضافه کرد: بهتر است در تعطیلات نوروز تا جایی که ممکن است غذاهای چرب، شیرین، نمکی، نوشابه های گازدار، تنقلات کم ارزش تغذیه ای و آجیل کمتر مصرف تا علاوه بر جلوگیری از ابتلا به دل درد و اسهال و عوارض مشابه، مواد مغذی مورد نیاز بدن نیز به اندازه کافی دریافت شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطر نشان کرد: نمک موجود در غذا و در برخی تنقلات همچون آجیل، زمینه ایجاد پرفشاری خون و بیماری های قلبی- عروقی را فراهم می کند.
این متخصص تغذیه در مورد ارزش غذایی مغزدانه ها با توجه به مصرف زیاد آنها در تعطیلات نوروز گفت: مغزدانه ها و آجیل ها گرچه در هرم غذایی علم تغذیه جزو گروه غذاهای متفرقه محسوب می شود اما ارزش غذایی زیادی دارد بنابراین در مصرف آنها نباید زیاده روی کرد.
وی افزود: به علت بالا بودن چربی در مغزدانه ها، مقدار انرژی تولیدی آنها در بدن زیاد است؛ به گونه ای که هر صدگرم مغزدانه بین300 تا600 کیلوکالری انرژی تولید می کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین درخصوص مصرف میوه در این ایام گفت: مصرف میوه فراوان نه تنها ارزش غذایی بالایی ندارد، بلکه ویتامین های آن از راه ادرار دفع و قند آنها در بدن به چربی تبدیل می شود.
این استاد دانشگاه در مورد مقدار غذای مصرفی هم در ایام تعطیلات نوروز توصیه کرد؛ هنگام صرف غذا، مقدار مناسب برنج، مقداری خورشت (از قسمت هایی که چربی کمتری دارد) یا ترجیحا کباب در بشقاب خود قرار و بخشی از ظرفیت بشقاب را نیز به سالاد (کم سس) و سبزی ها اختصاص دهید. مصرف تکه ای نان و مقداری ماست مکمل غذای شما خواهد بود.
دکتر درستی همچنین گفت: از نشستن طولانی مدت و تماشای طولانی تلویزیون و همچنین بازی های رایانه ای پرهیز کنید و فعالیت بدنی مناسب مثل پیاده روی در نوروز برای خود در نظر بگیرید.
مگه اجیل کلا تحریم نیس؟
